Sezer'in gerekçeli kararı

Güncelleme Tarihi:

Sezerin gerekçeli kararı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2000 00:00

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, kamuoyunda Af Yasası olarak bilinen "23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıvermeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun"u onaylamasına ilişkin gerekçeli kararı şöyle:

Gerekçeli Karar

Tarih : 21.12.2000
Konu : 23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıvermeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun hk.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 89. maddesinin ikinci fıkrasında, Cumhurbaşkanı'nın, yayımlanmasını uygun bulmadığı yasaları, bir daha görüşülmek üzere, bu hususta gösterdiği gerekçeleriyle birlikte onbeş gün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geri göndereceği belirtilmiştir.

Yine, Anayasa'nın 104. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde, "Kanunları tekrar görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geri göndermek" Cumhurbaşkanı'nın yasama ile ilgili olan görev ve yetkileri arasında sayılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı, Anayasa'da öngörülen bu yetkiye dayanarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce 8 Aralık 2000 gününde kabul edilen "23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıvermeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun"u, yayımlanmasını uygun bulmadığına ilişkin gerekçelerle birlikte yeniden görüşülmek üzere, 15 Aralık 2000 gününde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geri göndermiştir.

Ancak, "23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıvermeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun" 21 Aralık 2000 gününde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce aynen kabul edilmiştir.

Anayasa'nın 89. maddesinin üçüncü fıkrasının ilk tümcesinde, "Türkiye Büyük Millet Meclisi, geri gönderilen Kanunu aynen kabul ederse, Kanun Cumhurbaşkanınca yayımlanır" denilmektedir.

Bu kural gereğince, "23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıvermeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun" yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!