Seçmen kontrolü için son 2 gün

Güncelleme Tarihi:

Seçmen kontrolü için son 2 gün
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'yi 21'inci yüzyıla taşıyacak 18 Nisan'daki çifte seçimin seçmenlerini içeren seçmen listelerini kontrol, yazım ve itiraz için yarın son gün. Seçim takvimine göre, seçmen listelerine yazılmayanların, yazımı için son gün yarın (perşembe) saat 17.00.

Seçim takvimine göre, sandık seçmen listeleri 14 Ocak'ta saat 17.00'de askıdan indirilecek. Bu nedenle 30 Kasım 1997'de seçmen listelerine yazılmayan vatandaşlarla, 18 Nisan 1999'da 18 yaşını dolduranlar bağlı bulundukları muhtarlıklara başvurarak, seçmen listelerine yarın saat 17.00'ye kadar yazılacaklar.

Vatandaşlar seçmen listelerinde isim, soyad ve adres konusundaki itirazlarını da yine 14 Ocak saat 17.00'ye kadar muhtarlıklar aracılığı ile yapabilecek. Muhtarlıklar yeniden düzenlenen seçmen listelerini derhal ilgili ilçe seçim kurullarına gönderecek. İlçe seçim kurulları da sandık seçmen listelerine yapılan bu itirazları iki gün içinde 16 Ocak Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar sonuçlandıracak. 18 Nisan'da oy kullanacaklar belirleyecek seçmen listeleri böylece kesinleşecek. İlçe seçim kurulları vatandaşların itirazlarını kabul etmeyecek. Bu nedenle kontrol ve itirazlar için de son gün yarın.

YSK BAŞKANI'NDAN ÇAĞRI

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) Tufan Algan, vatandaşlardan muhtarlıklara başvurarak listeleri kontrol etmelerini ve listelere yazılmayanların mutlaka yazılması uyarısında bulundu. Algan bunun bir vatandaşlık görev olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

‘‘Seçmen listelerine ilişkin 7-10 günlük askı süresini 28 güne çıkardık. 30 Kasım 1997'de seçmen kütüklerine yazılamayan vatandaşlarımızla 18 Nisan 1999'da 18 yaşını ikmal eden vatandaşlarımızın gidip kütüklere yazılması gerekmektedir.’’

11 Ocak, aday olmak için istifaları gereken kamu görevlilerinin istifalarının son günüydü. Aynı tarihte emekli olup seçime girmek isteyenler de emeklilik dilekçelerini verdiler.

Seçimlere katılan partiler hangi seçim çevrelerinde, hangi esas ve usullere göre aday tesbiti yapacakları ile oy verecek parti üyelerini gösteren listeleri ise 8 Ocak'ta YSK'ya bildirmişlerdi. Seçimler için 13 Ocak'a kadar önseçim ilçe seçim kurulları oluşturulacak. Önseçimle ilgili seçim çevrelerine ilişkin listeler 26 Ocak günü askıya çıkarılacak. Listeler 29 Ocak'ta askıdan indirilecek.

Partiler, önseçim ya da aday yoklaması yapacakları seçim çevrelerinde gösterecekleri önseçim merkez adayı listelerini 4 Şubat’a kadar YSK'ye bildirecek. Oy pusulalarının düzenlenmesi gibi önseçimlere hazırlık çalışmaları 11 Şubat gününe kadar tamamlanacak.

Önseçim ve aday yoklaması işlemleri 14 Şubat Pazar günü gerçekleştirilecek. Ön seçim sonuçları 21 Şubat gününe kadar YSK'ye iletilecek. YSK, aynı gün önseçimle belirlenen büyükşehir belediye başkan adayları ile diğer adayları, siyasi partilere bildirecek.

URFA'DA 4 BİN MÜKERRER

Öte yandan Şanlıurfa İl Seçim Kurulu Başkanı Yusuf Demir, 4 bin kişinin mükerrer yazıldığının belirlendiğini söyledi. Seçmen yazımının sona ermesine 2 gün kala uzun kuyruklar oluşurken, dün mükerrer yazıldıkları şüphesiyle 3 kişi gözaltına alındı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!