Şeriatçı 135 öğretmen görevden alındı

Güncelleme Tarihi:

Şeriatçı 135 öğretmen görevden alındı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, Refahyol döneminde eğitime sızan 135 şeriatçı öğretmeni görevden aldı. Eski bakan Mehmet Sağlam'ın, üniversite mezunlarına ilkokul öğretmeni olma hakkı tanırken açtığı kapıdan giren 40'ı şeriatçı El-Ezher Üniversitesi mezunu, toplam 135 öğretmenin tasfiyesinde, YÖK'ün İslam Üniversitesi mezunlarının diploma denkliklerini iptal kararı esas tutuldu.

Geçmişte yurtdışı ilahiyat fakültesi mezunlarının diplomalarına verilen denklikleri iptal eden YÖK, kamuya öğretmenlik yoluyla giren bu kişiler için Milli Eğitim Bakanlığı'na uyarıda bulundu. Mısır şeriatçı El-Ezher Üniversitesi'nde ‘şeriat savaşçısı' olarak yetiştirilen ve Pakistan'da ‘Taliban' eğitiminden geçtikten sonra Türkiye'ye dönüp, ilahiyat eğitimleri için denklik alanların 27 Kasım 1996'da sınıf öğretmenliğine atandıklarını anımsatan YÖK, Bakanlığa yazdığı yazıda, bu kişilerin diplomalarına verilen denkliklerin iptal edildiğini bildirdi.

Bu yazı üzerine Personel Genel Müdürlüğü'ne talimat veren Uluğbay, ‘‘Bu durumda olup da öğretmen yapılanları tek tek tespit edin ve bana getirin'' dedi. Uluğbay'ın, isimler önüne geldikten sonra da, ‘‘görevlerini iptal edin ve kendilerine duyurun'' talimatı verdiği öğrenildi. YÖK'ün kararıyla üniversite diploma denklikleri iptal edildiği için Türkiye'de ‘‘lise mezunu'' statüsünde işlem görecek olan bu kişiler, bundan sonra öğretmen de olamayacaklar.

YÖK Yürütme Kurulu kararına göre, öğretmen olarak atanan 135 kişi dahil, 10 Ocak 1996'ya kadar diplomalarına ‘4 yıllık ilahiyat denkliği' alan tüm yurtdışı mezunlarının denklikleri iptal edildi. Bunlara, bundan sonra özel ya da kamu kurum ve kuruluşlarında, ancak ‘‘lise mezunu'' olarak görev verilmesi gerektiğini bildirdi. Bu çerçevede, resmi okullara atananlarla birlikte, halen tarikat okul ve dershanelerinde öğretmen olarak çalışanlar da, ‘‘lise mezunu'' statüsüne düşürüldü. YÖK, ayrıca, 10 Ocak 1996'dan önce ve sonra İslam üniversitelerinden diploma almış veya alacak Türk öğrencilerinin, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmalarının da önünü kapattı.

Buna göre, 4 yıllık denkliğin yanısıra 2-3 yıllık ön lisans denklik belgesi alanlar ile tamamlama eğitimine kayıt yaptıranlardan bu programı bitirenlere, ‘‘yalnız Diyanet İşleri'nde kullanılabilir'' ibareli belge düzenlenecek. Bu durumda, yurtdışı ilahiyat diploması bulunanlar, Diyanet İşleri'nin dışında hiçbir kamu kurum ve kuruluşunda görev alamayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!