Sergiler

Güncelleme Tarihi:

Sergiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ruhi Su anısına

Bugün Atatürk Kültür Merkezi Büyük Sergi Salonu'nda yaklaşık 200 ressamın eserlerinin yer aldığı bir karma resim sergisi açılıyor. Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı'nın Ruhi Su'nun ölümünün 15. yıldönümü dolayısıyla, Kültür Bakanlığı'nın da katkısıyla düzenlediği ‘‘İmece'' Resim Sergisi, vakfın ‘‘İmece Projesi'' kapsamında yer alan etkinliklerden biri. Sergiye katılan sanatçılar, tabloların satışından elde edilecek geliri vakfa bağış olarak bırakacaklar. Sergide eserleri yer alan ve hepsinin isimlerini burada sayamayacağız sanatçılardan bazıları şunlar: Abidin Dino, Alev Mavitan, Avni Arbaş, Balkan Naci İslimyeli, Bihrat Mavitan, Cavit Atmaca, Cihat Aral, Cihat Burak, Devrim Erbil, Dilek Işıksel, Ekrem Kahraman, Ergin İnan, Faruk Cimok, Fevzi Karakoç, Güler Karaca, Gülseren Südor, Habip Aydoğdu, Hayati Misman, Hüsamettin Koçan, İbrahim Çiftçioğlu, İsmail Avcı, Kasım Koçak, Komet, Lütfü Günay, Mehmet Günsur, Mevlut Akyıldız, Mustafa Pilevneli, Neş'e Erdok, Nuri İyem, Osman Akbay, Ömer Lütfü Çetin, Rabia Çalışkan, Ramiz Aydın, Sema Şahin, Sezai Kara, Tayfun Eren, Turan Erol, Uğur Çalışkan, Ülkü Yalım Günay, Vedat Örs, Yusuf Katipoğlu, Zahide Yükseler...

Bugün 18.00-20.30 saatleri arasında açılışı yapılcak olan sergi 25 Şubat'a kadar gezilebilir.

Minyatürler

Sabine Buchmann Yamanlar'ın Cem Sultan'ın yaşamını konu alan minyatür sergisi Galeri Oda'da açıldı. 1965 yılında Fransa'nın Strasbourg şehrinde doğan Sabine Buchmann hukuk eğitimi görmüş. 1986'da evlenip Türkiye'ye yerleşmiş. Osmanlı tarihine olan ilgisi nedeniyle minyatür sanatına yönelen Yamanlar, röprodüksiyon ve kompozisyon çalışmaya başlamış. Minyatür için ‘‘Okunması gereken bir resimdir'' diyen sanatçı, bu sergisini ayırdığı Cem Sultan'ı nasıl keşfettiğini şöyle anlatıyor: ‘‘Osmanlı tarihini araştırırken, Fatih Sultan Mehmet'in üçüncü oğlu Cem'i keşfettim. Kitaplarda ‘Cem Olayı' diye bir konudan söz ediliyordu; onun Fransa'da kalmış ve aşık olmuş olduğunu öğrendim. Vatikan'da Pinturicchio'nun bir freskine Lucressia Borgia'nın yanında poz veren prens de oydu. Bakışları bir çağrıydı sanki. Cem'in şiirlerini ve yaşantısını öğrendikçe, minyatürün 'anlatan resmi' olma özelliğinden yola çıkarak onu resmetmeye karar verdim.''

1996'dan bu yana karma sergilere katılan sanatçının bu üçüncü kişisel sergisi 26 Şubat'a kadar, pazar ve pazartesi hariç her gün 12.00-19.00 arası gezilebilir.

Hüsrev Gerede Cad. Fırın Sok. 102/B, Teşvikiye. Tel: (0212) 259 22 08

Deniz resimleri

Önder Ergün deniz temalı resimlerini Galeri G'de sergilemeye başladı. 1961 Manisa doğumlu Ergün, 1985'te Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü bitirmiş. 1978 yılında tanıştığı ve dostluk kurduğu Mahmut Cuda'nın ‘‘Doğayı iyi etüt et'' sözüyle resme bakış açısını belirleyen, 1984'te Burhan Doğançay'a asistanlık yaptığı dönemde de tekniğini geliştiren sanatçı, bugüne kadar İstanbul ve İzmir'de beş kişisel sergi açtı ve pek çok grup sergisine katıldı.

Yaşamını İstanbul ve İzmir’de sürdüren, rüzgár sörfü ve dalgıçlık yapan Önder Ergün, tuvallerine insan eliyle kirletilmemiş denizi aktarmayı tercih etmiş: sakin sakin ayaklarınızın altında uzanan ya da kabarmış haliyle, dalgaları ve köpükleriyle sadece ve sadece denizi. Sanatçı, minimalist bir çizgiye sahip bu soyutlamalarında renk olarak çeşitli mavilerin yanı sıra, turuncular, sarılar ve kırmızılar kullanmış.

Sergi 19 Şubat'a kadar pazar ve pazartesi hariç her gün 11.00-19.00 saatleri arasında gezilebilir.

Abdi İpekçi Cad. Arman Palas, 7/8, Kat 2, Nişantaşı. Tel: (0212) 241 45 69

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!