Şevval ayının son günü ne zaman? Şevval orucunun hükmü ve fazileti

Güncelleme Tarihi:

Şevval ayının son günü ne zaman Şevval orucunun hükmü ve fazileti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 11:23

Şevval ayı, Ramazan ayının ardından başlamıştı. Bu ayda 6 gün oruç tutmak sünnet olarak biliniyor. Peki Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval ayında oruç tutmanın hükmü ve fazileti nedir? İşte konuyla ilgili detaylar...

Haberin Devamı

Şevval ayı, Ramazan ayının bitmesiyle başlar. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” diye buyurduğu bu ayda altı gün oruç tutmak müstehap olarak tavsiye ediliyor. Bu nedenle Şevval ayının ne zaman biteceği araştırılıyor. İşte Şevval ayı ve bitiş tarihi ile ilgili detaylı bilgiler...

ŞEVVAL AYININ SON GÜNÜ NE ZAMAN?

Mübarek Şevval ayı, Ramazan ayının hemen sonrasında başlamıştı. 2 Mayıs'ta başlayan Şevval ayı, 30 Mayıs tarihinde sona erecek.

ŞEVVAL ORUCUNUN HÜKMÜ

Diyanet İşleri'nin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).

Haberin Devamı

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!