Seçim hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

Seçim hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı'nın 4.5 trilyon ek ödenek vermesi üzerine Yüksek Seçim Kurulu seçim hazırlıklarına başladı. YSK Başkanı Tufan Algan, hazırlıkların iki seçimin birlikte yapılabileceği gözönüne alınarak yapıldığını belirtti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Maliye Bakanlığı'nın 4.5 trilyon lira ek ödenek vermesinin ardından, milletvekili genel seçiminin mahalli idareler genel seçimiyle birlikte yapılabileceği ihtimalini gözönüne alarak, seçim hazırlıklarına başladı. YSK Başkanı Tufan Algan, iki seçimin birlikte yapılabileceği olasılığı nedeniyle oy sandığı, oy torbası, basılı evrak için normal, oy pusulaları için filigranlı kağıt, oy zarfı, mühür ve kırtasiye ihtiyacının belirlendiğini, hazırlıkların buna göre yapıldığını söyledi. Algan şu bilgileri verdi:

Milletvekili genel seçiminin mahalli idareler seçimiyle birlikte yapılması durumunda yaklaşık 760 bin sandık kurulacak.

Bunlardan 200'er binden 600 bini belediye başkanlığı, il genel meclisi ve muhtarlıklar ile ihtiyar heyeti seçimleri için, 160 bini ise milletvekili genel seçimi için kullanılacak.

Bu durumda YSK, mevcut 337 bin sandığa ilave olarak, 423 bin civarında sandık ve mevcut 337 bin torbaya ilave olarak da, 500 bin civarında oy torbası alacak.

Yeni seçim sandıklarının, stoklama sorunu da dikkate alınarak plastikten sökülüp takılabilir şekilde imal ettirilmesi üzerinde duruluyor.

Oy pusulalarının basımı için SEKA'ya, turuncu, mavi, sarı ve beyaz renkte toplam 903 ton filigranlı kağıt üretimi için sipariş verildi.

YSK'nın Türk Tarih Kurumu'na vereceği basılı evrak siparişi için de 420 ton normal kağıt kullanılacak.

Çifte seçim için 110 milyon adet oy zarfı da Devlet Malzeme Ofisi'ne (DMO) sipariş edildi.

DMO zarf üretim tesislerinde günde üç vardiya çalışılması durumunda bu yıl sonuna kadar ancak 70 milyon adet zarf üretebileceğini bildirdi. Bu nedenle kalan miktar piyasadan temin edilecek.

Seçim için 122 bin civarında ilave mühre ihtiyaç olacak. İlçe seçim kurullarından mühür ihtiyaçlarını Darphane'ye bildirmeleri istendi.

Maliye Bakanlığı seçim hazırlığı için 4.5 trilyon lira ek ödenek verdi. Bunun yaklaşık 2 trilyon 115 milyar lirası sandık, 500 milyar lirası torba, 575 milyar lirası kağıt, 775 milyar lirası zarf, 158 milyar lirası mühür, 255 milyar lirası kırtasiye, kalan kısmı da diğer ihtiyaçlar için harcanacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!