Sevgi çiçeği botanik bahçesinde açacak

Güncelleme Tarihi:

Sevgi çiçeği botanik bahçesinde açacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2008 00:00

Yeryüzünde sadece Gölbaşı’nda yetişen, türü tükenmek üzere olan sevgi çiçeği ve 52 tür bitkiyi korumak amacıyla bölgeye "Endemik Türler Botanik Bahçesi" kurulacak. Parkın eko-turizme kazandırılması hedefleniyor.

Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından hazırlanan projeyle dünyada sadece Gölbaşı’nda yetişen "Sevgi Çiçeği"nin korunması için botanik bahçesi oluşturulacak.

Özel Çevre Koruma Kurumu’nun Ankara Üniversitesi ve Tarımsal Kalkınma Vakfı ile birlikte yürüttüğü "Sevgi Çiçeği Koruma Projesi" kapsamında yapılacak çalışmalar belirlendi. Proje kapsamında hazırlanacak raporla, koruma ölçütlerinin saptanması, tür yönetim planının hazırlanması, rezerv alanlarının belirlenmesi ve eko-turizme açılması için gerekli çalışmaların yapılması istenirken, Gölbaşı havzasında yer alan diğer endemik türlerin de koruma altına alınması için "Endemik Türler Botanik Bahçesi" oluşturulması hedeflendi.

Özel Çevre Koruma Kurumu Araştırma ve İnceleme Daire Başkanlığı yetkilileri, Gölbaşı’nda yapılan biyolojik çeşitlilik araştırmasında, bölgede 52 endemik tür tespit edildiğini bildirdi. "Centaurea tchihatcheffi" olarak adlandırılan sevgi çiçeğinin sadece Gölbaşı’na özgü endemik bir tür olduğunu ifade eden yetkililer, Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı’nda (Red Data Book of Turkish Plants) "Sevgi Çiçeği"nin, türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan "CR; Critically endangered" adlı grup içinde yer aldığını dile getirdi.

TOHUM DİKİLECEK GELİŞİM İZLENECEK

Türün korunmasına yönelik Mogan Gölü’nün doğu ve batı kesimindeki arazilerde acilen önlem alınması gerektiğini belirten yetkililer, popülasyonunun yetişeceği çekirdek bölgenin yapılandırılması için mart ve eylül ayları arasında çalışmalar yapılacağını vurguladı.

Çalışmalar kapsamında öncelikli olarak bölgedeki üç dönümlük arazi temizlenecek. Çekirdek bölge çit ile koruma altına alınacak. Düzenli ve tesadüfi deneme yöntemleriyle tohum ekilecek ve bitkilerin bakımları yapılacak.

Proje kapsamında, tohumların çimlenme yetenekleri, dallanma, çiçeklenme, renklenme durumları da araştırılacak. Çiçek üzerinde faaliyet gösteren böcek ve kuşlar tespit edilecek, Bitkinin tohum tutma kapasitesi tespit edilerek, gelişim sürecinin her aşaması fotoğraflanacak.

Özel Çevre Koruma Kurumu Araştırma ve İnceleme Daire Başkanlığı yetkilileri, çalışmaların olumlu sonuçlanması halinde, söz konusu bölgedeki 52 endemik türün de yetişeceği bir botanik bahçesi oluşturulacağını açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!