Satılığa çıkarılan tarihi kilisede inceleme

Güncelleme Tarihi:

Satılığa çıkarılan tarihi kilisede inceleme
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2015 01:32

Mardin’deki 1700 yıllık Mor Yuhanna Süryani Kilisesi’nin 12.5 milyon liraya satışa çıkarılmasına Süryanilerin gösterdiği tepki üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı dün kilisede inceleme başlattı.

Haberin Devamı

MARDİN’de yıllardır depo olarak kullanılan ve 1700 yıllık olduğu belirtilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da ‘kültür varlığı’ olarak tescillediği Mor Yuhanna Süryani Kilisesi’nin tapusunu elinde bulunduran İbrahim Aycun, emlakçı aracılığıyla kiliseyi 12.5 milyon liraya satışa çıkarmıştı. Süryaniler’in kilisenin satışına tepki göstermesinin ardından olaya el koyan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, dün kilisede incelemelerde bulundu. Diyarbakır Anıtları Koruma Kurulu’ndan sanat tarihçisi Ahmet Demir, mimar Yılmaz Akgün ve müze araştırma görevlisi Mehmet Deniz’den oluşan heyet, Mardin’in Teker Mahallesi Akın Sokak üzerinde bulunan kilisede inceleme yapmak üzere Mardin Müzesi yetkilileri ile birlikte kiliseye gitti. Kilise kapısının kilitli olması üzerine devreye giren Mardin Müzesi yetkilileri İbrahim Aycun’dan kilise kapısına ait anahtarları istedi.

Haberin Devamı

Satılığa çıkarılan tarihi kilisede inceleme

HEYET 5 SAAT SOKAKTA BEKLEDİ


Aycun’un bakanlığın inceleme yapmak istediğine dair yazıyı görmek istemesi üzerine heyet yaklaşık 5 saat boyunca sokakta anahtarın gelmesini beklemek zorunda kaldı. Anahtar geldikten sonra kiliseye geçen heyet burada kilisenin 2009 yılında tescil edilen yapısı üzerine bir değişiklik yapılıp yapılmadığını inceledi. Yapının bütün bölmelerini fotoğraflayan ve Süryani cemaati temsilcisi olan Metin Eğilmez’den kilise hakkında bilgi alan heyet inceleme sonrası herhangi bir açıklama yapmadı. Kilisenin satılıp satılmayacağı kararını Anıtlar Koruma Kurulu’ndan çıkacak raporun belirleyeceğini belirten sanat tarihçisi Ahmet Demir, hazırlayacakları raporları kurula sunacaklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!