Şehirlere kadın ayarı

Güncelleme Tarihi:

Şehirlere kadın ayarı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2011 13:52

BİRLEŞMİŞ Milletler’in (BM) kadın güvenliği ve kadınların erkekler ile eşit şartlardan yararlanmalarını sağlamak amacıyla başlattığı ’Kadın Dostu Kentler Projesi’nin uygulandığı illerin sayısı 12’ye yükseldi.

Haberin Devamı

Kadınların sosyal yaşamda erkeklerle eşit yararlanmalarını amaçlayan Kadın dostu Kentler Projesi, 2009 yılından bu yana Nevşehir, İzmir, Kars, Şanlıurfa, Van ve Trabzon’da uygulanıyor. Projenin 6 kentte başarılı uygulanması üzerine Antalya, Bursa, Gaziantep, Mardin, Malatya ve Samsun da ’Kadın Dostu Kent’ olabilmek amacıyla taahhütname imzaladı. 2013 yılında tamamlanması beklenen Kadın Dostu Kentler projesinde, kadın sivil toplum kuruluşları kapasitelerinin arttırılması, yerel eşitlik birimleri ve komisyonlarının kurulması, eylem planlarının oluşturulması ve geliştirilmesi gibi faaliyetler ber alıyor.

ŞEHİRLER DEĞİŞECEK

“Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi”ne göre yerel yönetimler, toplu taşıma  duraklarına kadınların “155 Polis İmdat” hattını arayabilecekleri telefon veya  çağrı sistemleri yerleştirecek, sokakları daha güvenli hale getirecek. Kentlerde  çıkmaz sokak ve aşırı kıvrımlı yollar bulunmayacak, binalarda sağır (penceresiz)  cephe olmayacak. Ayrıca MOBESE kameralarının sayısı da güvenliği sağlayacak  şekilde artırılacak.

Haberin Devamı

Otoparklarda ise girişe yakın yerler sadece kadınların kullanımına  ayrılacak, mahallelerde kadınların istirahat etmesine, eğlenmesine ve bir araya  gelişlerine imkan verecek alanlar oluşturulacak. Parklar herkes için güvenlikli  olacak. Parklarda kadınların ihtiyaçlarını özgürce karşılayabilecekleri fiziki  düzenlemeler yapılacak. Kentte sokaklar, meydanlar, otoparklar, çocuk oyun  bahçeleri, parklar gibi alanların aydınlatması eksiksiz sağlanacak.
       
ANTALYA'DA İLK ADIM ATILDI
       
“Kadın Dostu Kentler Projesi”nin ikinci ayağında “Kadın Dostu Kent  Taahhütnamesi”ni imzalayan Antalya'da, hazırlıklar başlatıldı.

Antalya'da Valilik bünyesinde “Kadın-Erkek Eşitliği Birimi” kurulurken,  başına da kadın personel getirildi. Aynı birim Antalya Büyükşehir Belediyesi  bünyesinde de kurulacak.

Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, yaptığı açıklamada,  “Kadın dostu kent, kadın hakları konusundaki farkındalığın, kadınların  haklarının kabulünün ve kadın erkek eşitliği konusundaki kabulün eksiksiz olarak  sağlanmasını hedefler” dedi.

Haberin Devamı

Projede, bir erkeğin günlük hayatını nasıl cesaretle, güven içerisinde,  özgürce sürdürüyorsa kadınlar için de bunun eksiksiz olarak devlet tarafından  sağlanmasının öngörüldüğünü belirten Seyman, Antalya'nın büyük ölçüde kadınların  her türlü ihtiyacını düşünmüş ve düzenlemiş bir kent olduğunu ifade etti.

Seyman, “Biz büyük ölçüde kadın dostu kent olma özelliklerini taşıyan  bir kentte yaşıyoruz” diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!