Sapanca'dan haber var

Güncelleme Tarihi:

Sapancadan haber var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2012 13:45

Sakarya'da NATO boru hattındaki patlama nedeniyle Sapanca Gölü'ne sızan akaryakıtın temizlenmesi çalışmaları devam ediyor.

Haberin Devamı

TÜPRAŞ'tan Eskişehir'deki hava üssüne yakıt sağlayan NATO boru hattındaki patlamanın etkisiyle zarar gören borulardan Sarp Deresi'ne sızan akaryakıt, dere içine ve Sapanca Gölü bağlantısına kurulan 5 bariyerle engelleniyor.  

BÜYÜK TEHLİKEDEN DÖNÜLDÜ / FOTO GALERİ

FELAKET SON ANDA ÖNLENDİ / WEB TV

Sapanca Gölü'ndeki çalışmaları denetleyen Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, AA muhabirine petrol boru hattında meydana gelen kazanın son 4 yılda meydana gelen 3. kaza olduğunu söyledi.

FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ

Dün sabah 08.30'da meydana gelen kazaya 09.00'da müdahale ettiklerini belirten Keleş, kazanın bir gün önce öğle saatlerinde meydana geldiği ve sabaha kadar göle akaryakıt sızdığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını savundu.

Sapanca Gölü'nun içme suyu olarak risklere en açık göllerden birisi olduğuna dikkati çeken Keleş, “Çünkü etrafında yoğun yerleşim, otoban, karayolu, demiryolu ve NATO petrol hattı var. Bütün bunları veri olarak kabul ediyoruz. Bu bağlamda Sapanca Gölü'nde meydana gelebilecek olası risklere karşı da hazırlıklı durumdayız” dedi.

Geciktirmeden önlem aldıklarını anlatan Keleş, patlamanın olduğu noktada akıntını kesildiğini ancak kirlenen dere nedeniyle akıntının göle ulaşmaması için temizleme çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Keleş, şöyle devam etti:

“Gölün çeşitli noktalarında bariyerler bulunduruyoruz. Suyun üzerinde meydana gelebilecek olan yoğunlaşmış petrolü toplayıp, yayılmasını önleyebilecek olan bariyer sistemi var. Sapanca Gölü'nü besleyen Sarp Deresi'nin içine 4 kademe ve göl ağzına da 1 kademe olmak üzere, bariyer sistemi kuruldu. Böylece petrolün suya yayılması engellenmiş oldu ama maalesef dere kirlenmiş oldu. Sevindirici olan taraf, olaya erken müdahale edilmesi ve petrolün gölün içine yayılmasının önlenmiş olmasıdır. Vidanjörlerle dere üzerinde toplanan petrolü çektik. Şu anda bariyerlerimiz hem dere içerisinde hem de gölün içerisinde duruyor.”

“Evlere giden içme sularına bir etkisi olmayacak”

Akaryakıt sızıntısının su alma noktasına 5 kilometre uzaklıkta bulunduğuna işaret eden Keleş, dere ağzındaki bariyerlerin akaryakıtın göle ulaşmasını engellediğini söyledi.

Kazanın Sapanca Gölü'nün su kalitesine olumsuz etki yapacak boyutta olmadığını ifade eden Keleş, “ Evlere giden içme sularına kesinlikle etkisi olmayacak. Çünkü petrolün derenin ağzından göle yayılmasını engelledik. Bu anlamda hem tecrübemiz var hem de ölçümler yapıyoruz. Hiçbir şekilde Sapanca Gölü'nün su kalitesine olumsuz bir etkisi olmayacak. Şehre verdiğimiz su da bu anlamda bir risk olmayacak” diye konuştu.

Temizleme çalışmalarının hafta sonuna kadar devam edeceği bilgisini veren Keleş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Buradaki sorun tamamen bertaraf edilinceye, ekolojik hayat normale dönünceye kadar koruma ve önlemlerimiz devam edecek. Gölle ilgili herhangi bir riskin oluşmasına izin vermeyeceğiz. Sapanca Gölü 600 bin nüfusa içme suyu verdiğimiz kaynağımız. Bu anlamda çok önemli bir değere sahip. Beklentimiz 1956-57 yıllarında kurulan bu hatla ilgili yetkililerin gerekli önlemleri alıp bu tür kaza oluşumlarına mahal vermemeleri ve konuya gereken titizliği göstermeleridir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!