Seçim kaybeden partiler ‘kısıtlı oy’ avına çıktı

Güncelleme Tarihi:

Seçim kaybeden partiler ‘kısıtlı oy’ avına çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2014 23:02

YSK’nın “Bir seçim çevresinde oy kullanamayacak olanların (asker, ölü ve kısıtlı) kullandığı oy sayısının toplam oy farkından fazla olduğu kanıtlanırsa seçim iptal edilir” kararının ardından partiler kısıtlı, ölü ve asker seçmenleri araştırmaya başladı.

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR’in Mahmudiye ilçesinde 30 Mart seçimlerinin 2’ye karşı 9 oyla iptal edilmesinin ardından siyasi partilerden Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) ‘kısıtlı seçmen’ itirazı yağdı. YSK’nın “Bir seçim çevresinde oy kullanamayacak olanların (asker, ölü ve kısıtlı) sayısı oy farkından fazla olduğu ibraz edilir, inceleme sonucunda kanıtlanırsa seçim iptal edilir” şeklindeki ilke kararının ardından partiler kısıtlı, ölü ve asker seçmen avına çıktı. CHP, Muğla/ Köyceğiz ile İzmir/ Selçuk’a; AK Parti, Balıkesir/ Manyas’a; MHP, Kastamonu’ya “Seçmen ehliyeti olmayan kısıtlı, ölü ve askerler oy kullandı” diyerek itiraz etti. YSK, ilke kararı ışığında Hatay ve Iğdır gibi seçim çevrelerinde oy kullanma ehliyeti olmadığı halde kullandırılanların sayısının tespiti amacıyla ilçe seçim kurullarına müzekkere yazdı. İnceleme sonuçlarına göre YSK buralarda da toplanıp seçimin kaderine karar verecek.
2 il ve 7 ilçede seçimlerin iptal edildiğini ve 1 Haziran’da tekrarlanacağını hatırlatan CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu ise “YSK bu şekilde iptal kararları verdikçe bu seçim bitmez. İtiraz yağıyor” dedi. Yakupoğlu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

YSK’NIN KUSURU VAR

“Önümüzdeki seçimlerde siyasi partiler bol bol kısıtlı seçmen yazdırıp kaybedince itiraz etsinler ve seçim iptal edilsin. Bu seçimde trajikomik sonuçlar ortaya çıkıyor. YSK, seçim iptalleri yerine kısıtlı, ölü ve asker seçmenlerin yerine kimlerin oy kullandığına ve kısıtlı olduğu halde oy kullananlara suç ihbarında bulunmalıydı. 298 sayılı sayılı kanunun 7 ve 8. maddesinde seçmen olamayacak kişiler asker, ölü, ve kısıtlılar olarak belirlenmiş. 86 maddede ise ‘sandık kurulu başkanı bu kişilere ismi yazılı olsa dahi oy kullandırmaz’ diyor. Ama YSK yanlış yorum yaptı ve ‘Oy kullanamazlar’ dedi. Sandık kurulu başkanlarına tanınan bir yetkiyi YSK kendisi kullanmış oldu. Seçmen kütüğünü YSK yapıyor. İçişlerinden ölüler, ASAL’dan askerler, Adalet Bakanlığı’ndan kısıtlılar soruluyor, alınıyor. O halde bu kişileri niye kütükler hazırlanırken çıkartmadınız. Bu işte kütükleri 7 Şubat’ta bu şekilde kesinleştiren YSK’nın kusuru var. Seçmen kütüğüne seçme hakları olduğu halde yazılmayan havuzdaki 700 bin seçmen var ve 53 bini Ankara’da. YSK’nın mantığı ile Ankara’da 53 bin seçmenin oyunu da ekleyip iptal kararı verelim. YSK’nın bu yanlış yorumu nedeniyle Türkiye’de bu seçim bitmez. YSK aradaki farka bakıyor. Eğer ibraz edilen kısıtlı, ölü, asker seçmen sayısı seçimdeki farktan fazlaysa inceleme için müzekkere yazılıyor. YSK mahkeme gibi değil, gidip yerinde inceleme yapmıyor. Ama Hatay ve Iğdır, Yalova ile Mahmudiye’den farklı. Çünkü Hatay’da fark 4 bin 890. AK Parti zaten kısıtlı seçmen bildirmedi, ölü ve asker seçmen bildirip itiraz etti.”

Haberin Devamı

BUHARKENT’TE SEÇİMLER TEKRARLANACAK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Aydın Buharkent’te MHP’nin kazandığı seçimi iptal etti. YSK, MHP’nin 7 oy farkla kazandığı seçimi oy kullanma ehliyeti olmayan 10 kısıtlı seçmene oy kullandırıldığı gerekçeyle iptaline karar verdi. Buharkent’te seçim 1 Haziran’da tekrarlanacak. YSK AK Parti’nin üç ilçede seçim iptali itirazlarını ise reddetti. YSK AK Parti’nin Balıkesir Manyas, Muğla Dalaman ve Aydın Koçarlı’da kısıtlı seçmenlere dönük yaptığı seçim iptali taleplerini reddetti. YSK, MHP’nin Kastamonu Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali istemiyle yaptığı itirazı da reddetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!