Sandıklara gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Sandıklara gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 22:30

Seçim öncesinde sandıklara büyük gözaltı var. AK Parti güvenlik güçlerini uyararak özellikle Doğu’da görevliler hariç sandık başlarında oy verenlerin dışında kimsenin bulunmamasını istedi. Müşahitlik kartı olmayan STK üyelerinin durumu tartışmalı.

Haberin Devamı

1 Kasım seçimlerinde sonuçların kritik dengelere bağlı olması, iktidarın sandık önlemleri konusunda bir dizi karar almasına yol açtı. AK Parti, sandık güvenliğini gerekçe göstererek, oy kullanma sırasında o sandıkta oy verecek olanların dışında kimsenin bulunmaması uyarısında bulundu. Yasa gereği, emniyetin bu kişileri dışarı çıkarma yetkisi olduğu anımsatıldı. Amaç, oy kullanan vatandaşlara yönelik baskıyı önlemek olarak dile getirilirken, bu uygulamanın, sandık güvenliğini denetlemek isteyen, ancak müşahit kartı olmayan sivil toplum kuruluşları açısından sorun yaratacağı belirtiliyor.İktidar Partisi, ‘sandık güvenliği’ başlığı altında bir dizi toplantı yaptı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da sandık güvenliği ve seçmenin özgür iradesiyle oy kullanmasının sağlanması amacıyla bazı önlemler alınmasına karar verildi. Parti, bu bölgedeki illerde, sandık gözlemcisi sayısını arttırma kararı aldı. Güvenlik güçlerinin, yasa gereği, oy kullanma işlemi bitenleri veya oy kullanmayacakları okul çevresinden ve sandık başından uzaklaştırma yetkisi olduğu konusunda ilgililere bilgilendirme yapıldı. 

Haberin Devamı

100 KİŞİLİK TAKİP EKİBİAK

Parti bu arada seçim sonuçlarını takip etmek için genel merkezde 100 kişilik bir ekip de oluşturdu. Parti kurmayları, YSK’dan daha önce sonuç alabilecekleri bir sistem kurduklarını söylerken, seçim günü yapılacak itirazlarla ilgili de hukukçulardan oluşan ekip kuruldu. 

HUKUKİ DURUM298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’a göre sandık çevresinde sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, kayıtlı seçmenler ve o sandıkta görevli müşahitler ile bina sorumluları ve çağrı üzerine gelen görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamıyor. Parti müşahitleri, sayım masası başında yer alabiliyor, sayımı denetleyebiliyorlar. Sayı beşten fazla ise kurayla her partiden birer müşahit belirleniyor.

TÜM PARTİLERDEN MÜŞAHİTLİK KARTI TALEP EDİYORUZ

Ayberk Yağız (Ankara’nın Oyları Koordinasyon ekibi üyesi): Partilerden talep ettiğimiz müşahitlik kartlarıyla seçimde görev alıyoruz. Yaklaşık 2 bin 500 gönüllüye ulaştık. Ankara’daki tüm sandıklarda görev almaya gayret göstereceğiz. Seçime etki edecek, oy verme işlemini ve güvenliğini engellenmediği sürece sandık bölgesinden çıkarma hakları bulunmuyor. Gönüllülerimze bir büyük bir de daha küçük partilerden kart almalarını söylüyoruz. YSK, her partiden bir müşahit olsun diyebilir. Bu durumda özellikle büyük partilerle çakışmayı da engellemiş oluyoruz.

Haberin Devamı

Oy ve Ötesi Koordinasyon ekibi: Bugüne kadar 100 bine yakın gönüllümüz sandıkların başında durdu. Gönüllüler seçim gününde, sandıklara müşahit gönderme hakkına sahip olan siyasi partiler adına görev alıyorlar. 58 bin gönüllüyü aştık. 30 Ekim kayıt için son gün. Şu anda 43 il ve 168 ilçede faaliyetteyiz. Sivas, Kayseri, Malatya ve Elazığ, Mardin, Adıyaman ve Şanlıurfa, Zonguldak, Çorum, Amasya, Trabzon, Isparta, Kahramanmaraş, Kütahya ve Afyonkarahisar’a çağrımız var. Oy ve Ötesi bağımsız ve tarafsızdır, tüm siyasi partilere eşit mesafededir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!