Sessiz isyan

Güncelleme Tarihi:

Sessiz isyan
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2012 00:00

Hrant Dink’in öldürülüşünün 5’inci yıldönümünde 10 binlerce kişi Taksim’den Agos gazetesinin önüne kadar yürüyerek, çok tartışılan mahkeme kararını da protesto etti.

Haberin Devamı

Dink Ailesi’nin, siyasilerin ve vatandaşların katıldığı sessiz ve sakin yürüyüşte aralıklarla “Bu dava böyle bitmeyecek”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı.

BİNLERCE KİŞİ HRANT İÇİN YÜRÜDÜ / FOTO GALERİ

YABANCI AJANSLAR BÖYLE DUYURDU / FOTO GALERİ

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, öldürülüşünün 5’inci yılında tartışmalı dava kararının gölgesinde binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle anıldı. ‘Hrant’ın Arkadaşları’nın çağrısıyla başta Dink Ailesi olmak üzere Taksim Meydanı’ndan Agos gazetesinin önüne yürüyen 10 binlerce kişi, “Bu dava böyle bitmeyecek”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları attı. 19 Ocak 2007 tarihinde suikaste kurban giden Hrant Dink için yürüyüş saat 13.00 sıralarında başladı. Kalabalık Dink’in öldürüldüğü 15.05’te Agos gazetesinin önündeydi. Yürüyüşe Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kızları Delal ve Sera, oğlu Arat, kardeşi Orhan Dink’in yanı sıra yakınları faili meçhul cinayetlere kurban giden Toplumsal Bellek Platformu Üyeleri, CHP milletvekilleri Şafak Pavey, Sezgin Tanrıkulu, Melda Onur, Erdal Aksünger, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, HAS Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Bekaroğlu, yazar Vedat Türkali, çok sayıda gazeteci ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüşte Batman’da vatani görevini yaparken kaza kurşunuyla öldüğü açıklanan Ermeni jandarma er Sevag Şahin Balıkçı’nın ailesi de yer aldı.

ÜNLÜLER HRANT DİNK'İ BÖYLE ANDI - Foto Galeri

Haberin Devamı

ON BİNLER HRANT İÇİN AGOS'A YÜRÜDÜ / WEB TV

95 yıl geçse bitmez

Tören nedeniyle polis 12.00’den 16.00’ya kadar Osmanbey metro durağını yolcu giriş-çıkışına kapattı. Dink’in vurulduğu yere karanfiller bırakılırken, gazete binasına “5 yıl değil 95 yıl da geçse bu dava böyle bitmez” yazılı afiş asıldı. Gazete önündeki tören Hrant Dink ve Dink gibi öldürülenler için 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Dink’in, Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’in Ermeni yetim kızı olduğunu yazmasının ardından aldığı tehditleri anlatan kısa bir videosu yayınlandı. Törende konuşan Hrant Dink’in yakın arkadaşı Karin Karakaşlı, şunları söyledi: “Hepimizi o cinayetin görgü tanığı kıldılar. Onu bir kez öldürmediler. Önce Sabiha Gökçen haberi üzerine öldürdüler. İstanbul Valiliği’nce, MİT mensuplarınca tehdit edilirken öldürdüler. Hrant Dink’i Türk düşmanı ilan ederek öldürdüler. Kendini izaha mecbur ederken öldürdüler. Kendisi yetmezmiş gibi oğlunu tehdit ederken öldürdüler. Yargı yangından mal kaçırır gibi karar verdi. Bu davanın Ergenekon’la bağlantısı bir türlü kurulamadı. En sonunda 2 kişi verdiler elimize, bununla yetinin dediler. Ortada zaten silahlı terör örgütü olmadığı için onun da yöneticisi yok. Devlet çıplak.”

Akşam da İzmir, Antalya, Adana, Malatya, Eskişehir, Edirne, Diyarbakır ve Muğla’nın Bodrum ilçesinde hem mahkemenin kararı protesto edildi hem de Dink ölüm yıl dönümünde anıldı. İstanbul’da da bir grup Taksim’den Galatasaray’a yürüdü.

Sevgiliden bir karanfil

5 YIL ÖNCE ÖLDÜRÜLDÜĞÜ YERDE TOPLANDILAR / WEB TV

TÖRENDE “Hrant Dink’in sevgilisi” diye anons edilen Rakel Dink, gazetenin balkonundan kalabalığı selamladı. Her yıl duygu dolu konuşmalar yapan Rakel Dink, bu kez konuşma yapmayarak, sessiz bir protesto gerçekleştirdi. Eşinin öldürüldüğü yerde saygı duruşunda bulunan Rakel Dink, Agos gazetesinin önündeki kaldırıma yerleştirilen Türkçe ve Ermenice ‘Hrant Dink burada öldürüldü. 19 Ocak 2007. Saat 15.05’ yazılı siyah mermerin üzerine bir karanfil bıraktı.

Provokatörler işbaşındaydı

AGOS gazetesi önünde toplanan yüzlerce kişi olaysız dağılırken, provokatörler ortaya çıktı. Dağılanlar arasında Taksim Meydanı’na yaklaşan bir grup Cumhuriyet Caddesi üzerindeki bankalara taş attı. Tarlabaşı’ndaki 20-30 kişilik bir grup da karşı yönden gelen araçlara taş ve meşrubat şişesi attı. Taksim Meydanı’nda bekleyen polis harekete geçti. Polisin geldiğini gören gruptakiler dağıldı. Kovalamaca sonrasında polis gruptaki bazı kişileri gözaltına aldı.

YÜRÜYÜŞ SONRASI OLAYLAR ÇIKTI / WEB TV

TAKSİM'DE ARAÇLARI TAŞLAYAN GRUBA POLİS MÜDAHALESİ / WEB TV

Haberin Devamı

HRANT DİNK İÇİN YÜRÜDÜLER / WEB TV

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!