Savaş karşıtları dünya sokaklarında

Güncelleme Tarihi:

Savaş karşıtları dünya sokaklarında
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2003 15:02

Dünyanın birçok ülkesinde milyonlarca gösterici, ABD ve İngiltere'nin Irak'a karşı başlattığı işgali protesto ediyor.

Haberin Devamı

ENDONEZYA

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da 2 bin kişilik topluluk, ABD Büyükelçiliği ve BM bürosu önünde ABD karşıtı sloganlar attı.

MALEZYA

Malezya'nın doğusundaki Kelantan bölgesinde 8 bin kişinin katıldığı yürüyüşte, ''ABD'yi yok et'' sloganları atıldı. Malezyalı yetkililer, başkent Kuala Lumpur'da benzer bir gösteri düzenlenmesine,aşırı heyecana yol açacağı gerekçesiyle izin vermediler.

BANGLADEŞ

Bangladeş'in başkenti Dakka'daki gösteride ABD bayrağı yakılırken,savaşı protesto için yarım gün grev çağrısı yapıldı.

GÜNEY KORE

Güney Kore'nin başkenti Seul'de çoğunluğu öğrenci ve dini şahsiyetlerden oluşan 300 kişilik topluluk savaşı kınarken, Güney Kore hükümetinin ABD'nin başlattığı savaşa 700 silahsız asker göndermesini protesto etti.

AVUSTURALYA

Haberin Devamı

Avustralya'nın Perth kentindeki savaş aleyhtarı gösteriye 10 bin, Brisbane kentindeki gösteriye de 3 bin kişi katıldı.

HİNDİSTAN

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki gösteriye katılan kadınlı erkekli 5 bin kişiden bazıları, içinde kan ve benzin bulunduğunu söyledikleri şişeler taşıdı. Bu kişiler, şişeleri göstererek, ''İstediğiniz işte bu, alın bunu ve Irak'a saldırıyı durdurun'' diye bağırdı.

VİETNAM

Vietnam'ın Hanoy şehrinde 500 kadar Vietnamlı öğrenci, ABD Büyükelçiliği önünde toplanarak savaşı protesto etti.

İNGİLTERE'DEKİ GÖSTERİ

İngiltere'nin başkenti Londra'da da yüz binlerce kişi yine savaş karşıtı gösteriye katılmak üzere buluştu. Londra'nın ünlü Thames nehri kıyısından başlayan ve kent merkezindeki Hyde Park'a yapılacak yürüyüşle sürmesi beklenen protesto gösterisine, polisin tahminine göre 100 bin, gösteriyi düzenleyen ''Savaşı Durdurma Koalisyonu'' liderlerinin tahminine göreyse 500 bin kişi katılıyor.

Bu arada gösteri öncesinde polis teşkilatında bütün izinlerin kaldırıldığı ve sokakta 5 bini aşkın polisin görev yapacağı belirtildi.

FİLİSTİN

Gazze sokaklarında da 10 bine yakın gösterici, Irak'taki savaşı protesto etti. Bölgedeki AFP muhabiri, büyük bölümü Gazze İslam Üniversitesi öğrencisi olan ve aşırı dinci Hamas örgütünün bayraklarını taşıyan göstericilerin, kent merkezinde 1.5 saat süren bir eylem yaptıklarını duyurdu. Göstericiler, ''İntikam'', ABD ve İngiltere'ye ölüm'', ''Arap ülkelerinin yetkilileri ve orduları nerede'' sloganları attı.

BAHREYN

Haberin Devamı

Bahreyn'de Irak'taki savaşı protesto eden öğrencilerle güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Çoğu liseli 60 kadar göstericinin ABD'nin Manama Büyükelçiliği önünde toplandığı ve bazı göstericilerin polise taş atması üzerine, güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz kullanarak karşılık verdiği bildirildi.

Bu arada Katar'ın El Cezire televizyonu, Manama'da dünden beri yapılan gösterilerde 40'tan fazla kişinin yaralandığını duyurdu. ABD'nin Manama Büyükelçiliği ve kentteki Amerikan okulu bugün güvenlikönlemi olarak kapatıldı.

JAPONYA

Japonya'da da başkent Tokyo yakınlarındaki ABD'nin Yokosuka Deniz Üssü önünde, savaşı protesto etmek için 200 kadar kişi toplandı. Göstericiler, barış sloganları yazılı pankartlar ile 1991'deki Körfez savaşında yaralanan Iraklı çocukların fotoğraflarını taşıdılar. 

YUNANİSTAN

Başkent Atina ve Selanik başta olmak üzere çok sayıda kentte, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ile çeşitli işçi sendikalarının çağrısıyla son 3 gündür düzenlenen gösterilere, bugün de büyük katılım olduğu gözlendi. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı gösterilerde ABD’nin Atina Büyükelçiliği ve Selanik’teki ABD Konsolosluğu önüne yürüyen çok sayıda gösterici “Savaşı durdurun”, “Katliama son verin” sloganları attı. Ülkede savaş karşıtı gösterilerin ve iş durdurma eylemlerinin süreceği belirtildi.

İSVİÇRE

Başkent Bern’de düzenlenen gösteriye 20 bin kişi katıldı. Barış örgütleri, sendikalar ve solcu partilerin düzenlediği gösteride halk “Irak’ta savaşı durdurun”, “Petrol için kan dökülmesine hayır”yazılı pankartlar taşıdı.

HOLLANDA

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen gösteriye de yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Dam Meydanı'nda toplanan göstericilerin, savaş karşıtı pankartlar taşıdığı görüldü.

SURİYE
 
Bin kadar Suriye ve Filistinli gösterici savaş karşıtı gösteri yaptı. Taşıdıkları pankartlarda “Bağdat', kendimizi senin için kurban edeceğiz'', ''Kahrolsun haksızlık'' yazan göstericiler, İsrail bayrağı yaktı.

FİNLANDİYA
  
5. 2 milyonluk ülkede düzenlenen en kapsamlı gösteriye 20 bin kişi katıldı. Gösteri olaysız sona erdi. 

BOSNA HERSEK

Saraybosna'da da yaklaşık 400 kişi, ABD Büyükelçilği önünde gösteri yaparak, Amerikan bayrağı yaktı.

ALMANYA

Almanya'nın çeşitli kentlerinde onbinlerce kişinin katıldığı barış gösterileri düzenlendi. Başkent Berlin'deki gösteri ve yürüyüşe, yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Göstericiler, Alexanderplatz meydanından tarihi Brandenburg kapısına yaptıkları yürüyüş sırasında, ABD ve İngiltere büyükelçilikleri önünde Irak savaş karşıtı sloganlar attı.  Hamburg ve Düsseldorf kentlerindeki gösterilere yaklaşık 5'er bin kişinin, Münih'teki gösterilere de binlerce kişinin katıldığı belirtildi.

Heidelberg kentinde de yaklaşık 7 bin kişinin, Avrupa'daki Amerikan kara birliklerinin merkez karargahı önünde Irak savaşını protesto ettikleri belirtildi.

Würzburg, Nürnberg, Kassel ve Coburg kentlerinde de gösteriler yapıldığı, tüm gösterilerin büyük ölçüde olaysız geçtiği bildirildi.

ABD
   
Irak'a savaşa karşı dünya çapındaki protestolar giderek yayılıyor. Bunların en çarpıcısı kuşkusuz ABD'deki savaş karşıtı gösteriler oluyor.

New York'ta onbinlerce kişinin oluşturduğu kortej, savaşı sessiz protesto ederken, polis kordonuna alınan ve yavaş yavaş yürüyen kalabalık zaman zaman ABD'nin Irak'a askeri müdahalesini protesto edensloganlar atıyor.

Başkent Washington'da Beyaz Saray yakınlarında toplanan binlerce gösterici de, ABD Başkanı George Bush aleyhtarı slogan attı.

Sıkı polis kordonu altında ilerleyen kalabalık daha sonra başkent merkezine doğru hakeret etti.

Kimsenin gözaltına alınmadığı gösteride, ''Bomba yerine Bush'u atın'', ''Devlet terörüne son'', ''Petrol savaşına hayır'' yazılı pankartlar açıldı.

Polis, yolları keserek göstericileri dağıtmaya çalıştı.

Kanada'nın Montreal kentinde toplanan yaklaşık 200 bin kişi de Irak'a savaşı protesto etti.

Siyasetçilerin de katıldığı protesto gösterisinde de ''Bomba yerine Bush'u atın'' yazılı pankartlar açıldı.

Umman'daki gösteride de yüzlerce kişi savaşı protesto ederken, İspanya'daki gösterilere katılanların sayısının 750 bine ulaştığı, Avusturya'daki gösterilere katılanların sayısının da 25 bine ulaştığı belirtiliyor.

İTALYA

İtalya'nın başkenti Roma'da 2 ayrı gösteride 100 bin kişi savaşı protesto etti.

Roma'nın tarihi yerleri Colosseum, Venedik ve Halk Meydanı gibi noktalarda yapılan gösterilere, işçi sendikaları, muhalefetteki sol partiler ittifakı Zeytin Dalı, komünist partiler, sosyal örgütler destek verirken, toplumun her kesiminden katılımın olduğu gözlendi.

Kendilerini ''itaatsizler'' olarak adlandıran küreselleşme karşıtıgruplardan bazı göstericiler, dün gece Roma'daki benzin istasyonlarından kestikleri benzin pompalarını havaya kaldırarak, ''Petrol için savaşa hayır'' diye bağırdı.

Bazı gerin Venedik Meydanı'nda girilmesi yasak çimenli bölgedemarihuana içtikleri, arada yine savaş karşıtı sloganlar attıkları görüldü.

Gösteriler Roma trafiğini felç etti.

İSPANYA

İspanya'da Barselona sokaklarını dolduran yüz binlerce gösterici savaşı protesto etmenin yanı sıra ABD ve İngiltere'ye destek veren Başbakan Jose Maria Aznar'ın istifasını istedi.

Ülkenin diğer kentlerinde de savaş karşıtı gösteriler düzenlendiği, Bilbao'da 2 bin kişi, Santander'de 10 bin kişi, Guadalajara'da 2 bin kişi ve Sevila'da da on binlerce kişinin savaşı protesto ettiği bildiriliyor.

Sudan'ın başkenti Hartum'da binlerce kişinin savaşı protesto etmekamacıyla toplandığı sırada, polisin ABD Büyükelçiliği'ne yaklaşmak isteyen göstericileri dağıtmak için havaya ateş açması üzerine 1 öğrencinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Gösteri sırasında bir grup dinci öğrencinin El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i anarak, ''Vur vur Bin Ladin'' şeklinde slogan attığı kaydedildi.

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da da yüzlerce komünist savaşı protesto etti.

ABD Başkanı George Bush'un Irak politikasını eleştiren komünistlerin Amerikan aleyhtarı slogan attığı ve ''Bush eşittir Hitler'' yazılı pankartlar taşıdığı belirtildi.

Uganda'daki gösterilerde sayıları yüzlerce olan protestocuları polisin göz yaşartıcı gazla dağıttığı haberleri gelirken, Şili'nin başkenti Santiago'da binlerce kişinin barış için yürüdüğü ve savaşın sona erdirilmesini istediği belirtiliyor.

Slovenya'nın başkenti Ljubljana ve Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da da savaş karşıtı gösteriler düzenlendi.

İNGİLTERE

İngiltere'nin başkentiLondra'da bugün öğleden sonra başlayan ve göstericilerin iddiasına göre 500 bin, polisin tahminlerine göreyse yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı barış gösterisi olaysız sona erdi.

Ülkenin dört bir yanında yapılan gösterilerin yanı sıra bugünün enbüyük barış gösterisine sahne olan Londra'da protestocular, hükümetin savaş kararına karşı çıkan sloganlar atarken, başbakan Tony Blair ise Londra'yı terk edip Checquers'daki yazlık konutunda dinlenmeye çekildi.  

İşçi Partisi'nin sol kanadını temsil eden milletvekillerinin yanı sıra çeşitli sendikaların başkanları ve okullardan gelen binlerce öğrencinin katıldığı gösteri, yaklaşık 5 saat sürdü.

Thames nehri kenarından başlayan yürüyüş Hyde Park'da sona ererken, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu savaş karşıtı ünlüler, burada toplanan göstericilere konuşmalar yaptı.

Ulaştırma İşçileri Sendikası Başkanı Jimi Elsby, ABD ve İngiltere yönetimlerine, ''Irak'a saldıracağınıza, barış ve güvenliği artırmak adına Ortadoğu barışını sağlasaydınız'' diye seslendi.

Bu arada, protestoya sadece Londra'dan değil, Londra dışından otobüslerle gelen binlerce kişinin de katıldığı dikkati çekti.

MISIR

Mısır'da avukatlar, ABD'nin Irak'a yönelik operasyonunu protesto etti.

Başkent Kahire'de Mısır Boralar Birliği merkezinde yapılan gösteride avukatlar, ABD, İngiltere ve İsrail bayraklarını yaktı.

Barolar Birliği Başkanı Semi Aşur ve Arap Avukatlar Birliği Başkanı Faruk İsa, yaptıkları konuşmada, savaşı ve ABD'yi kınadılar.

Süveyş Kanalı'ndan Amerikan ve İngiliz savaş gemilerinin geçişininengellenmesi için hükümet nezdinde girişimde bulunacaklarını belirten Aşur, ABD ve İngiliz Büyükelçilerinin Kahire'yi terk etmelerini ve dünkü gösterilerde tutuklananların serbest bırakılmasını istedi.

Yaklaşık 1000 kişinin katıldığı gösteride avukatlar, ''Irak Arap ülkesi,'' ''cihat istiyoruz,'' ''özgürlük silahla olur,'' ''Bağdat canımızla ruhumuzla seninleyiz'' şeklinde sloganlar attılar.

FRANSA

Fransa'nın Lyon kentinde, Irak savaşını protesto eden göstericiler, McDonalds şubesinibir saat süreyle işgal etti.

Çoğunluğu kuzey Afrikalı göçmen olan göstericiler, ''katil ABD'', ''ABD mallarını boykot edelim'' sloganları attı, bildiri dağıttı, dahasonra restorandan ayrıldı.

Başkent Paris'te ise 70'e yakın dernek, sendika ve siyasi partiningirişimiyle düzenlenen savaş karşıtı yürüyüş, öğle saatlerinde Republique Meydanı'nda başladı.

Polisin çok sıkı güvenlik önlemi aldığı yürüyüş, akşam saatlerindeNation Meydanı'nda sona erecek.

Göstericiler, ''Irak'ta savaşa hayır'', ''Ortadoğu'ya adalet ve barış'' ve ''Bush, Uluslararası Savaş Mahkemesi'nde yargılansın'' yazan pankartlar taşıyorlar.
   
BELÇİKA'DA 6 BİN KİŞİ SAVAŞI PROTESTO ETTİ
   
Belçika'da da, ABD ve İspanya büyükelçilikleri önünde yaklaşık 6 bin kişi Irak'a karşı başlatılan savaşı protesto etti.

Polis binlerce göstericinin büyükelçiliklere yaklaşmasını engellerken, bazı göstericiler Amerikan Büyükelçilik binasına taş ve sopa attılar.
   
İTALYA'DA 5 GÖZALTI
   
İtalya'nın çeşitli kentlerinde yapılan gösterilerde de ABD ve İngiltere'nin Irak'a saldırısı protesto edildi.

Başkent Roma'da Esso petrol şirketine ait 25 benzin istasyonuna zarar verdiği belirtilen 5 kürselleşme karşıtı gözaltına alındı.

Venedik'te göstericilerin, Zafer Anıtı'nın bulunduğu ünlü Venedik Meydanı'nı sembolik olarak işgal etmesi ise iktidar partisinden politikacıların tepkisine neden oldu. Milletvekilleri, ''önemli bir anıtın bulunduğu bölgenin işgal edilmesinin bu kadar kolay olmaması gerektiğini'' belirttiler.

Aviano, Sigonella ve Bagnoli NATO üsleri önünde de protesto gösterileri düzenlendi.
   
AMSTERDAM'DA 20 BİN KİŞİ SOKAKTA 
   
Bu arada, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da yaklaşık 20 bin kişi Irak savaşını protesto etti.

Dam Meydanı'nda öğle saatlerinden itibaren toplanan göstericiler, daha sonra müze alanına kadar yürüdüler. Gösteriye, bazı siyasi parti liderleri ile din adamları, sanatçı ve aydınlar da katıldı.

Geniş güvenlik önlemleri altında yapılan gösteri sırasında 3 kişi gözaltına alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!