Sessiz tiyatrocuyu Parisliler sevdi

Güncelleme Tarihi:

Sessiz tiyatrocuyu Parisliler sevdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2007 16:58

Haberin Devamı

PARİS'te yaşayan işitme engelli tiyatrocu Levent Beşkardeş Paris'teki Chaptal Tiyatrosu'nda gösterime giren “Duyulmamış müzikhol -L’inoui Music-Hall” oyunundaki rolü ile büyük bir başarıya imza attı. Fransa’da ilk defa gerçekleştirilen oyunda sağır ve dilsiz tiyatrocular Fransızca şarkıları işaret dili ile anlatarak ve müzik eşliğinde ritme uyarak dans ettiler. Yönetmen Serge Hureau ve Philippe Carbonneaux tarafından sahnelenen oyuna sağır ve dilsizlerin yanı sıra Türk ve Fransızlar sanatseverler de büyük ilgi gösterdi.

RİTMİ YERDEN HİSSEDİYORUZ

Fransızca el işareti dili ile birçok şarkı söyleyen ve şaşırtıcı şekilde tempolu dans eden Beşkardeş, müziği duyamasa da ritme nasıl uyum sağladığını şöyle anlattı: “Müzisyenler çok yüksek sesle çaldıklarından ve hoparlörleri seyircilere doğru değil de sahneye doğru yönelttiklerinden ahşap tiyatro sahnesinde müziğin titreşimlerini yerden hissedebiliyoruz. Tabii ki benim için dans etmek ve şarkı söylemek çok zor, ama uzun zaman çalıştıktan sonra yerden hissettiğim ritme uyum sağlamaya alıştım. Aslında daha çok müzisyenler bizim ritmimize uyuyorlar demek daha doğru olur.”

Haberin Devamı

BÜYÜK İSKENDER OPERASI

/images/100/0x0/55ea1c3df018fbb8f86bdc54

Usta tiyatrocu 17 Mayıs’ta Fransa’nın Marsilya kentinde yapılacak müzik festivalinde “Büyük İskender- Alexandre Le Grand” operasında da oynayacak. Beşkardeş ayrıca 28-29 Nisan, 12-13 Mayıs ve 1-2 Haziran tarihlerinde Paris’in Val d’Oise banliyösündeki Chateau de la Roche-Guyan Müzesi'nde “Bir şatonun keşfi- L’invention d’un Chateau” adlı iki kişilik oyunda rol alacak. Levent Beşkardeş Fransa’da da “Vücut dili Language du corps” adlı bir kurs verdiğini ve bunun sadece sağırlara değil, vücut dilini geliştirmek isteyen herkese açık olduğunu belirtiyor.

Türkiye ile ilgili projelerde yer almak istediğini söyleyen Beşkardeş “Türkiye’de sağır dilsizler zayıf muamele görüyorlar. Bu çok yanlış. Ben sağırların kültürünün çok zengin olduğuna inanıyorum” diyor. Paris’teki Uluslararası Görsel Tiyatro- International Visuel Theatre üyesi olan, 1949 Eskişehir doğumlu Levent Beşkardeş bugüne kadar Molyer'in “Cimri”si, Sofokles'in “Antigon”u gibi 20'den fazla klasik ve modern oyunda oynadı. Tiyatro oyunculuğunun yanı sıra kısa film yönetmenliği de yapan sanatçı 6 tane kısa filme imza attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!