Sanat kurumlarımızı çalıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Sanat kurumlarımızı çalıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2014 00:20

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) yasa tasarısı ile ilgili çalıştay, 27 farklı sanat örgütünün biraraya gelerek oluşturduğu Türkiye Sanatçılar Hareketi tarafından protesto edildi.

Haberin Devamı

Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nü lağvedip, yeni oluşturulacak Türkiye Sanat Kurulu’na (TÜSAK) devretmeyi öngören yasa tasarısı taslağı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca TÜRKSOY Toplantı Salonu’nda çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştay, bine yakın sanatçının katıldığı eylemle protesto edildi. TOBAV Genel Başkanı Tamer Levent, DETİS Genel Başkanı Mehmet Ege, Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, TOMEB Başkanı Erhan Gökgücü, besteci Muammer Sun, OPSOD Başkanı Arda Aktar, protesto olarak çalıştayı yarıda terk etti. Sanatçılar, “Hiçbir şekilde bu yasanın yanında, yöresinde, ardında olmayacağız” açıklamasında bulundular. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül öncülüğünde, bazı sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin de katılımıyla TÜRKSOY Toplantı Salonu’nda gerçekleşen çalıştay öncesi sanatçılar adına basın açıklaması yapıldı. DETİS Genel Başkanı Mehmet Ege’nin okuduğu açıklamada hazırlanan yasa tasarısı ile sanat kurumlarının kurumsal kimliklerini ortadan kaldıran düzenlemelerle, sanatsız bir Türkiye oluşturulmaya çalışıldığı savunuldu.

Haberin Devamı

Açıklamada şöyle denildi:
“Sanat kurumlarımızı yok eden böylesine ağır bir düzenleme, Cumhuriyet tarihimiz süresince ilk kez gündeme gelmiştir. Kurumlar yok edilerek sanat alanı yürütülemez. Siyasi iktidarın atayacağı müzik, tiyatro gibi dallarda evrensel düzeyde sanat etkinlikleri yapılamaz. Dolayısıyla bu düzenleme, sanat kurumlarını ölüme terk etmektir. Bu kurumları yok etmeye kalkmak, Cumhuriyetimizin temel ilkelerine yönelik en büyük saldırıdır. Tüm sanat kurumlarımızın değişmez özerklik koşulu Anayasamızda açık biçimde güvence altına alınmıştır. Son sözümüz TÜSAK derhal geri çekilmelidir.”

SLOGAN ATTILAR

27 farklı sanat örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Türkiye Sanatçılar Hareketi tarafından gerçekleşen eylemde sanatçılar, Muhsin Ertuğrul, Ergin Orbey, Cüneyt Gökçer ve Güngör Dilmen gibi yaşamını yitiren sanat camiasının usta isimlerinin fotoğraflarını taşıdılar. Sanatçılar, “Hırsız var, sanat kurumlarımızı çalıyorlar”, “Hırsızların yasasını kabul etmiyoruz”, “Kimse bizimle TÜSAK geçemez”, “Hepimiz gerçeğiz, montaj değiliz” sloganları attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!