Sel felaketine karşı kasukabe önerisi

Güncelleme Tarihi:

Sel felaketine karşı kasukabe önerisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2023 07:00

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, sel felaketlerine karşı; Yerebatan Sarnıcı’na benzer, insanlığın 6 bin yıl önce de uyguladığı, günümüzde ‘Kasukabe modeli’ olarak bilinen sistemin, su taşkını riski taşıyan bölgelerde yapılmasını önerdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Kurulu Üyesi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Kurulu toplantısında; kararsız yağışlara bağlı ani sel felaketlerinin önlenmesi için öneri olarak sunduğu 'Kasukabe modeli'ni anlattı.

Tüm dünyanın iklim krizi ile boğuştuğuna dikkati çeken Dr. Erol Kesici hem Türkiye'de hem de dünyanın birçok ülkesinde yaz döneminde şiddetli yağış ve sel felaketleri, uzun süreli orman yangınları, hortumlar, aşırı sıcaklıklar ve buna bağlı kuraklık, su kaynaklarının buharlaşması gibi birçok olumsuzluğun yaşandığını kaydetti. Dr. Kesici, bilimsel önlemlerin dikkate alınmaması durumunda bu olumsuzlukların daha artacağını aktardı.

Haberin Devamı

Sel felaketine karşı kasukabe önerisi

Dr. Erol Kesici

EĞİMLİ ALANLARDA SUYU DEPOLUYOR

En son İstanbul'da yaşanan sel felaketine dikkati çeken Dr. Kesici, İstanbul'daki Yerebatan Sarnıcı gibi, dünyada 'Kasukabe modeli' olarak bilinen sistemin hem suyu depo etme hem de sel felaketini önleme amaçlı riskli bölgelerde kurulması gerektiğini söyledi. Dr. Erol Kesici, "İstanbul'da şehrin sıcaklığının atmosfer sıcaklığının üstünde olması nedeniyle kararsız yağışlar ciddi oranda arttı. Kasukabe aynı zamanda Japon modeli dedikleri bir model. Yerebatan Sarnıcı gibi eğilimli alanlarda suyu depo ediyor, silo benzeri yapılarda suyu tutuyor ve 1 saniyede 25 metrekarelik bir havuzun suyunu boşaltacak akış gücüyle, bu suyu bağlantılı tünellerle en yakın dere, çay, göl, deniz veya yer altında oluşturulacak büyük barajlara ulaştırabiliyor" dedi.

İNSANLIK 6 BİN YIL ÖNCE UYGULAMIŞ

Yerebatan Sarnıcı’nda da temel esasın bu olduğunu söyleyen Dr. Erol Kesici, “Kıtlıkta, zor durumlarda suyu depo etmek ayrıca sel felaketine karşı önlem amaçlıdır. Baktığımızda insanlık, 6 bin yıl önce bu sistemleri uygulamış. Anadolu'da, birçok bölgede sarnıçlar hem su deposu hem de sel taşkın önleme amaçlı kullanılmış. Sadece su deposu olarak düşünülmemeli" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sel felaketine karşı kasukabe önerisi

MALİYETİ KAYIPLARDAN DAHA DÜŞÜK

- Türkiye’de sel yaşanabilecek yerlerin belli olduğunu belirterek, altyapının önemini vurgulayan Dr. Erol Kesici, “Japonya’nın Kasukabe şehrinde kullanılan sistemi, dünyanın birçok gelişmiş ülkesi de kullanmaya başladı. Maliyeti ilk bakışta pahalı gelebilir ama sel sonucu yaşanan maddi zarar, temizlik, sağlık (su çevre kirliliği, kanalizasyon vb) açısından çok büyük tasarruf sağlamakta” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!