Selçuk Bayraktar'dan milli teknoloji hamlesi vurgusu: Devrim olacak

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2021 18:21

Baykar Teknik Müdürü ve T3 Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar da Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce yaptığı konuşmada büyük bir hayalin gerçek olduğunu belirtti. Bayraktar, "Akıncı’dan elde ettiğimiz tecrübeler ile yine muharebede devrim olacak, kısa pistli uçaklara kalkış ve iniş yapacak insansız hava araçları projemize devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Baykar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın teslimat töreninde açıklamalarda bulundu.

Bizim için oldukça duygusal, ama bir o kadar da gurur verici bir gün… Ekipçe üzerine titrediğimiz AKINCI’yı eline kına yakılmış bir evlat gibi askere uğurluyoruz.
Envantere girecek olan Bayraktar AKINCI, uzun bir mücadelenin sonucu. Evet, AKINCI bir sonuç, ama kesinlikle bir son değil.

Hz. Hüseyin’in de yüzyıllar önce söylediği gibi “Hayat, inanmak ve mücadele etmektir”. Bizler için asılolan menzil değil mücadelenin kendisidir. Bu serüvenin ilk adımı olan Bayraktar Mini İHA’dan bugüne, geliştirdiğimiz tüm teknolojilerimiz büyük mücadelelerle hayata geçti.

"SİZ BOŞUNA BU İŞLERLE UĞRAŞMAYIN"

Dün gibi aklımda. 2004 yılında bir yandan araştırma görevlisi olarak MIT’de yüksek lisansıma devam ediyordum, diğer yandan Mini İHA projemizi Savunma Sanayii Müsteşarlığına sunmak için çalışıyorduk. Hedefimiz; mini iha sınıfında da olsa ilk defa milli tasarım bir insansız hava aracını ülkemize kazandırmaktı.
Tabii o dönemde Türkiye, savunma sanayinde neredeyse tamamen yurt dışına bağımlıydı. Hele ki hava araçları söz konusu olduğunda ithal menşeli ürünlerden başkasını konuşmak bile mümkün değildi.

Savunma sanayiindeki yetkili bir bürokrat bana, “Evladım akıllı çocuklarsınız, iyi okumuşsunuz, çalışmalarınız da iyi. Ama bakın, yabancılar almış başını gitmiş. Siz boşuna bu işlerle uğraşmayın. Yetişemezsiniz. Onlarla bizim aramızdaki köprü olun, tercümanlığımızı yapın, yeter” demişti. İşte bizim mücadelemiz tam burada başladı. O zaman anladık ki; Bu coğrafyanın, bu toprakların bizlere yüklemiş olduğu sorumluluk çok büyük. İlk iş olarak bu öğrenilmiş çaresizliği, bu mandacı zihniyeti yıkmamız gerekiyordu. “Acaba kabul görecek mi, birileri engelleyecek mi” endişesiyle ama asla ümitsizliğe kapılmadan, asla vazgeçmeden çok çalıştık.

Rahmetli dedemiz Balıkçı Lütfi Reis bize “Evladım, uçakları havadayken teslim edin, yoksa bunlar uçmuyor der, engellerler” diye latife ederdi. Bunun latife olmadığını yaşayarak öğrendik.

Haberin Devamı

Selçuk Bayraktardan milli teknoloji hamlesi vurgusu: Devrim olacak

Haberin Devamı

AĞABEYİMİ TUTUKLAMAYA KALKTILAR

2009’da Sinop’ta yaptığımız demoda tutulan yalan yanlış tutanaklara itiraz ettiği için Genel Müdürümüz ağabeyim Haluk Bayraktar’ı tutuklamaya bile kalktılar. Ama biz; tercümanlığı ve yurt dışı acenteciliğini mühendisliğe, şahsi menfaatlerini ülkesine tercih edenlerin karşısında dimdik durduk.

Bizim hedefimiz; yazılımları yurtdışında tasarlanan montaj uçaklar yapmak değil, en kritik uçuş-kontrol sistemlerini kendimizin geliştirdiği İHA’ları semalarımızda uçurmaktı. Bizim hedefimiz; bürokrasinin koridorlarında değil, havada uçabilen uçaklar yapmaktı. Allah’a şükürler olsun, hedefimizden hiç şaşmadık. Uçaklarımız hep sahada, cephe hattında görev yaptı. Biz de teknik ekibimizle beraber, bu sistemlerin en iyi şekilde geliştirilmesi için, ilk günden itibaren güvenlik güçlerimizle sahadayız.

Eğer bugün kendi sınıfında dünyanın en iyisi kabul edilen insansız hava araçlarına sahipsek, bu başarının altında güvenlik güçlerimizle eşgüdüm halinde, adeta omuz omuza verdiğimiz bu mücadele yatıyor.

Haberin Devamı

CANAN BAYRAKTAR'IN NASİHATI

Milli İHA geliştirme serüveninde Bayraktar ailesi olarak hep birlikte çalışıyoruz. Evlenene kadar evim olmadı hep iş yerinde kaldım. Annem ile babam ise hala fabrikada yaşıyor ve bizimle çalışmaya devam ediyorlar. Biz henüz doğmadan kartlı bilgisayarlarda yazılım yapan annem Canan Bayraktar, “Oğullarım, bu geliştirdiğimiz teknolojiyi, her türlü engellemelere, entrika ve yıldırma politikalarına rağmen, Türk ordusunun şerefli evlatlarının hizmetine sunmamanız halinde sizleri başarısız addedeceğimin bilinmesini, süt hakkım olarak niyaz ediyorum” demişti. Bu nasihat en zor zamanlarda bile bizlere güç verdi.

Babam Özdemir Bayraktar da çocukluktan beri bizlere gökyüzü tutkusunu aşılamış ve şöyle öğütlemişti: “Birilerinin yurtdışına bağımlı olma zorunluluğu, milletimize olan sorumluluğumuzun önüne geçemez." Öyle de oldu.

2003’de Mini İHA ile başlayan yolculuğumuzda, önce ülkemizin taktik sınıftaki ilk İnsansız Hava Aracı’na kavuştuk. Ardından, havacılıkta gelişmiş ülkelerin dahi almak için sırada beklediği, Şu an 10’dan fazla ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalanmış, Türk mühendisinin özgün tasarımı Bayraktar TB2 S/İHA’yı ülkemize kazandırdık. Bu sayede BAYKAR gelirlerinin %70’inden fazlasını ihracattan elde ediyor…

Bugün de Bayraktar TB2’nin ardından Taarruzi İnsansız Hava Aracımız AKINCI’yı ülkemize kazandırıyor olmanın gururunu yaşıyoruz. AKINCI’nın kendine özgü bükümlü kanat yapısı, uçan bir balığa benzemesi ve kavramsal tasarımı Babam Özdemir Bayraktar’a ait. Türkiye’yi İHA liginde dünyadaki ilk 3 ülke arasına sokacak olan AKINCI; 6 ton kalkış ağırlığı, 1.5 ton faydalı yük kapasitesi, tümüyle mühendislik ekibimiz tarafından tasarlanan 100’den fazla bilgisayar ve yapay zekâ yazılımları ile stratejik görevlere imza atacak.

Haberin Devamı

AKINCI; yazılımından elektroniğine, mekaniğinden aerodinamiğine kadar, yüzde yüz milli tasarımıyla görev yapacak bir robot uçak. AKINCI; lastiğinden fren balatasına, silah sistemlerini kontrol eden görev bilgisayarından gövdesinde kullanılan karbon fiberine, uçuş kontrol bilgisayarındaki en gelişmiş stokastik kestirim algoritmalarından, yüksek seviyeli emniyet, durumsal farkındalık ve üst düzey otonomi sağlayan yapay zekâ yazılımlarına kadar yerli olarak tasarlandı ve üretildi.

Aynı zamanda AKINCI; Roketsan ve Tübitak-SAGE’nin geliştirdiği seyir füzeleri dâhil olmak üzere, milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları da kullanacak. ASELSAN tarafından geliştirilen AESA radarı, uydu bağlantısı, elektronik destek ve harp sistemleri gibi kritik yükler taşıyacak. Hava-hava mühimmatları kullanarak savaş uçaklarının yükünü hafifletecek. Bu vesileyle, bir mühendis olarak TÜBİTAK, ASELSAN, ROKETSAN ve alt sistemler için birlikte çalıştığımız tüm yerli firmalara, verdikleri bu önemli destek için de ayrıca teşekkür ederim.

Haberin Devamı

Selçuk Bayraktardan milli teknoloji hamlesi vurgusu: Devrim olacak



Bizler AKINCI’yı sadece yüksek teknoloji harikası bir İHA olarak görmüyoruz. AKINCI’ya baktığımızda gördüğümüz; yüz yıllardır hürriyetinden asla vazgeçmemiş olan, “Semalarımızda hür ve bağımsız olacağız” diyen milletimizin asil ruhu ve iradesidir. Onun için AKINCI’dan beklentimiz; semalarımızın en öndeki fütursuz ve cesur bekçisi olması, isminin hakkını vermesi, ve milyonlarca saat uçarak milletimize hizmet etmesidir…

AKINCI’nın dünyaya nam salan Bayraktar TB2 SİHA’mız gibi muharebe doktrinine yeni bir soluk getireceğine ve TÜRK SİHA’larının namını daha da ileriye taşıyacağına yürekten inanıyoruz. AKINCI’dan elde ettiğimiz tecrübeler ile kısa pistli gemilere kalkış-iniş yapacak Bayraktar TB3 ve İnsansız Savaş Uçağı projelerini de hızlı bir şekilde yürütüyoruz. İnşallah gelecek yıl Bayraktar TB3’ün, 2023’de ise İnsansız Savaş Uçağının ilk uçuşlarını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

AKINCI ve savunma sanayiindeki benzeri projelerin bu noktaya gelmesi, 2000’lerin başından bu yana liderlik ettiğiniz millileşme vizyonu sayesindedir. O dönemde distribütörler ve önemli bir kısmı montaj tesislerinden oluşan savunma sanayimiz, bugün yüzde 15’lerden yüzde 70’lerin üzerinde bir yerlilik oranına ulaşmış durumda.

DEVRİM OLACAK

Sizin ortaya koyduğunuz millileşme vizyonunu bizler de geliştirdiğimiz teknolojilerle destekliyoruz. Adına Milli Teknoloji Hamlesi dediğimiz bu anlayış, aynı zamanda dünyayı çıkarlarına göre şekillendirmeye çalışan tekellere de güçlü bir itiraz ve karşı duruştur. Bundan dolayı liderliğinizde, başta zatıaliniz olmak üzere, en alttan en üste kadar bu çalışmalara destek veren tüm devlet görevlilerine şükranlarımı sunuyorum. AKINCI el birliği ile çalışarak ve sizlerin desteği sayesinde bugünlere ulaştı. Evet bugün, teknoloji geliştirmeyi amaçlayan projeler ve girişimler devletimiz tarafından ciddi anlamda destekleniyor. Ancak, anlık bir gevşeme dahi tüm bu işlerin geçmişte olduğu gibi önünün kesilmesine ve akamete uğramasına yol açabilir.

Devrim Arabaları’nın, Merhum Nuri Demirağ ve Vecihi Hürkuş’un yaşadıkları hafızalarımızda hala taze. El birliği ile yendiğimiz makûs talihimizi tekrar geriye döndürmelerine asla izin veremeyiz. Ergenekon’da dağı eritmeyi, 1453’te gemileri karadan yürütmeyi başarmış milletimizle, tam bağımsızlığımız için bir kez daha büyük hedefleri hayata geçirmek zorundayız. Bu vesileyle, sizin huzurunuzda Milli Teknoloji Hamlesi’ne gönül vermiş genç kardeşlerime de seslenmek istiyorum:

Bir mücadele veriyorsanız, keskin bir zekaya sahip olmanız asla yeterli değil. Cesur bir yüreğiniz, güçlü bir bileğiniz olacak. Mücadele etmeyi bilmeli, hak bildiğiniz yoldan dönmeden doğrular için savaşmaya devam etmelisiniz. İnanın; akıl ve ahlakı bir arada tutarak mücadele ettiğinizde, Allah’ın izniyle karşınızda hiçbir beşeri güç duramaz.

2005’te yaptığımız Bayraktar Mini İHA demosunda da ifade etmiştim. O günden bu yana inancım hiç değişmedi. Yine aynı şekilde bir kez daha altını çizerek tarihe not düşmek istiyorum. Ülkemizin bu alanda önü kesilmezse ve bu çalışmalar aynı kararlılıkla devam ederse, Türkiye bu teknolojide dünyanın 1 numaralı ülkesi olur.

Milli SİHA’larımızın dünyada hayranlık uyandıran başarısının arkasındaki asıl kahramanlar; fedakar güvenlik güçlerimizdir. Onların bu teknolojiyi operasyonel olarak üst düzeyde kullanması sayesinde dünyanın imrendiği başarılara imza atılıyor. Bu vesileyle AKINCI’yı kullanacak ilk personeller olan eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerlerimizi ve dereceye giren arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.

Havacılıkta akamete uğratılmış serüvenimizin yeniden doğuşunun hikâyesi olan AKINCI artık sizlere emanet…Sizlerin huzurunda tüm çalışma arkadaşlarıma; gösterdikleri gayret, azim ve olağanüstü çaba için bir kez daha teşekkür ediyorum.

Selçuk Bayraktardan milli teknoloji hamlesi vurgusu: Devrim olacak

Tüm bunları, iradesiyle mümkün kılan, duaları ile destek olan, “semalarımızda hür ve bağımsız olacağım” diyen Aziz Milletimize de bir kez daha minnet ve şükranlarımı sunuyorum.

Milli Teknoloji Hamlesinin neferleri olarak AKINCI gibi bir eseri geliştirebilme imkânı sunan Yüce Rabbimize şükürler olsun. Sözlerime büyük edebiyatçımız Yahya Kemal’in AKINCI’nın ruhunu en iyi anlatan dizeleriyle son vermek istiyorum:

Bir gün yine doludizgin atlarımızla
Yerden yedi kat arşa kanatlandık o hızla…
Cennette bugün gülleri açmış görürüz de
Hâlâ o kızıl hâtıra gitmez gözümüzde!
Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik,
Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik!

Bu vesileyle Büyük Taarruz sayesinde işgal güçlerini topraklarımızdan söküp attığımız, bağımsızlığımızın nişanesi olan 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutluyor…
Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Vatan için toprağa düşen tüm şehit ve gazilerimizi minnetle yad ediyorum.

Selçuk Bayraktardan milli teknoloji hamlesi vurgusu: Devrim olacak

İLK İŞ OLARAK BU MANDACI ZİHNİYETİ YIKMAMIZ GEREKİYOR DEDİK

İlk iş olarak, bu mandacı zihniyeti yıkmamız gerekiyor dedik. Acaba birileri engelleyecek mi endişesiyle, ama asla ümitsizliğe kapılmadan vazgeçmeden çok çalıştık. Rahmetli dedem, "Evladım, uçakları havaya kaldırın, yere indirmeden teslim edin. Yoksa bunlar uçaklar uçmuyor der engellerler derdi. Bunun da latife olmadığını yaşayarak öğrendik.

2009'DA AĞABEYİMİ TUTUKLAMAYA KALKTILAR

2009'da yaptığımız demoda ağabeyimi tutuklamaya bile kalktılar. Bizim hedefimiz yazılımları yurt dışında tasarlanan montaj uçaklar yapmak değil. Eğer bugün kendi sınıfında dünyanın en iyisi kabul edilen İHA'lara sahipsek, bu başarının altında güvenlik güçlerimizle omuz omuza verdiğimiz bu mücadele yatıyor. Milli İHA geliştirmede, Bayraktar Ailesi olarak hep birlikte çalışıyoruz. Evlenene kadar, ben iş yerinde yatıp kalktım. Annem ve babam ise hala fabrikada yaşıyor. Bizimle birlikte çalışmaya devam ediyor.

"2023 YILINDA GÖKLERDE OLACAK"

Bugün Akıncı’yı hizmetinize sunmaktan gurur duyuyoruz. Akıncı'nın tasarımı babam Özdemir Bayraktar’a ait. 6 ton kalkış ağırlığına sahip 1.5 ton faydalı yük kapasitesi ve 100’den fazla bilgisayar, yapay zeka ile stratejik görevlere imza atacak. Yazılımından elektroniğine 100’de 100 milli tasarımla görev yapacak. Silah sistemlerindeki görev bilgisayarı, karbonfiberi ve algoritmaları ile yapay zeka yazılımlarına kadar yerli olarak tasarlandı ve üretildi. Aynı zamanda ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdiği seyir füzeleri olmak üzere ülkemiz tarafından geliştirilen yerli mühimmatları kullanabilecek. İnsansız savaş uçağı 2023 yılında göklerde olacak.

Bu vesile ile bir mühendis olarak TÜBİTAK, ASELSAN ve ROKETSAN’a verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim. Akıncı’yı sadece yüksek teknolojili bir İHA olarak görmüyoruz. 100 yıllardır hürriyetinden vazgeçmemiş olan semalarında hür ve bağımsız olacağız diyen milletimizin hür iradesidir.

'DEVRİM OLACAK'

Akıncı’dan elde ettiğimiz tecrübeler ile yine muharebede devrim olacak, kısa pistli uçaklara kalkış ve iniş yapacak insansız hava araçları projemize devam ediyoruz.

Adına milli teknoloji hamlesi dediğimiz anlayış aynı zamanda dünyayı çıkarlarına göre şekillendirmeye çalışanlara bir itiraz ve karşı duruştur. Sayın Cumhurbaşkanım başta size olmak üzere en alttan en üste kadar bu çalışmalara destek verenlere şükranlarımı sunuyorum. Akıncı el birliği ile çalışarak ve sizin sayenizde buralara ulaştı.

Merhum Vecihi Hürkuş’un yaşadıkları hala hafızalarımızda taze. El birliği ile yendiğimiz makus tarihimize tekrar geri döndürmelerine izin vermeyeceğiz.

Selçuk Bayraktar, (TİHA), Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslimat töreninin ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

"3 ÜLKENİN ARASINA GİRMİŞ OLDUK"

AKINCI'nın yıllardır üzerinde çalıştıklarını bir hava aracı olduğunu dile getiren Bayraktar, "Türkiye'nin stratejik en büyük insansız hava aracı. Dünyada sadece birkaç ülke var bu sınıfta insansız hava aracı geliştirebilen. 3 ülkenin arasına girmiş olduk. Bizim ekibimiz çok genç 13 farklı mühendislik dalında 1500 kişilik bir ekibimiz var. Yaş ortalaması 30 diyebilirim. Türk mühendisliğinin bir anlamda imkan verildiğinde gayret ve azimle çalıştığında neler yapabileceğinin göstergesi." diye konuştu.

Bayraktar, dünyada bütün yeni işleri gençlerin yaptığına dikkati çekerek, AKINCI'nın da bu eserlerden biri olduğunu vurguladı.

Selçuk Bayraktardan milli teknoloji hamlesi vurgusu: Devrim olacak

"ARTIK İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞIMIZI DA YAPABİLİRİZ"

Buradan edindikleri tecrübeyle insansız savaş uçağına da çalıştıklarını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

"AKINCI 4 yıl sürdü. Bunun yanında insansız savaş uçağı projesi yaklaşık 10 yıllık hayalimiz. AKINCI'yı bugün askere uğurladıktan sonra çok daha büyük özgüvenle diyebiliriz ki artık insansız savaş uçağımızı da yapabiliriz. Bir yandan da AKINCI'nın seri imalatı da devam ediyor. Bugün itibarıyla 9. hava aracını ürettik ama bunların hepsi seri üretim hava aracı değil. Bir kısmı prototip araçlar. Hızla devam ediyor seri üretim. Bayraktar TB2, 10 ülkeden fazla ihracat sözleşmesi imzaladı. Türkiye hariç 4 ülkede uçuyor. Biz zaman zaman talepleri yetiştirmekte zorlanıyoruz. AKINCI tabii ki çok daha stratejik platform olduğundan biz ilk tasarlamaya başladığımızda ve projenin ilerleyen safhalarında çok daha fazla ilgi gördü. Öncelikle kendi üretimimizi tamamlayıp, uçağı kalifiye edip, seri üretime hazır hale getirerek o talepleri değerlendireceğimizi söylemiştik. AKINCI'ya da ciddi bir talep var. Tahminim çok daha fazlası olacaktır. Daha üst sınıfta ve çok az bulunan bir hava aracı."

Bayraktar, 9 AKINCI'nın 3-4 tanesinin prototip olduğunu belirterek, 5. seri üretimin hattan indiğini söyledi.

Ayda 1-2 hava aracı üretebildiklerini aktaran Bayraktar, hattın da hızlanabileceği bilgisini verdi.

Bayraktar, bu gibi ürünlerde geliştirme faaliyetinin daha fazla zaman aldığını dile getirerek, "Bayraktar TB2'de de böyleydi. Yüzlerce hava aracı üretmek bir tarafa o hava araçlarını geliştirecek tüm tasarımlarını yapmak ve bütün mühendislik alanlarındaki tasarımlarını bitirip kalifiye etmek çok daha büyük emek gerektiriyor. AKINCI'da da üretimi hızlandırmak nispeten daha kolay." değerlendirmesinde bulundu.

İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞI

Bayraktar, insansız savaş uçağı hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

"İnsansız savaş uçağımız... AKINCI'da 100'den fazla bilgisayar var ve bunları biz tasarladık. Aslında bu uçan bir robot. Bir taraftan baktığımızda kocaman gövdesi var ama bizim için kompleks bilgisayarlardan oluşan dijital bir robot. Bugüne kadar geliştirdiğimiz tüm sistemleri bir anlamda başka bir vücuda aktarıyoruz insansız savaş uçağı yaparken. Dolayısıyla bizim için bir adaptasyon meselesi sadece. Yazılımları belli oranda değişecek ve insansız savaş uçağını uçuracak."

Bayraktar TB3'ün, TB2'den daha büyük olacağını da aktaran Selçuk Bayraktar, kısa pistli gemilerden iniş kalkış yapabileceğini anlattı.

Bayraktar, TB3'te ön tasarım aşamasının biraz daha ilerisinde olduklarını ifade ederek, sürecin devam ettiğini söyledi.

TB3'ün ilk uçuşunu 2022'de yapmak istediklerini bildiren Bayraktar, "Aslında gövdesini tasarlıyoruz. Uçuş bilgisayarları TB2'den aktarılacak. Yazılım adapte edilecek. AKINCI'dan da bazı sistemler aktarılacak. Nispeten bizim için gövdeyi geliştirip kalifiye etmek olacak. Önemli hususlardan biri de TB2'de kullanılan motor çok basit. TEI, çok güzel bir motor yaptı. Dizel. O motor TB3'ün performansı açısından önem arz ediyor. Yüksek performanslı bir motor. Havacılıkta rafta hazır motorlar yok." diye konuştu.

Selçuk Bayraktar, AKINCI'nın daha stratejik görevlerde kullanılacağını dile getirerek, "Çok daha geniş bir yelpazede mühimmat ailesini taşıyabiliyor. Havadan yere, seyir füzesi, havadan havaya dahil bütün mühimmatları taşıyabiliyor. Görev kapasitesi çok yüksek. Diğer savaş uçaklarıyla insansız olması sebebiyle insanlı uçaklarla yapılamayan görevleri de yapabiliyorsunuz." dedi.

BAYRAKTAR: AKINCI, UĞURLAR OLA!

Selçuk Bayraktar 27 Ağustos'ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı:

Yerleri yırtan sel olup taşmalı!
Dağ demeyip, taş demeyip aşmalı!
Sendeki coşkunluğa el şaşmalı!
Haydi git #AKINCI, uğurlar ola!

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!