Seçim 99'da, baraj % 5

Güncelleme Tarihi:

Seçim 99da, baraj % 5
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Koalisyon partileri dünkü liderler zirvesinde 4 maddelik gizli bir mutabakat üzerinde anlaştı. Buna göre seçimde baraj yüzde 10'dan yüzde 5'e inecek. 12 Eylül döneminin dokunulmazlığı kalkacak. Önce yerel, sonra genel seçim yapılacak. 98 üzerindeki baskı kalkacak, seçim 99'da olacak.

ANASOL-D ortaklarının dünkü zirvesinde, 4 konuda gizli mutabakat sağlandı. Buna göre 1998 üzerindeki seçim baskısının kaldırılması ve Milletvekili genel seçiminin de 1999 Mart'ında yapılacak yerel seçimler sonrasında gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Seçimlerde Türkiye barajının yüzde 10'dan yüzde 5'e indirilmesi de benimsenirken, Anayasa değişikliği yapılarak, ‘‘12 Eylül askeri yöneticilerinin dokunulmazlığının’’ kaldırılması için Anayasa değişikliğine gidilmesi görüşünde birleşildi. Zirvede varılan 4 gizli mutabakat şöyle:

1- BARAJ YÜZDE 5:

CHP lideri Deniz Baykal'ın hükümetten desteğini çekeceğine ilişkin baskısının ağırlıkla ele alındığı zirvede, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, ‘‘Yüzde 10 olan Türkiye barajının yüzde 5'e indirilmesini’’ önerdi. Başbakan Mesut Yılmaz bu öneriye, ‘‘Barajı yüzde 5'e indirirsek, parlamento çok parçalı hale gelir’’ diyerek karşı çıktı. Ancak Ecevit ısrarından vazgeçmedi.

DTP lideri Hüsamettin Cindoruk da barajın aşağı çekilmesi konusunda Ecevit'e destek veren bir tavır alınca Yılmaz, ‘‘O zaman hiç değilse yüzde 10 olan barajı, yüzde 7-8'e çekelim. Yüzde 5 çok düşük’’ dedi. Ecevit ise ‘‘Böyle küsürlü bir rakam olmaz. Birçok batılı ülkede, ülke barajı yüzde 2-3. Bizde niye olmasın’’ diyerek Yılmaz'ın önerisine karşı çıkarken, ısrarından da geri adım atmadı. Cindoruk da Ecevit'e hak veren bir tavır içine girince Yılmaz ısrarından vazgeçti ve barajın yüzde 5'e indirilmesi konusunda mutabakata varıldı. Zirvedeki bu anlaşmaya göre, Seçim Kanunu'nda yapılacak değişiklikle baraj yüzde 10'dan, yüzde 5'e indirilecek.

2- GEÇİCİ 15 KALKIYOR:

Zirvede varılan bir diğer gizli mutabakata da Anayasa değişiklikleri konusu ele alınırken varıldı. Cindoruk'un önerisi üzerine, ‘‘12 Eylül askeri yönetiminin dokunulmazlığının kaldırılması’’ görüşünde birleşildi. TBMM tatile girmeden önce diğer Anayasa değişiklikleri ile birlikte Anayasa'nın 12 Eylül askeri yönetimine dokunulmazlık sağlayan Geçici 15'inci maddenin de yürürlükten kaldırılması gündeme getirilecek. Cindoruk'un, bu maddenin Anayasa'da bulunmasının demokratikleşme açısından yararlı olmadığı görüşüne, Yılmaz ve Ecevit de destek verdi.

Bu değişiklikle ilgili zirvede varılan mutabakat gizlenirken, Anayasa değişikliği ile milletvekili seçim döneminin 5 yıldan 4 yıla indirilmesi ile ilgili anlaşmanın kamuoyuna açıklanması ile yetinildi.

3- ÖNCE YEREL, SONRA GENEL:

Toplantıda ortaklar genel seçimlerin 1999 Mart'ında yapılacak yerel genel seçimden sonra gerçekleştirilmesi konusunda da mutabakata vardı. Ortaklar, Yerel Genel Seçimde herkesin durumunu gördükten sonra, genel seçimde ittifaklara olanak tanınıp tanınmaması konusunu ele almayı kararlaştırıldı.

4-SEÇİM BASKISI KALKIYOR:

Zirvede, CHP lideri Baykal'a, ‘‘1998 üzerinden seçim baskısını kaldıralım’’ önerisi götürme kararı da çıktı. Zirvede, ekonomik verilerin ve halen Meclis'de bekleyen yasaların çıkarılabilmesi halinde ekonomiye yansımaları değerlendirildi. Ecevit, öncelikli hedefin , ülkenin, ‘Bu yıl seçim olacak’ atmosferinden kurtarılması olduğunu belirtti. Yılmaz'ın Bayram'dan sonraki Pazar günü Baykal ile yapacağı görüşmede şu görüşleri dile getirmesi benimsendi:

‘‘Ekonomik göstergeler, sanıldığı gibi kötü değil. Hükümet yıl sonu hedeflerini gerçekleştirecek durumda. Enflasyonda düşme devam edecek. Ancak, burada ana sorun özel sektörün zam politikası. Bu da ülkedeki seçim atmosferinden etkileniyor. Eğer 1998 üzerinden seçim baskısını kaldırırsak, özel sektör kendini ona göre ayarlayacak; daha az zam yapacak. Böylece yıl sonunda enflasyon hedefimizi yakalarız. Hükümetin sağlayacağı başarı sizin de olur. 1999 içinde her iki seçimle ilgili ortak karar alırız.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!