Selçuk Sun vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Selçuk Sun vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2016 22:01

TÜRKİYE’nin yetiştirdiği en önemli müzisyenlerinden Selçuk Sun 82 yaşında hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Uluslararası alanda tanınan ilk caz sanatçılarımızdan olan ve caz tarihine geçmiş isimlerle beraber konserler veren ünlü kontrbasçı Selçuk Sun 2014’ten beri Oslo’da yaşıyordu.

20 Şubat 1934’te İstanbul’da doğan Selçuk Sun, Ankara Devlet Konservatuarı kontrbas bölümünden mezun olduktan sonra caz çalmaya ilk olarak Muvaffak ‘Maffy’ Falay ile başladı. İstanbul’da İsmet Sıral’ın orkestrasında iki yıl yer aldıktan sonra, Erol Pekcan ve Melih Gürel’le kurdukları trio ile Ankara’da uzun yıllar etkin oldu. Bugüne kadar birlikte çaldığı isimler arasında Dizzy Gillespie, Phil Woods, Joe Gordan, Frank Rehak, Ernie Wilkens ve Quincy Jones bulunuyor. 1958’de Ankara’da Dave Brubeck Quartet ile konser verdi. Bu konserleri takiben ABD Berklee School of Music’ten burs aldıysa da askerlik nedeniyle gidemedi.

Haberin Devamı

1961’de Kopenhag’ın ünlü kulüplerinden Mon Marte’da altı ay süreyle efsanevi bebop piyanisti Bud Powell ve ünlü tenor saksofoncu Lucky Thompson ile birlikte çaldı ve yine aynı yıl Stockholm’de yapılan ‘Genç Kontrbasçılar’ yarışmasında Nils Petersen’in ardından ikinci oldu. 1962’de evlendi ve Türkiye’ye döndü. 1969’da Muvaffak ‘Maffy’ Falay, İrfan Sümer ve davulda Okay Temiz’le birlikte verdikleri, Amerikan büyükelçiliği tarafından kaydedilen konserleri daha sonra ‘Live Ankara’ adıyla Sonet Records tarafından yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ndan 1980’de emekli olan Selçuk Sun, 2006’da İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Caz Festivali’nde ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne değer görülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!