Sedire umut doğdu

Güncelleme Tarihi:

Sedire umut doğdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2015 01:38

Finike’nin kalbindeki sedir ormanlarındaki mermer ocağıyla ilgili bilirkişi heyeti ÇED raporu istedi, ıslah projesini yetersiz buldu.

Haberin Devamı

ANTALYA Finike’nin Kızılcık yaylasında Bartu Mermer’in 135 hektarlık alana kurduğu mermer ocağı için Antalya Valiliği’nin verdiği “Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” raporu ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ‘maden izin belgesi’ne karşı açılan davada, bilirkişi raporu tamamlandı. 5 kişiden oluşan bilirkişi heyeti, bölgenin ekolojik hassasiyeti dikkate alındığında ÇED raporu hazırlanmasının doğru bir yaklaşım olacağı yönünde kanaat bildirdi.

‘ISLAH YETERSİZ’

Alandaki endemik, nadir ve nesli tehdit altında olan türlerin belirlenmesi gerektiğine de işaret eden heyet, faaliyet bittiğinde arazinin ıslahına ilişkin projede rehabilitasyon ve onarım faaliyetlerini yetersiz buldu.
Davayı açan Toroslar ve Akdeniz Kıyıları Çevre Derneği Taş Ocaklarıyla Mücadele Platformu Sözcüsü Ali Ulvi Büyüknohutçu, “Bilirkişi raporu ışığında verilecek yargı kararı, ormanlarımızın korunması mücadelemizde yeni ve önemli bir kilometre taşı olacaktır. Dolayısıyla ÇED raporu olmadan çalışan tüm taşocakları için bu rapor örnek bilirkişi raporu olup, açılacak diğer davalarda emsal olacaktır” dedi. Antalya 2’nci Bölge İdare Mahkemesi, aynı davada örnek bir kararla 7-10 bin TL’lik bilirkişi harçlarının hazineden ödenmesine karar vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!