Sezer'i kızdırdılar

Güncelleme Tarihi:

Sezeri kızdırdılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yetkim azaltılsın dedim ama bu kadar demedim.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yetkilerine ciddi sınırlamalar getiren hükümetin by-pass tasarısından rahatsız oldu. Kaymakam, emniyet müdürü ve genel müdür atamalarında devre dışı bırakılmasına tepki göstererek, ‘‘Yetkim azaltılsın dedim, ama bu kadar değil’’ diyen Sezer'in, hükümetin by-pass tasarısının yasalaşıp önüne gelmesi halinde ‘veto’ edeceği öne sürüldü.

Sezer'in, hükümetin Meclis'e sevk edip Anayasa Komisyonu'ndan da süratle geçirdiği ve şimdi Genel Kurul'da görüşülmeyi bekleyen tasarıyla ilgili rahatsızlığının, ‘Devlet Başkanı’nı temsil etme özelliği bulunan görevlerdeki atama yetkilerinin elinden alınmaya çalışılmasından' kaynaklandığı bildirildi.

Sezer'in, yetkilerinin bu şekilde sınırlanmaya çalışılmasını ‘iyiniyetli bir girişim’ olarak değerlendirmediği belirtildi.

Köşk kulislerinden sızan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı, yasa önüne geldiğinde veto edecek, hükümetin Meclis'ten 2'nci kez geçirip, Anayasa gereği imzalamak zorunda bırakması durumunda ise bu kez de iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gidecek.

Sezer'in, MİT'in ‘iki numarası’ Müsteşar Yardımcısı Mikdat Alpay'ın atanma kararnamesiyle ilgili MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'a yönelik tepkisini kapalı kapılar ardından yapmak yerine, MGK toplantısı sırasında hükümet üyelerinin önünde dile getirmesi de bu çerçevede değerlendirildi.

Kulislerde bu konuda, ‘‘Cumhurbaşkanı, normalde bu kararnameyle ilgili görüşlerini, hatta eleştirilerini, MİT Müsteşarı'nı makamına çağırıp yüzyüze görüşme sırasında aktarabilirdi. Ancak, bunu MGK'nın hem sivil, hem de asker üyelerinin önünde yaparak, ‘bu işler bu kadar basit değil, ben burada noter değilim, olmaya da niyetim yok' mesajını açık bir biçimde vermiş oldu’’ değerlendirmesi yapıldı.

Demirel’in Özal'ı by-pass'ı iptal edilmişti

ESKİ Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, 1992 yılında, Başbakanlığı sırasında dönemin bazı bürokrat atamalarıyla ilgili kararnamelerini onaylamayan Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı by-pass etmek amacıyla Meclis'ten çıkardığı benzer bir yasayı Anayasa Mahkemesi iptal etmişti. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararında sözkonusu yasayı Anayasa'nın Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini sıralayan 104'ncü maddesine aykırı bulduğu bildirildi.

FP Ankara Milletvekili Cemil Çiçek de, Sezer'i by-pass tasarısını, ‘öfke yasası’ diye niteleyerek, şunları söyledi:

‘‘Bu tasarı da, daha önce çıkarılan ve Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen yasa gibi Anayasa aykırı. Böyle bir yasanın çıkarılabilmesi için önce Anayasa'nın 104'üncü maddesinin değiştirilmesi gerekir. Ancak yasa Anayasaya uydurulmak yerine Anayasa yasaya uydurulmak isteniyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!