Şeriatçılığa hizmet

Güncelleme Tarihi:

Şeriatçılığa hizmet
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen, 312'nci maddenin kaldırılmasını isteyenleri, ‘‘Demokrasiye değil, şeriatçı diktatörlüğe hizmet etmekle’’ suçladı. Özgen, ‘‘Ülkemizde irtica tehlikesi hálá sürmektedir’’ dedi.

ADLİ Yıl açılışında Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'tan sonra kürsüye gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen, irticaya değinilmemesini çok sert ifadelerle eleştirdi.

Özgen, Başkan Selçuk'un geçen yıl ‘Meşruiyetini kaybettiğini’ ileri sürdüğü 1982 Anayasası'nı bu yıl da hedef alması ve irtica propagandası yapanların cezalandırıldığı TCK'nın 312. maddesinin kaldırılmasını istemesi üzerine patladı. Özgen isim vermeden Selçuk'u kastederek, ‘‘Bu düşünceleri ileri sürenler bilmelidirler ki; demokrasiye değil, şeriatçı bir diktatörlüğe hizmet etmektedirler. Demokrasi, demokrasiyi yok etme özgürlüğünü içermez’’ dedi.

Özgen, eleştirisini şöyle sürdürdü:

‘‘Ülkemizde irtica tehlikesi hálá devam etmektedir. Bu tehlikeyi küçümseyen, şeriat düzeni kurmak isteyenlere propaganda hakkını tanıyan düşüncelere katılmıyorum. Bu düşünceyi taşıyanlar, gösterilecek hoşgörü ile onların da ileride demokrasi esas alacaklarını ileri sürmektedirler. Ancak, ‘Ateş nerede sönerse tekrar orada yanar, halifelik nerede sona erdiyse orada tekrar başlar' düşüncesi ile ülkemizin yeniden şeriat düzenine sokmak isteyenlerin, gösterilecek hoşgörü ile amaçlarından vazgeçeceklerine inanmıyorum. Anayasamızdan şikayetimiz çok. Ancak, Anayasamızın gayrı meşru, batıl olduğu görüşlerine kesinlikle katılmıyoruz. Bu görüş yasama, yürütme ve yargı organlarının tümünün batıl olduğu sonucunu doğurur.’’

ECEVİT’E DE ELEŞTİRİ

Özgen, Fethullah Gülen'in tutuklanmasına üzüldüğünü söyleyen Ecevit'i ise eleştirdi. Özgen, Ecevit'in, ‘‘Yargıda aklanacağını umut ediyorum’’ sözleri için, ‘‘İrtica ile mücadalede siyasi iradenin yetersizliğinin belirtmesi yanında Anayasa'nın 138. maddesine aykırı olarak yargıya etki olasılığını da içinde taşımaktadır’’ yorumunda bulundu. Salonda bir yargı mensubu ‘Çok doğru’ diye seslenirken, Özgen'in sert konuşmasını törene katılan askeri hakimler de alkışladı.

Özgen, konuşmasında Ecevit'in yanısıra hükümeti de eleştirdi. Özgen, ‘‘Koalisyon hükümetinin, parlamentoda gerekli çoğunluğa sahip olmasına rağmen, irtica ile mücadeleyi öngören, yasa tasarılarnın komisyonlarda görüşülmeden bekletilmesi, irtica ile mücadele için gerekli siyasi iradenin yeterli olmadığını göstermektedir’’ dedi.

Özgen, özetle şunları söyledi:

‘Özellikle siyasi suçları dışarıda bırakıp, sadece adli suçlar için çıkarılacak bir Af Yasası'na karşıyız. Üzülerek ifade etmem gerekir ki, siyaset hukuka egemen olmuş, hukuk siyasallaştırılmıştır. Milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili Anayasa'nın 83. maddesinin değiştirilmesi gereklidir.’’

Sezer’e destek

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e de ‘‘Kararname konusundaki davranışı yerinde ve destekliyoruz’’ şeklinde açık destek veren Özgen özetle şunları söyledi:

‘‘Kararname Anayasa'ya aykırı. Ancak, kararnamenin içeriğine katılıyorum. Ülkemizde devlete sızmış olan irtica ve bölücü yandaşlarının, devletten temizlenmesi gerektiğine inanıyorum. Bunun bir KHK ile değil, yasa yoluyla yapılması gerektiği, hukuka uygun yolun bu olduğu inancındayım. Gerçekten ülkemizde, irtica ve bölücülük tehlikesi yakın ve mutlak bir tehlike olarak devam etmektedir. ‘

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!