Seçim için centilmenlik anlaşması

Güncelleme Tarihi:

Seçim için centilmenlik anlaşması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2009 13:44

29 MART Yerel Seçimleri’nin, İzmir’de karnaval havasında geçmesi amacıyla İzmir Valiliği, seçimlere katılan 18 partinin temsilcisiyle ‘Centilmenlik anlaşması’ imzaladı. Yedi maddelik protokol uyarınca siyasi partiler, konvoylarda, propaganda çalışmalarında başta vatandaşlar olmak üzere çevreye ve yasalara saygılı olacaklar.

Centilmenlik anlaşması, İzmir Valiliği’nde düzenlenen bir tören ile imzalandı. İmza törenine Anavatan Partisi, MHP, LDP, CHP, AKP, DSP, İP, BBP, BDP, MP, ÖDP, TKP, DP, SP, HYP, EMEP, BTP’nin temsilcileri katıldı. İzmir’deki seçim çalışmaları hakkında bilgi veren Vali M. Cahit Kıraç, vatandaşların oylarını en iyi şekilde kullanabilmeleri amacıyla her türlü çalışmanın yapıldığını, Valilik bünyesinde, İçişleri Bakanlığı ile koordineli çalışan bir ‘Seçim Koordinasyon Merkezi’ oluşturulduğunu söyledi.

İzmir’de seçmenlerin biri büyükşehir, 30 ilçe, 23 belde olmak üzere 54 belediye başkanı seçmek amacıyla sandık başına gideceklerini söyleyen Vali Kıraç, “Son nüfus sayımına göre 3 milyon 795 bin 978 kişi İzmir’de yaşıyor ve nüfusun yüzde 91’i metropolde, yüzde 9’u köyde yaşıyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun tespitli rakamına göre 2 milyon 792 bin 864 seçmen sandık başına gidecek, 36 ilçe seçim kurulu seçimleri takip edecek. 54 belediye başkanı, 136 il genel meclisi üyesi 106’sı Büyükşehir olmak üzere 879 belediye meclis üyesi, 597 köy, 781 mahalle muhtarını seçecek. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti, dünyaya örnek olacak bir seçim süreci yaşamak istiyoruz” dedi.
Seçim sürecinde başta Valilik olmak üzere İzmir’de bulunan tüm kamu kurumlarının tarafsızlık ilkesine sonuna kadar bağlı kalacağını ifade eden Vali Kıraç, seçimlerin huzur içerisinde ve karnaval havasında geçmesi için yedi maddeden oluşan centilmenlik anlaşması niteliğindeki bir protokol hazırladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“Tüm partilerin yasalara ve Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimle ilgili açıklamalarına uygun davranmalarını bekliyor, seçime katılan partilerin ve bağımsız adayların katılacağı toplantılar ve heyetler haricinde araç konvoylarının oluşturmamalarını, sabah saat 10.00’dan önce ve hava karardıktan sonra hoparlörle seçim propagandası yapmamalarını, broşür, afiş, poster ve el ilanlarının plastik ve naylon yerine geri dönüşüm olan kağıt, bez gibi materyallerin kullanılmasına özen gösterilmelerini, bu materyallerin 28 Mart akşamı kendileri tarafından toplanmasını istiyoruz.”

Centilmenlik anlaşmasının parti temsilcileri tarafından imzalanmasının ardından söz alan Çevre ve Orman İl Müdürü Osman Tatar, geçen yıl Temmuz ayında yürürlüğe giren yeni Gürültü Yönetmeliği hakkında bilgi vererek, gerek bu yönetmelik gerekse de Çevre Yasası’na uymayan siyasi partilere 14 bin Türk Lirası’ndan başlayan cezalar yazabileceklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!