Seramik sanatçısı Koral öldü

Güncelleme Tarihi:

Seramik sanatçısı Koral öldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Seramik sanatçısı Füreya Koral tedavi gördüğü Osmanoğlu Kliniği'nde dün öldü... Doğu ve Batı sanatlarına özgü niteliklerin bir bileşimini oluşturan çalışmalarıyla tanınan Füreya Koral, Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı, ressam Fahrelnisa Zeid ve oymabaskı sanatçısı Aliye Berger'in de yeğeniydi.

1910 yılında İstanbul'da Büyükada'da doğan Füreya Koral, ortaöğrenimini Notre Dame de Sion Kız Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Darülfünun Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden mezun oldu.

Füreya Koral, seramik sanatıyla 1946'da gittiği Lozan'da tanıştı, Ardından Paris'e giderek Fransız seramik sanatçısı Serre ile çalıştı. Aynı dönemde taş baskı çalışmalarıyla da ilgilendi. İlk sergisini 1951 yılında Paris'te açtı.

Aynı yıl Türkiye'ye dönen Füreya Koral, seramik çalışmalarını yoğunlaştırarak çini sanatından esintiler taşıyan duvar panoları yapmaya başladı. 1854'ten sonra da çalışmalarını özel atölyesinde sürdürdü.

Yapıtlarında Doğu sanatının soyut anlatım biçimleri üzerinde duran Füreya Koral, 1950'li yıllardaki çalışmalarında parlak renklere ağırlık verdi. 1960'dan sonra ise koyu tonlara yöneldi.

Duvar ponalarının yanısıra çeşitli hayvan figürlerini de yapıtlarına taşıyan Koral, 1970'lerin sonlarında ise 'evler' konusunu işlemeye başladı. Koral, küp biçimindeki bu çalışmalarına üstlerine delikler açarak ve özgün renkler kullanarak hareket kazandırdı. Bir kaç evi biraraya getirerek ‘‘Seramik Evler, Mahalle'' konulu bir dizi çalışma gerçekleştirdi.

1981 yılında Kültür Bakanlığı'nın Ödülü'nü kazanan Koral, 1986'da Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü'nü Neşe Erdok ile paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!