Say için 1111 imza toplandı

Güncelleme Tarihi:

Say için 1111 imza toplandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2013 13:38

Fazıl Say’a Twitter’daki ifadeleri nedeniyle “dini değerleri aşağılamak” suçundan verilen 10 aylık hapis cezası, ülke içinde ve dışında bir çok sanatçı ve bilim insanı tarafından tepkiyle karşılandı.

Haberin Devamı

Çarşamba günü "Bir avuç sanatçı" tarafından başlatılan ve sadece iki günlük olan bu imza kampanyasına 48 saatte 1111 kişi destek verdi.

Önce sadece sanatçılara yönelik olan ancak kendiliğinden çok daha geniş bir alana yayılan kampanyaya; Ayla Erduran, Genco Erkal, Şirin Pancaroğlu, Cihat Aşkın, Tarık Akan, Zeynep Oral, Filiz Ali, Hakan Şensoy, Melih Fereli, Talat Halman, Zülfü Livaneli, Ülkü Tamer, Ataol Behramoğlu, Turgay Fişekçi, Latife Tekin, Ayşe Kulin, Ayşe Buğra, Ali Akay, Buket Uzuner,Yıldız Kenter, Osman Kavala, Prof. Sevda Şener, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Işık Yenersu, Tilbe Saran, Serra Yılmaz , Bennu Yıldırımlar, Aslı Öngören, Reha Erdem, Prof. Dr. Şevket Pamuk, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Prof. Dr. Tahsin Yeşiltepe, Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Nedim Gürsel gibi çok sayıda müzisyen, yazar, şair, tiyatro - sinema sanatçısı, gazeteci, eleştirmen ve bilim insanı katıldı.

İmza Metni

Haberin Devamı

"Fazıl Say'a verilen 10 ay hapis cezası ülke içinde ve dışında tepkiyle karşılandı. Bu kararın özellikle yurt dışında ülkemizin itibarını zedeleyeceği açıktır.
       
Ancak, bundan çok daha önemlisi bu kararın ülkemizde ifade özgürlüğü açısından doğuracağı etkidir. Böyle bir ceza, tabu sayılan konular üzerinde özgürce konuşmak ve yazmak isteyenlere bir gözdağı ve tehdit oluşturacaktır. Tartışma olanağını ortadan kaldıracak,  baskı işlevi görecektir.
       
Bu tür kararlar ancak demokrasileri gelişmemiş, özgürlüklerin kurumsallaşmadığı ülkelerde ortaya çıkabilir, buralarda normal karşılanabilir. Çağdaş hukuk devletlerinde bu tür kararları savunanlar ayıplanacaklarını, mesleki itibarlarının zedeleneceğini bilirler. Özellikle bu kararlar sanatçılara, bilim insanlarına yönelik alındıysa.
       
Ülkemizde ifade özgürlüğü açısından bu karara böyle bir tepki gösterilmesinin önemli olacağını düşünüyoruz,  bu kararın toplumun farklı görüşlere sahip en geniş kesimleri tarafından  kınanmasını diliyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!