Sarımsak yağı panik yarattı

Güncelleme Tarihi:

Sarımsak yağı panik yarattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2005 01:46

Ankara Esenboğa Havalimanı Kargo Bölümü’nde dün sevkıyat sırasında bir paketten gelen keskin koku, panik oluşturdu. 43 kişi hastaneye kaldırılırken kargo bölümü karantinaya alındı. Çin Büyükelçiliği’ne giden pakete bulaşan sıvının Hindistan’dan gelen bidondan sızan sarmısak gazı olduğu belirlendi.

ANKARA Esenboğa Havalimanı’nın kargo bölümünde dün Çin’den gelen bir paketin sızdırdığı koku ‘gaz paniğine’ neden oldu. Ancak 43 kişinin hastaneye kaldırılmasına ve kargo bölümünda karantina ilan edilmesine neden olan sıvının sarımsak yağı olduğu ortaya çıktı. Ankara’da sıcak saatlerin yaşanmasına neden olan olay, Pekin’den Çin Büyükelçiliği’ne gönderildiği anlaşılan bir kargonun yere düşmesiyle başladı. Paketten sızan sarımsak kokusundan etkilenen kargo işçileri Dışkapı SSK Hastanesi’ne sevkedildi. İşçilerin olay anında ağır bir sarımsak kokusu duyduklarını açıklaması ve sıvı-buhar halindeki iperit, arsenik gibi bazı kimyasal savaş maddelerinin sarımsak kokması güvenlik güçlerini alarma geçirdi. Ankara Sivil Savunma Birliği’nden 2 araç ve 10 kişilik ekip ve DECO 3000 dekontaminasyon kamyonu olay yerine sevk edildi. Kargo bölümü ve işçilerin tedavi edildiği hastanenin acil servisi karantinaya alındı. Kokudan etkilenenlerin sayısı giderek arttı ve 43’ü buldu. Bu arada 30-40 cm ebadındaki paket incelenmek üzere Hıfzısıhha’ya gönderildi.

İstanbul’da açıklama yapan Atatürk Havalimanı’ndan sorumlu Mülki İdare Amiri olan İstanbul Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, ‘Hindistan şirketi Synthite Endüstriyel Kimyasal Şirketi, Katar Havayolları ile Gebze’deki Aramsa Besin Limited Şirketi ından altı mavi bidon gönderilmiş. Çelebi Kargo Müdürlüğü tarafından alınan bidonlardan birinin sızıntı yaptığı görülmüş. Bidonların hemen yanında bulunan bir posta paketi kokudan etkilenmiş ve bu paket THY uçağıyla Ankara’ya gitmiş’ dedi. Hıfzısıhha mikrobiyolojik ve kimyasal inceleme sonucunda, sarımsak yağı tespit etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!