Sedat Peker'e tutuklama istemi

Güncelleme Tarihi:

Sedat Pekere tutuklama istemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2004 16:59

"Sedat Peker Grubu"na yönelik operasyonlarda gözaltına alınarak İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na sevkedilen 35 kişiden aralarında Sedat Peker'in de bulunduğu 24 kişi tutuklama istemiyle mahkemeye gönderilirken 11'i serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na getirilen Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 35 kişi, Cumhuriyet savcıları Selim Berna Altay, Nazmi Okumuş, Ahmet Ayvaz, Süleyman Ersöz ve Mehmet Ergül tarafından sorgulandı.

Savcılık sorgularının ardından Sedat Peker ile ağabeyi Atilla Peker'in de aralarında bulunduğu 24 kişi, tutuklanmaları istemiyle İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 11 kişi ise savcılıkça serbest bırıkıldı.

Bu arada, sanıkların İstanbul, Ankara ve Antalya barolarına bağlı avukatları tarafından, 3 meslektaşlarından 1'inin tutuklanarak cezaevine konulması, 2'si hakkında da operasyon kapsamında gıyabi tutuklama kararı bulunması nedeniyle bir açıklama yapıldı.

Avukat Ali Rıza Dizdar, savunma yapılırken hiç kimseyle avukat olarak özdeşleşmediklerini, mesleki sorumluluklarını yerine getirdiklerini belirterek, “3 meslektaşımızın tutuklanmasından utanç duyuyoruz. Bir insan suçluysa, elbette suçunun cezasını çekmeli. Ancak mesleki görevini yapan kişilerin tutuklanması bu kadar ucuz olmamalıydı” dedi.

Haberin Devamı

Avukat Erol Aras ise soruşturmaya ilişkin “gizlilik” kararı alındığı için tutuklanan ve gıyabi tutuklu olarak aranan meslektaşlarına atfedilen suçlamayı bilmediklerini, ancak bazı basın organlarında soruşturmayla ilgili haberlerin yayınlandığını söyledi.

SUÇ BELGELERİNİ 7 KİŞİ TAŞIYABİLDİ

İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü Ayhan Buran, Sedat Peker ve arkadaşlarının çıkar amaçlı, silahlı suç örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle yakalandıklarını bildirdi.
  
Buran, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde, Sedat Peker ve adamlarına yönelik operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde “Avrasya” kod adıyla başlatılan proje çalışmasının, İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nce “Kelebek” adı altında operasyona dönüştürüldüğünü söyledi.

Planlı proje çalışması, operasyon ve yakalanan kişilerin sorgu ile diğer işlemlerine ilişkin 28 klasörde toplanan evrak ve belgeler de, polis tarafından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na teslim edildi.

Haberin Devamı

ÇIKAR AMAÇLI SUÇ GRUBU

“Ülke genelinde faaliyet gösteren çıkar amaçlı silahlı bir suç grubunun, uzun yıllardır kendilerine veya başkalarına haksız çıkar sağlamak için örgütlendiklerini ve birlikteliklerini devam ettirdiklerini” belirten Buran, şunları kaydetti:
  
KIRMIZI, ÖZEL HAT

“Yapılan çalışmaların devamında, örgüt lideri ve bu örgüte üye kişilerin aralarındaki iletişimin, bizzat örgüt lideri tarafından dağıtılan ve aralarında 'kırmızı', 'özel' veya 'özel hat' olarak adlandırılan telefonlarla sağladıkları tespit edilmiştir.
  
Örgüt üyelerinin, örgüt lideri tarafından düzenli olarak karşılanan paralarla örgütle bağlantılarının devam ettirildiği, ancak hiçbir sosyal güvenlik kuruluşu ile bu kişilerin bağlantılarının bulunmadığı, örgüt liderinden aldıkları talimatlar doğrultusunda eylemlerde yer aldıkları anlaşılmıştır.
  
Örgüt liderinin koordinesinde, muvazaalı hisse alımı yoluyla kendilerini şirket ortağı gibi gösterip gerçekte yasal nitelikleri taşımadıkları halde silah ruhsatı alarak çıkar amaçlı suç örgütünü silahlı bir suç örgütü haline getirerek faaliyet gösterdikleri belirlenmiştir.”
  
6 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON
  
Organize Suçlar Şube Müdürü Ayhan Buran, “projeli olarak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde sürdürülen çalışmaların 4 Ekim 2004 günü tamamlanmasıyla birlikte İstanbul, Ankara, Aydın, Balıkesir, İzmir ve Kocaeli'nde eşzamanlı olarak başlatılan operasyonlarda, aralarında örgüt üyesi bulunan 3 avukatın da olduğu 46 kişinin gözaltına alındığını” söyledi.
  
“Suç örgütü ile irtibatı tespit edilemeyen 7 kişinin bırakıldığını, 3 avukatın da ertesi gün adli makamlara sevk edildiğini” anımsatan Buran, 1 kişinin de 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet iddiasıyla adliyeye gönderildiğini bildirdi.
  
İKİ AVUKAT ARANIYOR

Haberin Devamı

“Serbest bırakılan 3 avukat hakkında daha sonra gıyabi tutuklama kararı verildiğini” ifade eden Buran, avukatlardan birinin yakalanarak cezaevine konulduğunu, diğer ikisinin aranmasına devam edildiğini” belirtti.
  
EYLEMLER
  
Ayhan Buran, yakalanan şahısların katıldıkları eylemleri de şöyle açıkladı:
  
 24 ve 25 Şubat 2004 tarihinde bir şahsın kaçırılarak alıkonulması ve gasp amaçlı darp edilmesi.
  
 28 Nisan 2004 tarihinde bir kişiye silah teşhiri ve ölümle tehdit edilmesi.

 Bu yıl içerisinde Balıkesir Bengiler Köyü'nde faaliyet gösteren maden ocağının işletme ruhsatı sahibinin ölümle tehdit edilerek, işyerine el konulması.
  
 Ümraniye'de faaliyet gösteren bir fabrikanın sahibinin 2003 yılı içerisinde ölümle tehdit edilerek, fabrika hisselerinin ele geçirilmesi.   
  
 Geçen yıl içerisinde yine bir işadamı ile Bulgar ortağı arasındaki ihtilafın çıkar karşılığı çözülmesi, zorla para talep edilmesi.
  
 Sivas'ta 2003 yılında belediye tarafından açılan altyapı ihalesine fesat karıştırılmaya teşebbüs edilmesi.
  
 Şanlıurfa'da silahlı çatışmaya karışan bir şahsa yardımcı olunarak, olayın içeriğinin değiştirilmesi ve şahsın isminin örtbas edilmesi suretiyle adli mercilerin yanıltılması.
  
 İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait hayvanat bahçesinin geçen yılki ihalesine fesat karıştırılmaya teşebbüs edilmesi.
  
 Şile'de, 28 Ağustos 2004 günü bir şahsın kaçırılarak darp edilmesi.
  
 Kadıköy'de 7 Ağustos 2004 günü bir kişinin darp edilmesi.”
  
ELE GEÇEN SİLAH VE MALZEMELER
  
Organize Suçlar Şube Müdürü Buran, yakalanan kişilerin üzerlerinde, ev ve işyerlerinde yaptıkları aramalarda ise 2 adet ruhsatsız tabanca, 15 adet ruhsatlı tabanca, 1 adet ruhsatsız av tüfeği, 4 adet ruhsatlı av tüfeği, bu silahlara ait çok sayıda şarjör ve mermiler, 1 adet hafif çelik yelek, 978 adet CD ve kaset, 6 adet bilgisayar, 38 adet cep telefonu, 3 adet telsiz, 2 adet oto sireni, örgütsel amaçlı kullanılan çok sayıda otomobil, çok miktarda döviz ve ziynet eşyası, 2 kişinin bizzat örgüt lideri tarafından darp edilmiş halde sorgulandığını gösteren CD görüntüleri, aynı görüntülerin daha geniş yer aldığı video kaset, 1 adet GSM frekans engelleyici, 1 adet içerisinde ses ve görüntü düzeneği bulunan ve yakın mesafedeki başka alıcılara aktarma amacıyla frekans sistemi donatılı özel olarak dizayn edilmiş evrak çantası, 1 adet kalem şeklinde mikrofon, 2adet kılıç, 1 adet kama ele geçirildiğini bildirdi.
  
Yakalanan kişilerin hazırlık evraklarıyla adli makamlara sevk edildiğini belirten Buran, “İstanbul Emniyet Müdürlüğü olarak çıkar amaçlı organize suç örgütlerine karşı çalışmalarını hassasiyetle sürdüreceklerini” kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!