Sarmısak tatlısı yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Sarmısak tatlısı yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kastamonu'nun Taşköprü İlçesi'nde düzenlenen geleneksel Uluslararası Kültür ve Sarmısak Festivali'nin bu yılki kraliçesi, Beyaz Rus Auva Busieva oldu. Festivalin konuğu İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, sarmısak entegre tesislerinin temelinin çok yakında atılacağı müjdesini verdi. Festivalde, Polonya, Mısır, Beyaz Rusya, Romanya, Bulgaristan, Azerbeycan folklor ekipleri halk danslarından örnekler sundu. Ebru Gündeş, Songül Karlı, Ebru Yaşar ve İbrahim Tatlıses de konser verdi. Taşköprü Belediye Başkanı Hasan Altan ise amaçlarının Taşköprü'de yetişen sarmısağı bütün dünyaya tanıtırken, yöre halkını başka kültürlerle kaynaştırmak olduğunu söyledi. 73 üreticinin ürünleri arasından seçilen, aroması diğerlerine göre iki kat fazla olan ‘‘Kral Sarmısak’’ kraliçe tacını giyen Sarımsak Güzeli Auva Busieva'ya hediye edildi. İlk kez bu festivalde yapılan sarımsak tatlısı da Belediye Başkanı Hasan Altan'a ikram edildi. Tatlıyı çok ilginç bulan Altan, ‘‘Hamsinin tatlısı yapıldıktan sonra sarmısağın neden tatlısı olmasın’’ dedi. Dünyanın en iyi sarmısağının Taşköprü'de yetiştirildiğini belirten üreticiler, ‘‘Devlet tarafından taban fiyat belirlenmediği için geçen yıl ürünün çoğunu dereye döktük. Bu yıl iyi para kazandık. Kilosunu 400 bin liradan sattığımız sarmısak bizim için altın kadar değerli oldu’’ dediler.

Antibiyotikten daha güçlü

Amerikalı araştırmacılar, antibiyotiğe karşı direnç kazanan mikropların, taze sıkılmış sarmısak suyu ile yenileceğini açıkladılar.

Sarmısağın kalp ve damarları koruyucu, tansiyonu düşürücü etkisinin yanı sıra, karaciğerlerin daha az kolestrol ve yağ üretmesini sağladığı, kan dolaşımını hızlandırarak damar sertliğini geciktirdiği daha önceden biliniyordu. Boston Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırmada ise taze sıkılmış sarmısak suyunun, antibiyotiklere karşı direnç geliştiren bazı mikropları öldürdüğü kanıtlandı. Uzmanlar bu durumu ‘‘Antibiyotiğin yapamadığını sarmısak yapıyor’’ diye açıklarken, ABD'de sarmısak içeren hapların satışında artış oldu. Uzmanlar, sarmısak haplarından çok, doğal sarmısak tüketiminin daha yararlı olduğunu vurguluyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!