SAS komandoları devrede... ‘Batuhan A.’ isimli gemide 6 mürettebat bulunuyordu

Güncelleme Tarihi:

SAS komandoları devrede... ‘Batuhan A.’ isimli gemide 6 mürettebat bulunuyordu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2024 07:00

Marmara Denizi açıklarında batan ‘Batuhan A.’ isimli geminin kayıp mürettebatını arama çalışmaları, 6’ncı günde devam etti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Sualtı Savunma Grup Komutanlığı (SAS) komandoları da devreye girerken, aşçı Zeynep Kılınç’ın ardından yağcı Hüseyin Tutuk’un da cansız bedenine ulaşıldı.

Haberin Devamı

MARMARA Adası’ndan çıkıp Gemlik Limanı’na gitmek üzere 14 Şubat’ta saat 20.30’da kalkan, 53 yıllık ‘Batuhan A.’ isimli geminin, Bursa Karacabey’in 4 mil açığında, İmralı Adası’nın güneybatısında 51 metre derinlikte battığı tespit edildi. Geminin kayıp 5 mürettebatını arama çalışmaları, 6’ncı gününde 571 personelle denizden, havadan ve karadan sürdürüldü.

Aramalar, Bursa’nın Karacabey ilçesi Kurşunlu Mahallesi’nde kurulan kriz merkezinden koordine edilirken; 9 gemi, 2 uçak, 1 helikopter ile 571 personelin katıldığı çalışmalarda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın özel eğitimli 19 dalgıcı da aktif görev alıyor. Kıyı Emniyeti’ne bağlı 11 dalgıç ise acil müdahale için Nene Hatun römorköründe hazır bekletiliyor.

EN BÜYÜK SORUN EŞYALAR

Deniz Kuvvetleri personeli, batık geminin enkazına 3 günde 9 dalış gerçekleştirdi. Aşçı Zeynep Kılınç’ın cenazesinin bulunduğu kaptan köşkü ile mürettebat kamaralarının olduğu, güvertenin sancak koridoru arandı. Daha önce de yerinin sonar cihazlarıyla tespit edildiği belirtilen 2’nci mürettebatla batma anına kadar güvertede, fırtınadan havalanan brandayı kontrol altına almaya çalıştıkları değerlendirilen diğer 4 mürettebatın izine rastlanmadı. Özel eğitimli dalgıçlar, makine dairesinde ve makine dairesinin üstünde yer alan 3’üncü güvertede çalışmalarını yoğunlaştırdı. Makine dairesindeki aramalar için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Sualtı Savunma Grup Komutanlığı (SAS) komandoları bölgeye geldi. Kapısının açılmasının güç olduğu belirtilen makine dairesindeki aramaları, SAS komandoları yürüttü.

Haberin Devamı

Geminin eski ancak bakımlı olduğu, en büyük sorunun ise içindeki eşyaların sabitlenmemesi olduğu belirtildi.

Daha önce de yerinin sonar cihazlarıyla tespit edildiği belirtilen 2’nci mürettebatın gemi enkazında olduğu değerlendirilirken, batma anına kadar güvertede, fırtınadan havalanan brandayı kontrol altına almaya çalıştıkları değerlendirilen diğer 4 mürettebatın ise denize sürüklendiği değerlendiriliyor.

SAS komandoları devrede... ‘Batuhan A.’ isimli gemide 6 mürettebat bulunuyordu
Gemide yağcı olarak çalışan Hüseyin Tutuk’un cansız bedeni SAS komandoları tarafından makine dairesinde bulundu.

Haberin Devamı

FİLİKA GÖRÜNTÜLENDİ

GEMİNİN enkazına inen 4 SAS komandosu, makine dairesine ulaştı. Sualtında çekilen görüntülerde, geminin filikasının bir bütün halinde gemiye bağlı olduğu görüldü. Gemiye çıkmak için kullanılan halat merdiven de görüntülere yansıdı.

Arama çalışmaları dron desteğiyle karada da devam ederken, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, Bursa Kurşunlu Mahallesi sahilinde yaptıkları aramada, kumların arasında bir can yeleği buldu.

SAS komandoları devrede... ‘Batuhan A.’ isimli gemide 6 mürettebat bulunuyordu

YAĞCI TUTUK MAKİNE DAİRESİNDE BULUNDU

KAYIP 6 mürettebattan aşçı Zeynep Kılınç’ın, 3’üncü günde kaptan köşkünde cansız bedeninin bulunmasının ardından 6’ncı gün olan dün de yağcı Hüseyin Tutuk’un cansız bedenine ulaşıldı. SAS komandoları, Tutuk’un cansız bedenine geminin makine dairesinde ulaştı. Cansız bedeni Bursa Adli Tıp Kurumu morguna götürülen Tutuk, ailesine gönderdiği son görüntülerde, geminin su aldığını söylemiş ve o anları kayıt altına almıştı.

Haberin Devamı

SAS komandoları devrede... ‘Batuhan A.’ isimli gemide 6 mürettebat bulunuyordu

BAKMADAN GEÇME!