Sarp Kuray'a müebbet hapse onama

Güncelleme Tarihi:

Sarp Kuraya müebbet hapse onama
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2014 10:05

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, “Yasa dışı 16 Haziran Örgütü’nü kurup yönettiği” gerekçesiyle mahkum olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ihlal kararı sonrası yeniden yargılanarak tekrar müebbet hapse çarptırılan Sarp Kuray’ın cezasını onadı. 21 yıldır yargılanan Kuray da Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kapısını çalacak.

Haberin Devamı

4 KEZ BOZULDU

Daha önce davası 4 kez bozulan ve 6 kere Yargıtay'a dosyası gelen Sarp Kuray hakkındaki temyiz incelemesi Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce tamamlandı. Davanın karar duruşmasına Sarp Kuray’ın eşi sinema sanatçısı Nur Sürer ile yakınları katıldı. Daire, Kuray’ın yeniden yargılanmasının ardından aldığı müebbet hapis cezasını onadı. Kararla ilgil konuşan, Nur Sürer, kararı eleştirdi ve “Çok üzgünüm” dedi. Nur Sürer, Anayasa Mahkemesi’ne eşi için bireysel başvuruda bulunacaklarını söyledi ve “Anayasa Mahkemesi son dönemde kurtarıcı oldu” dedi.

Sarp Kuray'ın 21 yıllık davasına onama

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, "Yasa dışı 16 Haziran Örgütü'nü kurup yönettiği" gerekçesiyle yargılanan ve AİHM'in ihlal kararı sonrası yeniden yargılanarak tekrar müebbet hapis cezasına çarptırılan Sarp Kuray'ın cezasını onadı. Yargılaması 21 yıl süren ve daha önce 4 kez bozulan Sarp Kuray hakkındaki davanın temyiz incelemesi Yargıtay 9. Ceza Dairesince tamamlandı.. Davanın karar duruşmasına Sarp Kuray'ın eşi sinema sanatçısı Nur Sürer ile yakınları katıldı. Daire, Kuray'ın yeniden yargılanmasının ardından aldığı müebbet hapis cezasını onadı.

Kararın ardından Nur Sürer, çok üzgün olduğunu belirterek, kararı eleştirdi. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunacaklarını bildiren Sürer, "Anayasa Mahkemesi son dönemde kurtarıcı oldu. Biz de Anayasa Mahkemesine başvuracağız" dedi.

21 YILLIK YARGILAMA SÜRECİ

"Yasa dışı 16 Haziran Örgütü'nü kurup yönettiği ve örgüt adına 1986-1990 yılları arasında öldürme, yaralama ve bombalama gibi çok sayıda eylemin talimatını verdiği" iddiasıyla 1993'te Kuray hakkında adva açıldı. İstanbul 1 No'lu DGM Kuray'ın beraatine karar verdi. Ancak, davanın ilk temyizi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Kuray'ın "yasa dışı örgüt lideri olmak" suçunu düzenleyen TCK'nın 168. maddesinin 1. fıkrası uyarınca cezalandırılması gerektiğini belirterek kararı "esastan" bozdu. Bunun üzerine, yeniden İstanbul 1 No'lu DGM'de yargılanan Kuray, bu kez "yasa dışı 16 Haziran Hareketi adlı örgütün yöneticisi olduğu" gerekçesiyle 12 yıl ağır hapis cezasına mahkum edildi.

İKİNCİ TEMYİZ

Davanın ikinci kez temyizi üzerine dosyayı tekrar inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Kuray hakkında TCK'nın "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçunu düzenleyen 146. maddenin 1. fıkrasınca dava açıldığı ancak "yasa dışı örgüt yöneticisi olmak" suçundan hüküm kurulduğu gerekçesiyle mahkumiyet kararını bu kez "usulden" bozdu. Bozma üzerine tekrar yargılama yapan mahkeme, Kuray'ı bu kez "16 Haziran Hareketi adlı örgütün yöneticisi olduğu" gerekçesiyle 12 yıl 6 aya mahkum etti.

DÖRT KEZ TEMYİZ

Bu kararın da temyiz edilmesi üzerine Yargıtay, TCK'nın 146. maddesinin 1. fıkrasına göre hüküm kurulması gerektiğine dikkat çekerek, mahkeme kararını tekrar bozdu. Bozmanın ardından Kuray hakkında yargılamayı yapan İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığı, eski TCK'nın 146. maddesinin 1. fıkrası uyarınca müebbet hapse mahkum etti. Bu karar da temyiz edildi ve dosya 4. kez Yargıtay'ın önüne geldi. Bu kararın ardından davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını bu kez "eksik imza ve sanık adının tutanağa yanlış yazıldığı" gerekçeleriyle "usulden" tekrar bozdu.

BEŞİNCİ KEZ GELDİĞİNDE CEZA ONANDI

Usul eksikliklerini gideren mahkeme, 2008'de Kuray'a yeniden TCK'nın 146. maddesi gereğince müebbet hapis cezası verdi ve bu karar, 5. kez geldiği Yargıtay'da onandı.

AİHM İHLAL KARARI VERDİ

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin onamasıyla kesinleşen kararla ilgili Kuray'ın avukatlarınca Mart 2009'da başvuru yapılan AİHM, 2012 yılının Temmuz ayında verdiği kararla, "savunma taleplerinin göz ardı edildiği ve yargılama süresinin makul olmadığı" gerekçesiyle Türkiye'yi 10 bin avro tazminatla cezalandırdı. AİHM kararının ardından Kuray'ın avukatları, 2012 yılı Eylül ayında yargılamanın yapıldığı İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, "infazın ertelenmesi ve yargılamanın yeniden başlaması" talepleriyle başvurdu. Ancak, mahkeme de infazın ertelenmesini reddedip, yargılamanın yeniden başlamasına karar verdi. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılanan tutuklu sanık Sarp Kuray, yeniden müebbet hapis cezasına çarptırdı. AİHM kararıyla altıncı kez Yargıtay'a gelen dosyada Yargıtay 9. Ceza Dairesi bugün müebbet hapsi onadı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!