Sanayi kentinin yanı başında doğaya yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Sanayi kentinin yanı başında doğaya yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2009 10:25

Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden biri olan Bursa'da, Uludağ ve Uludağ'ın etekleri kendisine özgü jemormorfolojik, volkanik ve tektonik yapısı, flora ve faunasıyla trekking (doğa yürüyüşü) tutkunlarına zengin alternatifler sunuyor.

Alınan bilgilere göre, Uludağ ve Uludağ'ın etekleri ile kent genelinde, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Bursa Valiliği tarafından belirlenen, farklı özelliklere sahip 19 ayrı parkur bulunuyor.

Zengin jeomorfolojik ve tektonik yapı ile flora ve faunası olan ormanlara ve siluete sahip bölge, doğa yürüyüşü ve dağcılık sporunu sevenler için farklı yüksekliklerdeki parkurlarıyla, olağanüstü çekici ve ilginç olanaklar tanıyor.

ULUDAĞ'DAKİ PARKURLAR

Trekking meraklılarının büyük keyif alacağı Uludağ'daki parkurlar, şunlar:

Oteller Bölgesi-Cennetkaya Parkuru: Başlangıç noktası, rakımı bin 865 metre olan bu parkur üzerinde kuzey yamaçtan Gemlik Körfezi'nin, güney yamaçtan ise tüm dağ köylerinin manzarası eşliğinde, doyumsuz bir doğa yürüyüşü yapılıyor. Parkur, 2 bin metre mesafeye sahip.

Oteller Bölgesi-Sarıalan-Çobankaya Parkuru: Başlangıç ve bitiş noktası rakımları bin 850 metre ve bin 750 metre yükseklikte son bulan bu parkurda, yol boyunca akan derelerle süslenmiş ormanlık alan bulunuyor. Parkurun mesafesi 5 bin 200 metre.

Oteller Bölgesi-Softaboğan Şelalesi Parkuru: Başlangıç noktası rakımı bin 800 metre olan bu orman parkurunda, Uludağ'ın dere, gölet ve taraçalar halinde aşağıya inen şelale yer alıyor. Su sesleri ve eşsiz manzaraların rehberliğinde Bursa Ovası'nın panoraması ile doğa yürüyüşü sonuçlandırılıyor. Parkur, 6 bin metre yürüyüş imkanı sunuyor.

Oteller Bölgesi-Hanlar Bölgesi-Bağlı Köyü Parkuru: Bin 865 metre yükseklikten başlayan iniş parkurunda zirveden dağ köylerine inerken Anadolu insanının olağanüstü konukseverliğini görmek mümkün. Parkurun mesafesi 7 bin 500 metre.

Oteller Bölgesi-Zirve Tepesi Parkuru: 2 bin 487 metrelik zirveye tırmanırken Uludağ ve yöresinde doğa ve bitki örtüsünün olağanüstü görüntüleriyle bir yanda denizin bir yanda Apollon göllerinin doyumsuz panoraması görülüyor. Parkur, 7 bin 615 metre mesafeye sahip.

Volfram-Madenler Bölgesi-Göller Yöresi Parkuru: 2 bin 300 metrelik rakımda dağ manzaralarının eşliğinde sadece Uludağ'a has kelebek cinslerini, dağ çiçeklerini gözlemlemenin ayrıcalığını yaşatan parkur, buzul göllerinin (Kara Göl, Aynalı Göl, Kilimli Göl, Buzlu Göl) muhteşem atmosferini hissettiriyor. Parkurun mesafesi 9 bin 800 metre.

İLGİ GÖREN DİĞER PARKURLAR

İl genelinde, doğa tutkunlarının ilgi gösterdiği diğer parkurlar ise şöyle:

“-Cumalıkızık-Kanlı Gölet Şelalesi

-Cumalıkızık-Kilise Deresi Şelalesi

-Aral Alabalık Tesisleri-Kürekli Deresi Şelalesi

-Soğukpınar Köyü Ketenlik Yaylası-Aras Şelalesi

-Bakacak Mevkii-Cumalıkızık

-Keles-Kocayayla-Kendir Yayla-Alaçam Yayla Parkuru

-Keles-Gölet-Kocayayla

-Teferrüç-Beşevler Mahallesi-Erikliyayla-Abıhayat-Kadıyayla

-Teferrüç-Beşevler Mahallesi-Erikliyayla-Abıhayat-Tonozyayla

-Maksem-Süleymaniye Köyü

-Teferrüç-Beşevler Mahallesi-Gölgeli Kaynak

-Maksem-Kadıyayla

-Kadıyayla-Tonozyayla-Sarıalan”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!