Sanıklar firarda Hizbullah çuvalda

Güncelleme Tarihi:

Sanıklar firarda Hizbullah çuvalda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2011 00:00

30 sanıklı Hizbullah Ana Davası’nın temyiz duruşması Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde yapıldı. Haklarında ikinci kez tutuklama kararı çıkarılan firariler başta olmak üzere, duruşma talep eden 18 sanık da mahkemeye katılmadı. Sanıkların yerine mahkeme heyetinin yanında Hizbullah davasıyla ilgili dosyaların bulunduğu çuvallar yer aldı. Yargıtay, 18 sanıktan 16’sının müebbet hapsini onadı.

YARGITAY 9’uncu Ceza Dairesi dün 198 silahlı eylem, 156 cinayet, 80 yaralama olayından sorumlu tutulan örgütün askeri kanat sorumlusu firari Cemal Tutar ile şûra üyesi Edip Gümüş’ün de aralarında bulunduğu 16 sanığa “Anayasal devlet düzenini bozmaya teşebbüsten” verilen ömür boyu hapis cezasını jet hızıyla onadı. Sanıklardan İsmail Kinay ve Abdulvahap Ekinci’nin, onar yıllık mahkumiyetleri, “Anayasal devlet düzenini bozmaya teşebbüsten” ağırlaştırılmış ömür boyu hapisle cezalandırılmaları için bozuldu.

Hükümlü oldular

Bu kararla, Hizbullah sanıklarının ancak 9,5 yılda verilebilen cezaları kesinleşti ve hükümlü oldular. Dosya yeniden Diyarbakır’a gönderilecek. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Hizbullah sanıklarının cezalarını infaz edecek. Karar düzeltme talebinde bulunulması infazları engellemeyecek.

3 Ocak’ta 10 yılı aşan tutuklulukları nedeniyle tahliye edilen, ancak karakola gidip imza vermedikleri için “Kaçacakları şüphesiyle” yeniden haklarında tutuklama çıkarılan 10 firari Hizbullah sanığı yakalanabilirse, cezaevine konulacak. Ömür boyu cezası onanan 6 sanığın ise cezaevinde olduğu, tutuklulukları 10 yılı aşmadığı için tahliye edilmedikleri belirtildi.

Dosya üzerinden karar

Yargıtay Genel Kurul Salonu’nda dün sabah yapılan duruşmaya temyiz istenen 18 sanık ile avukatları gelmeyince heyet dosya üzerinden duruşmasız inceleme yaptı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tebliğnamesine uygun olarak Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin,16 ömür boyu hapis cezası oybirliği ile onandı. Cezaları oybirliği ile onanan 16 Hizbullah sanığı şöyle: “Edip Gümüş (firari), Cemal Tutar (firari), Fuat Balca (firari), Abdulkerim Kaya (firari), Mehmet Varol (firari), Mustafa İpek (firari), Mahmut Demir (firari), Kemal Gülşen (firari), Sinan Yakut(firari), Şeyhmus Kinay (firari), Yusuf Begiç, Mehmet Veysi Özel, Rifat Demir, Mehmet Beşir Acar, Mehmet Tahir Ak ve Mehmet Garip Özer.”

İyi hal indirimi

Yerel mahkeme 16 sanığa ağırlaştırılmış ömür boyu hapis yerine “iyi halden” ömür boyu hapis vermiş ve cezalarını ömür boyu hapisten 30 yıla indirmişti. Daire, Hizbullah sanıklarına “Toplum güvenliği açısından tehlikeli ve zararlı kişilik” tespiti yaptı. Ancak, aleyhe temyiz olmadığı için “iyi hal” indirimi bozulmadı. Kararda, sanıkların Türkiye Cumhuriyeti anayasasını cebir-şiddet kullanarak değiştirme ve dini esaslara dayalı devlet kurma amacını taşıdıkları, ülke genelinde vehamet arz eden çok sayıda olayı organik bütünlük içinde gerçekleştirdikleri, suçun subuta erdiği tespiti yapıldı.

İstanbul da aynı

İstanbul’da da CMK 102’nci maddesi uyarınca 8 tutuklu sanığın tahliye edildiği Hizbullah davasına dün devam edildi. Duruşmaya, başka bir suçtan tutuklu Hacı İnan ile birlikte tahliye edilen 7 sanıktan hiçbiri katılmadı. 26 sanığın yargılandığı davanın dünkü duruşmasında sanık bölümünde sadece 2 kişi, davanın tek tutuklu sanığı Cevat Işıklı ile tutuksuz sanık Abdülsettar Yıldızbakan oturdu. 4 Ocak’ta tahliye edilen Hacı İnan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen yeni bir soruşturma kapsamında, ’terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla 21 Ocak 2010’da tutuklanmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!