Şehitlerin annelerine niye destek vermediniz

Güncelleme Tarihi:

Şehitlerin annelerine niye destek vermediniz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2005 02:17

Ünlü romancı Adalet Ağaoğlu’nun, kurucuları arasında yer aldığı İnsan Hakları Derneği’nden (İHD), ‘tek yanlı ırkçı-milliyetçi bir tutum takındığı için’ istifa etmesi geniş yankı uyandırdı.

Ağaoğlu, hem yurt içinden, hem de yurt dışından olumlu tepkiler aldığını belirterek, ‘Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gelen telefonlar benim için son derece anlamlı. Bunları önemsiyorum’ dedi. İHD yöneticilerinin, istifası karşısında takındığı tutumu yadırgadığını ifade eden Adalet Ağaoğlu, ‘PKK yeniden teröre başladıktan sonra ne yaptılar?’ diye sordu. Ağaoğlu şöyle devam etti:

DÜĞMEYE KENDİM BASTIM

‘İHD savunusunda bir
‘İHD hedef gösterildi’ sözü geçiyor. Yetinilmiyor, ‘birilerinin düğmeye bastırması’ gibi bir ‘keşif’ de var. Kim kimi gütmüş, Adalet Ağaoğlu niye ‘onları’ hedef göstermek istemiş? İHD’nin başındakilerin böyle muğlak laflar etmelerini kendilerine hiç yakıştıramadım. Bu derece infial beni sadece üzdü. Bilmelerini dilerim: Yazarlık sezgim ve ölçüp biçmelerim dışında düğmeme basan hiçbir güç yok.’

Adalet Ağaoğlu,
Hürriyet’te yayımlanan istifa mektubunun sonuna kadar arkasında olduğunu da vurgulayarak, herkesin İnternet’e girip İHD’nin internet sayfasına bakma imkánı olmadığını kaydetti. İHD’nin tarafsızlık iddiaları için ise Ağaoğlu şöyle konuştu:

GÖRMEZDEN GELDİLER

‘İHD, taraf tutmadıkları iddiasında. Üyeler arasında öyle olmayanlar da vardır herhalde ama
‘destekleme’ konusunda yakından tanık olduğum kadarıyla Galatasaray’daki ‘Cumartesi Anneleri’ başkaldırısı İstanbul Şubesi’nce çok iyi desteklenmiş, ama buna karşı ‘Şehit Anneleri,’ yine bilgi eksikliğim yoksa, görmezden gelinmiştir. Ben ki, ‘TBMM’nde bir parti daha var: MGK’ demiş biriyim. 12 Eylül Anayasası’na adımla sanımla ‘hayır’ demiş az sayıda kişiden biriyim. Bunu özellikle söylüyorum çünkü, İHD’nin, ‘Haa, demek asker güdüyor onu’ bile diyebileceğinden korkuyorum.’

NE DEDİLER?


Ben de bırakırım

İbrahim Yetkin (İHD kurucu üyesi) Ben de istifa edeceğim. İnsan haklarında ırk ayrımı olmaz. Bugünkü İHD, bizim kurduğumuz İHD değil.

Eleştirme hakkı var

Yusuf Alataş (İHD Genel Başkanı) Doğrusu bizim için gerçekten müthiş bir sürpriz oldu. Tabii sonuçta kurucumuz olduğu için herkesten çok bizi eleştirme hakkına sahiptir.

PKK’lılar ağır bastı

Muzaffer İlhan Erdost (İHD kurucusu) Güneydoğu’da şubeler açıldı, baskı o bölgede yoğun diye yöneticiler oradan seçildi. Ama bu iki durum birbirine karıştırıldı ve PKK eğilimi ağır bastı. 1991’de birçok kişi istifa etti.

Düğmeye bastılar

Eren Keskin (İHD İstanbul Şube Başkanı) İHD’ye yönelik bundan yıllar önce de böyle bir süreç başlatılmıştı ve Akın Birdal vurulmuştu. Bugüne kadar kontr-gerilla tarafından 14 yöneticimiz öldürüldü. Düğmeye 1998’de kimler bastıysa bugün de onlar bastı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!