Sezer, Avukatlık Yasası'nı onayladı

Güncelleme Tarihi:

Sezer, Avukatlık Yasasını onayladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2001 00:00


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 4667 sayılı Avukatlık Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, 4667 sayılı Avukatlık Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiği bildirildi.

Yasayla avukat olabilmek için staj sonunda açılacak sınavı başarma zorunluluğu getirildi. Bu sınavlar, objektifliği sağlamak amacıyla Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne yaptırılacak. Avukatlık sınavları, bu yasanın yürürlük tarihinden sonra staja başlayan avukatlara uygulanacak.

SINAV YILDA İKİ KEZ

Sınav, yılda 2 kez yapılacak. Avukatlık sınavında 6 kez başarısızlığa uğrayan stajyerler, bir daha sınava giremeyecek. Stajyer, haklı ve geçerli mazeretinin TBB tarafından kabulü dışında, staj bitim belgesinin verildiği tarihten itibaren 4 yıl içinde sınava giriş haklarının tamamını kullanmak zorunda olacak.

Adli, idari ve askeri yargı hakimlik ve savcılıklarında, Danıştay üyeliklerinde, Anayasa Mahkemesi raportörlüklerinde üniversiteye bağlıfakültelerin hukuk bilimi dalında profesörlük, doçentlik, yardımcı doçentlik görevlerinde 4 yıl, kamu kurum ve kuruluşlarının hukuk müşavirliği görevinde 10 yıl süre ile hizmet etmiş olanlar için sınav koşulu aranmayacak. Staj süresince stajyerlere, Türkiye Barolar Birliği'nce kredi verilecek.

HUKUK MÜŞAVİRİ ZORUNLULUĞU

Kamu İktisadi Teşebbüsleri, kamu kurum ve kuruluşları, özel ve kamuya ait bankalar ve diğer kurum ve kuruluşlar, avukatlara istenilenbelgeleri vermekle yükümlü olacaklar.

Kişiler kendi davasına ait evrakı düzenleyebilecek, davasını açabilecek. Sermayesi 25 milyar liranın üzerindeki anonim şirketler ile 100'den fazla üyesi olan yapı kooperatiflerine, hukuk müşaviri biravukat bulundurma zorunluluğu getirildi.

Avukatlar, dava açılmadan veya dava açılmış olup da henüz duruşma başlamadan önce kendilerine intikal eden iş ve davalarda, müvekkilleriyle birlikte karşı tarafı uzlaşmaya davet edebilecekler. Karşı taraf bu davete uyar ve uzlaşma sağlanırsa, uzlaşma konusunu, yerini, tarihini, karşılıklı yerine getirmeleri gereken hususları içeren tutanak, avukatlar ve müvekkilleri tarafından birlikte imzalanacak.

ARAMA YASAĞI

Avukatlar hakkında, avukatlık veya Türkiye Barolar Birliği ya da baroların organlarındaki görevlerinden doğan veya görev sırasında işledikleri suçlardan dolayı soruşturmaları, Adalet Bakanlığı'nın vereceği izin üzerine, Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılacak.

Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymiş olanlar, cezası ertelenmiş, paraya çevrilmiş veya affa uğramış olsalar bile avukat olamayacaklar.

Bu maddeye göre, avukat yazıhaneleri ve konutları, ancak mahkeme kararı ile ve kararda belirtilen olayla ilgili Cumhuriyet Savcısı denetiminde ve baro temsilcinin katılımı ile aranabilecek.

Ağır cezayı gerektiren suçüstü halleri dışında avukatın üzeri aranamayacak. Avukatlar savunma görevlerini yerine getirmelerinden dolaylı duruşmalardan çıkarılamayacak, tutuklanamayacak, haklarında hapis veyapara cezası verilemeyecek. Ağır cezayı gerektiren suçüstü halinde hazırlık soruşturması, Cumhuriyet Savcısı tarafından genel hükümlere göre yapılacak.

Avukatlar, Türkiye Barolar Birliği'nce belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlü olacaklar. Avukatlık onuruna, meslek kurallarına uymayan eylem ve davranışlarda bulunanlara disiplin cezası uygulanacak.

MİLLETVEKİLLERİ AVUKATLIK YAPAMAYACAK

Kanunda milletvekillerinin milletvekilliği süresince avukatlık yapamayacağı hükmü de getirildi.

Kanunla aynı zamanda Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) görevleri yeniden düzenlendi. Buna göre TBB Başkanı, protokolde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının yanında yer alacak.

TBB, stajyer avukatlara kredi kaynağı olarak pul bastıracak. Bu pullar, avukatlar tarafından sunulacak vekaletnamelere yapıştırılacak.Pulu eksik olan vekaletnameler, kabul edilmeyecek. Baro başkanları, en fazla 2 dönem görev yapabilecekler.

Avukatlar, TBB veya baroları temsil etmek üzere uluslararası toplantı ve kongrelere, Adalet Bakanlığı'na bilgi vermek suretiyle katılabilecek.

Avukatlık ücret tavanını aşan sözleşmeler, kanunda belirtilen tavan miktarı kadar olacak. Sözleşmenin geçersizliği ileri sürülemeyecek. Yokluk halleri hariç, avukatlık sözleşmesinin bir hükmünün geçersizliği, sözleşmenin tümünü geçersiz kılmayacak.

Yüzde 25'i aşmamak üzere, dava veya hükmolunacak şeyin değeri yahut paranın belli bir yüzdesi, avukatlık ücreti olarak kararlaştırılabilecek. Avukatlık asgari ücret tarifesi altında vekaletücreti kararlaştırılamayacak. Ücretsiz dava alınması halinde, durum baro yönetim kuruluna bildirilecek.

Avukatlık ücretinin kararlaştırılmamış olduğu hallerde, değeri para ile ölçülemeyen dava ve işlerde avukatlık asgari ücreti uygulanacak. Değeri para ile ölçülebilen dava ve işlerde ise asgari ücret tarifelerinin altında olmamak koşuluyla ücret itirazlarını incelemeye yetkili merci tarafından davanın sonucuna ve avukatın emeğine göre değişmek üzere ücret anlaşmazlığı, dava değerinin yüzde 5'i ile yüzde 15'i arasında bir miktar avukatlık ücreti olarak belirlenecek. İş sahibinin iflası halinde avukatın vekalet ücreti de rüçhanlı olacak.

Avukatlık sözleşmesinden ve vekalet ücretinden kaynaklanan her türlü anlaşmazlık, hukuki yardımın yapıldığı yer barosu tarafından hakem kurulunca çözümlenecek. Hakem kurulu, baronun bulunduğu yargı çevresinin en kıdemli asliye hukuk hakimi ile baro yönetim kurulunca seçilecek.

ÜCRET TARİFESİ

Baronu yönetim kurulları, her yıl eylül ayı içerisinde yargı yerlerindeki işlemler ve diğer işlemlerden alınacak avukatlık ücretinin asgari hadlerini gösteren birer tarife hazırlayarak, TBB'ye gönderecekler.

TBB Yönetimi, uygulanacak tarifeyi o yılın ekim ayı sonuna kadar hazırlayarak, Adalet Bakanlığı'na gönderecek. Bu tarife, Adalet Bakanlığı'na ulaştığı tarihten itibaren bir ay içerisinde bakanlıkça karar verilmediği veya tarife onaylandığı taktirde kesinleşecek.

Adalet Bakanlığı uygun bulmadığı tarifeyi bir daha görüşmek üzere TBB'ye geri gönderebilecek. Geri gönderilen bu tarife, TBB yönetim kurulunca üçte iki çoğunlukla aynen kabul edildiği taktirde onaylanmış, aksi halde onaylanmamış sayılacak. Bu konuda sonuç, AdaletBakanlığı'na bildirilecek.

Avukat, üzerine aldığı işi kanun hükümlerine göre ve yazılı sözleşme olmasa bile sonuna kadar takip edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!