'Sedef kakma' şifresi

Güncelleme Tarihi:

Sedef kakma şifresi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2012 13:46

Şam’da ulusal güvenlik binasına düzenlenen bombalı saldırıdan sonra, hem saldırının oluş biçimi, hem de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın akıbetiyle ilgili birbiri ardına komplo teorileri üretildi.

Haberin Devamı

Komplo teorilerinden en rağbet göreni İngiliz Guardian gazetesinde yer alan “Beşar Esad yaralandı ve Şam’dan ayrıldı. Eşi Esma ile çocuklarını da Rusya’ya gönderdi” haberi oldu.

 

Esad komplo teorilerine, saldırıda ölen Savunma Bakanı’nın yerine atadığı General Fehd Casim El Feric’in kendisine bağlılık yemini ederken gösteren görüntüleri Suriye devlet televizyonu üzerinden yayınlayarak yanıt verdi.

 

Ancak bu görüntüler Esad’ın yaralanmadığını kanıtlasa da, nerede bulunduğuna dair spekülasyonları sona erdirmedi. Esad’ın nerede olduğuna dair ortaya atılan iddiaların arkasında ise Suriye’nin dünyaca ünlü “sedef kakma” işçiliği yatıyor. Suriye’de her şey normal olduğunda Esad, Başkanlık Sarayı’ndaki kabullerini, görüşmelerini adeta dantel gibi sedeflerle işlenmiş koltuklar, sehpalar, koltuk başlıkları süslerdi. Suriye Başkanlık Sarayı’ndaki her kabul veya görüşmenin fotoğrafından sedef kakma işçiliğiyle süslü eşyalar ön plana çıkardı. Bugünkü gazetelerde Esad ile yeni savunma bakanının yer aldığı fotoğraflara bakıldığında ise sedef kakma işçiliğine sahip hiçbir eşyanın olmaması dikkat çekiyor. Sadece arka plandaki kapıda sedef oymalar gözüküyor.

 

Haberin Devamı

Ancak bundan yola çıkarak, Esad’ın Şam’ı terk ettiğini söylemek pek mümkün değil. Çünkü Esad’ın, BM ve Arap Ligi’nin özel temsilcisi Kofi Annan’la yaptığı görüşmenin fotoğrafları da, yeni savunma bakanıyla çektirdiği fotoğraftaki objelerle örtüşüyor. Ayrıca yeni fotoğrafın bir başka açısında sedef kakmalı koltuklar da yer alıyor. Öyle anlaşılıyor ki, Esad iç savaş döneminde Başkanlık Sarayı’nın bol sedeflerle süslü bölümü yerine, daha sade olan bölümünü tercih ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!