Şemdin Sakık, getiriliyor

Güncelleme Tarihi:

Şemdin Sakık, getiriliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Barzani'nin güçlerine teslim olan PKK'nın 2. adamı Şemdin Sakık'ın Türkiye'ye getirilmesi için MİT devreye girdi. Barzani'nin Sakık'ı ‘‘can güvenliği’’ koşuluyla vermek istediği öğrenildi.

Kuzey Irak'ta Mesut Barzani'nin partisi IKDP güçlerine 10 adamıyla birlikte teslim olan PKK'nın kilit adamlarından Şemdin Sakık'ın Türkiye'ye getirilmesi için MİT devreye girdi. OHAL Bölge Valisi Aydın Arslan, ‘‘Sakık'ın Barzani'nin elinden de kaçtığı yönünde iddialar var’’ derken, Ankara'daki güvenlik yetkilileri, Sakık'ın kontrol altında bulunduğunu ve Diyarbakır'dan bazı MİT görevlilerinin bölgeye giderek kendisini Türkiye'ye getirmek için girişimde bulunduklarını bildirdiler.

15 MART'TA TESLİM OLMUŞ

Bölgeden gelen haberlere göre ‘‘Parmaksız Zeki’’ kod adlı Sakık, örgüt içindeki çekişme dolayısıyla Abdullah Öcalan tarafından öldürüleceği korkusuyla, 15 Mart'ta 10 kadar adamıyla Barzani güçlerine teslim oldu, ancak bugüne kadar olay gizlendi.

Öcalan, Sakık'ı üç ay kadar önce Amed Eyalet Sorumlusu Sait Çürükkaya ve 5 adamı ile birlikte Türkiye'deki eylemlerde başarısız oldukları gerekçesiyle Kuzey Irak'a çağırdı. Sakık ve adamlarının yapılan sorgusunda örgüt elemanları ‘‘idamlarına’’ karar verdi. Sakık bunun üzerine Diana yakınlarındaki kamptan kaçıp, adamlarıyla birlikte Barzani güçlerine sığındı.

BARZANİ’DEN HAYAT GÜVENCESİ ŞARTI

Olağanüstü Hal Bölge Valisi Aydın Arslan, dün Şırnak'taki Nevruz kutlamaları sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Sakık'ın Kuzey Irak'ta teslim olduğunu doğruladı. Arslan, şu ana kadar teslim alınması için bir tim gönderilmediğini de vurguladı. Arslan, Sakık'ın Barzani'nin elinden kaçtığı yönünde iddialar bulunduğunu da ileri sürdü. Ancak Ankara'da güvenlik kaynakları, Sakık'ın adamları ile birlikte Barzani'nin elinde olduğunu ve getirilmesi için MİT'in devreye girdiğini bildirdiler. Ancak Barzani'nin, Sakık'ı hayatını garanti edilmesi karşılığında Türkiye'ye vermeyi önerdiği belirtilirken, bazı kaynaklar da, ‘‘Barzani Sakık'ı Türkiye'ye vermeyi düşünmüyor. Onun için hakkında kaçtı iddiaları ortaya atılıyor’’ görüşünü dile getirdiler.

MİLİTANLAR TOPLUCU TESLİM OLABİLİR

Sakık'ın teslim olmasıyla PKK, bir zamanlar eylem günü ilan ettiği Nevruz'da ağır darbe aldı. Türkiye'de eli silahlı grupların büyük bölümünü kontrol eden Sakık'ın teslim olmasının, PKK'nın Türkiye ve Kuzey Irak'taki silahlı kadrolarını da etkileyeceği, önümüzdeki günlerde topluca güvenlik kuvvetlerine teslim olma olaylarının görüleceği belirtildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!