Sanatçılar Taksim'de eylemdeydi

Güncelleme Tarihi:

Sanatçılar Taksimde eylemdeydi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2013 15:07

Sanatçılar, sanatseverler, çeşitli sendikalar ve siyasi partilerden temsilciler, KÜLTÜR SANAT-SEN'in çağrısıyla Taksim Meydanı'nda bir araya gelerek, Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi'nin kapatılıp "yeniden düzenlenmesi"ni protesto etti.

Haberin Devamı

Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü sanatçıları ve çalışanlarının yanı sıra Genco Erkal, Erkan Taşdöğen, Ayten Uncuoğlu, Tülin Oral, Levent Üzümcü, Zafer Algöz, Nedim Saban, Orhan Aydın, Metin Uca, Bedri Baykam ve Ataol Behramoğlu gibi sanatçıların bulunduğu topluluk, "Türkiye'deki Sanat Kurumlarının Oluşumu ve İşleyişi" başlıklı yasa tasarısını protesto etti.

 

Eyleme CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve eski CHP Milletvekili Çetin Soysal da katıldı.

 

EYLEMDEN GÖRÜNTÜLER

 

Reyhanlı'da hayatını kaybedenler için de 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan yaklaşık 500 kişi, "Tiyatroma dokunma", "Operama dokunma", "Asla Susmayacağız", "Sanat Kurumları kapatılamaz", "Karanlığa inat, yaşasın sanat" yazılı dövizler taşıdı. Topluluk, "AKP elini sanatımdan çek", "Sanatın patronu sanatçıdır", "Sanat kurumları kapatılamaz" sloganlarıyla yürüyüşe geçti.

 

Haberin Devamı

Taksim'den Galatasaray'a yürümeyi planlayan, ancak emniyet güçlerince İstiklal Caddesi'ne girmesine izin verilmeyen protestocular, basın açıklamalarını Taksim Meydanı'nda yaparak olaysız bir biçimde dağıldı.

 

"FATURALARI ÖDEYEMEZ HALE GETİRDİLER"

 

AKM’nin karşısında bir araya gelen topluluğa hitap eden Kültür Sanat Sendikası Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, “Taksim’i de korumaya devam edeceğiz. AKM’yi de, Emek Sineması’nı da, Muammer Karaca’yı da. Değerli dostlar. AKP hükümeti tüm kamu hizmetlerinde olduğu gibi bir süredir siyasi ve ideolojik baskılarla yeniden biçimlendirmeye çalıştığı kültür ve sanatı ticarileştirmek, kültür ve sanat kurumlarının toplumsal özünü ortadan kaldırmak istemektedir. Yani hükümet kamuya ait alanlar üzerinden, kelimenin tam anlamıyla silindir gibi geçiyor. Geçtiği her yerde daha fazla sıkıntı ve sorunu da beraberinde getiriyor. Hastanelerin hastası, okulların öğrencisi iken, müşterisi olduk. ‘Özelleştirelim, güzelleştirelim’ dediler, faturaları ödeyemez hale getirdiler. Kamu kurumlarının görevlisi iken, ücretli köleleriyiz artık. Sanat kurumlarının sanatkarı olmaz da neyi olur, sanat kurumlarının izleyicisi olmaz da neyi olur. Ömründe üç tane opera, tiyatro, bale eseri izlememiş, klasik müzik dinletisi dinlememiş birileri nasıl bu üç kurumu yönetir" diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Tiyatro sanatçısı Levent Üzümcü de konuşmasında, “Kültür sanat kurumlarının emekçilerini sanat okullarında yetişiyorlar. Eğer siz kültür sanat kurumlarını kapatırsanız bu okulları da kapatmış olacaksınız. Çoğumuzun bitirdiği bu okullar da kapanacak. İngiltere’de şöyle Amerika’da böyle deniyor. Yıllardan beri Van’da, Diyarbakır’da, Erzurum’da tiyatro yapan arkadaşlarıma soruyorum. Siz kapınızı açtığınızda Londra’ya mı, Berlin’e mi sokağa çıkıyorsunuz? Her ülkeniz kendi gerçekliği vardır" diye konuştu.

 

“KALAŞNİKOFLARLA TURNEYE GİTTİK"

 

Bu sırada bir tiyatro sanatçısı, “Diyarbakır’da kalaşnikoflarla turneye gittik. Özel korumalarla turneler yaptık" diye bağırdı. Topluluk Reyhanlı’da yaşanan bombalı saldırıda hayatını kaybedenler için bir dakika saygı duruşunda bulundu. Yapılan açıklama, 10’uncu yıl marşı ile bitti. Daha sonra açıklama yapan tiyatrocu Orhan Aydın “Görüldüğü gibi sanat alanının bütün temsilcileri opera, bale, senfoni ve tiyatronun temsilcileri sokağa çıkmış durumda. Bizi izleyen insanlar, işin bize kadar gelmiş olmasını sorgulamalı. Sanat alanlarımızın yok edilmesine ülke insanlarımızın sanat hakkının engellenmesine karşı durmamız gerektiğini algılamalı. Burada olan herkesin dileği işlerini yapmak, saygın bir şekilde üretmektir. Burada amaç dünya insanlığı ile ülke insanlarının arasındaki barış köprüsünü çoğaltmaktır" diye konuştu. Tiyatro sanatçısı Tülin Oral da, “Ben elli yıllık sanatçıyım. Pek çok badireler geçirdik, ama böylesi ilk defa başımıza geliyor. Bunu yok olmanın, sanatı yok etmenin projesi olarak görüyorum. Çok üzgünüm. Bir ülkenin sanatını yok etmek demek zaten o ülkeyi dinamitlemek demektir" şeklinde konuştu.

  

Haberin Devamı

"SEYİRCİ KALANLARDAN TEK BEKLEDİĞİMİZ..."


Tiyatronun emektar ismi Genco Erkal dün, Twitter'dan "Yarın eylem günü. Tiyatrocu, opera sanatçısı, dansçı, müzisyen, hepimiz... sokaklara çıkmakta geç bile kaldık. Bu son şansımız" mesajıyla çağrıda bulunmuştu.

 

Eylem bittikten sonra ise Erkal, "Yenilgilerimiz... Sayıca azlığımızı kanıtlar yalnızca. Seyirci kalanlardan tek beklediğimiz utanç duymalarıdır" diye tweet attı.

 

PROTESTO EDİLEN TASARI

 

Başbakan Erdoğan, “Devlet eliyle tiyatro olmaz” diyerek Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi için özelleştirilme sinyali vermişti. Bunun üzerine, bir çalışma yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, dünya örneklerini de inceleyerek bir yasa taslağı hazırladı. Henüz son şekli verilmeyen ve ilgili kurumların görüşlerine açılmayan taslak Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi'nin kapatılmasını öngörüyor.

Bu kurumlar yerine ise sanatla ilgili tüm yetkilerin toplanacağı, 11 kişilik Türkiye Sanat Kurulu kurulması planlanıyor. Bakanlar Kurulu tarafından atanacak kurul, tiyatro, sinema, bale gibi sanatın hangi sanat dallarında, hangi projelerin, hangi koşullarda ve hangi miktarda destekleneceğine karar verecek. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!