Seksi biz icat ettik

Güncelleme Tarihi:

Seksi biz icat ettik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2003 01:23

Dünyanın ilk erkek dergisi Playboy, 50. yaşını kutluyor. Los Angeles'daki konağında konuşan derginin kurucusu ve patronu Hugh Hefner, ‘‘Playboy'dan önce kimse seks yapmıyordu. Seksi biz icat ettik’’ dedi. Hefner, ‘‘Medeniyetin en büyük üç buluşu ateş, tekerlek ve Playboy’’ diye konuştu.

Hug Hefner'in Chicago'daki mutfak masasında doğan bir düşünce, bugün dünyanın en tanınmış markalarından biri olarak devasa bir ‘‘Playboy imparatorluğuna’’ dönüştü. 50'nci yılında Playboy, Sharon Stone, Cindy Crawford ve Kim Bassinger gibi ünlü yıldızların bile çıplak pozlar verdiği, prestijli bir dergi oldu.

Hefner, Marilyn Monroe'lü ilk sayısı için ‘‘Bu sayının üstüne tarih koymadım, çünkü ikinci sayısının çıkabileceğinden emin değildim’’ dedi. AFP ajansının Playboy Malikanesi'nde söyleşi yaptığı Hefner, ilk sayısı ailesinden ve arkadaşlarından topladığı 8 bin dolarla finanse edilen Playboy için ‘‘O günden sonra olacakları en uçuk rüyalarımda bile tahmin edemezdim’’ diye konuştu.

Hefner, Playboy'u bir seks dergisi olarak tasarlamadığını, ancak içinde seks de bulunan bir yaşam biçimi dergisi olarak düşündüğünü belirterek ‘‘Sadecu şunu söyledik. Seks de olmalı. İyi kızlar da seks severler’’ diye konuştu. Doğum kontrol hapının da çıktığı 1960'larda Playboy, Batı dünyasının değişiminde önemli rol oynamıştı. Bu rolü Hefner şöyle açıklıyor: ‘‘Bizim yaptığımız, 1960'larda patlama noktasına ulaşan cinsel devrimin ilk kıvılcımını başlatmaktı.’’

7 erkek de kapak oldu

Playboy'un ilk sayısı Aralık 1953'te çıktı. 44 sayfalık dergi, 50 cent'ten 54 bin 175 adet sattı.

Derginin orijinal adı Stag Party idi. Maskotu da bugünkü gibi tavşan değil geyikti. Bir isim hakkı anlaşmazlığı üzerine Hugh Hefner, adını Playboy olarak değiştirdi.

İlk sayıda Marilyn Monroe'nun çıplak fotoğrafının yanı sıra Sir Arthur Conan Doyle'un bir Sherlock Holmes öyküsü gibi ciddi konular da yer aldı.

Ocak 1954'teki ikinci sayıdan itibaren ünlü tavşan logosu her sayıda basıldı.

İlk orta sayfa güzeli Mart 1956'da Marian Stafford oldu.

Mart 1960'ta casusluk yazarı Ian Fleming'in James Bond karakteri ilk kez bir kısa öykü ile Playboy'da yer aldı.

Amerikalı aktris Pamela Anderson, playboy kapağında en çok fotoğrafı basılan model oldu. Anderson, Ocak 1989 ve Temmuz 2001 arasında 10 kez kapak oldu.

Playboy'a 7 erkek kapak oldu. Peter Sellers (Nisan 1964), Burt Reynolds (Ekim 1979), Steve Martin (Ocak 1980), Donald Trump (Mart 1990), Dan Aykroyd (Ağustos 1993), Jerry Seinfeld (Ekim 1993) ve Leslie Nielsen (Şubat 1996).

Playboy, ilk kez 1956'da tavşan maskotlu anahtarlık gibi hediyelik eşya satışlarına başladı.

Kasım 2003 sayısına kadar 602 Playboy güzelinin fotoğrafları basıldı.

Playboy Televizyonu 1982'de yayına başladı.

Playboy şirketinin yönetim kurulu başkanlığını 1982'de Hefner'in kızı Christie devraldı.

Playboy, dünyanın 18 ülkesinde kendi dilleriyle yayınlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!