Samsung 4G’ye öncülük ediyor

Güncelleme Tarihi:

Samsung 4G’ye öncülük ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2006 00:00

Samsung Electronics kısa bir süre önce gerçekleşen Samsung 4G Forum 2006 etkinliği çerçevesinde, 4G’ye yönelik teknolojisini tanıtmak için deneme amaçlı bir gösteri gerçekleştirdi. Samsung, ayrıca dünyanın ilk aktarma (handover) teknolojisini de tanıttı. Bu teknoloji 100 Mbps’lik süper hızlı mobil iletişimi saatte 60 km hızla giden bir araç içerisinde dahi kesintisiz kılıyor.

Haberin Devamı

Gelişmiş bir kablosuz iletişim teknolojisi olan 4G, sabit mekanlarda 1 Gbps, hareket halindeyse 100 Mbps düzeyinde veri aktarım hızlarına erişebiliyor. 1 Gbps’lik hızla, 100 MP3 dosyasını (yaklaşık 300 MB) 2,4 saniyede, bir film CD’sini (800 MB) 5,6 saniyede veya 20 dakikalık bir HDTV yayını 12,5 saniyede aktarılabiliyor.

 

4G frekansının 2007 yılında kullanılabilir hale gelmesi hedeflenirken, endüstriyel standartların da 2010 yılına kadar oturması bekleniyor.

 

Mobil iletişim teknolojisinin gelecek kuşağı olan 4G; kablolu ve kablosuz iletişim ve yayın teknolojilerini entegre ederek yüksek kapasiteli, veri hizmetleri, sanal gerçeklik ve biyometrik tanımlama gibi bilgi teknolojileri (IT), biyo teknoloji (BT) ve nano teknolojiyi (NT) birleştiren ve 3G döneminde mümkün olmayan çok çeşitli hizmetlerin gerçekleşmesine olanak tanıyor.

 

Haberin Devamı

4G teknolojileri belirlenirken söz sahibi olma konusunda rekabet giderek kızışırken, bazı ülkeler çeşitli projeler için işbirliğine yöneliyor. Avrupa’nın Kablosuz Dünya Araştırma Forum’u (WWRF) ve Çin’in FuTURE (Evrensel Radyo Ortamı için Gelecek Teknolojiler) bu önemli projelerden ikisi.

 

Samsung Electronics, yeni kuşak 4G teknolojisinin standartlaşma sürecindeki global etkinliklerde ön saflarda yer alıyor. Aralarında uluslararası standartlar örgütü ITU ve 3GPP/3GPP2’nin de yer aldığı çeşitli alanlarda yirmiye yakın girişimde başkan ya da başkan yardımcısı konumunda olan Samsung, 4G teknolojilerinin geliştirilmesi için 15 yerel üniversitenin yanı sıra, önde gelen 11 yabancı üniversite ile de ortak projeler geliştiriyor.

 

Samsung, Kuzey Amerika’da da aralarında Harvard’ın da bulunduğu dört üniversiteyle birlikte OFDM (Dikey Frekans Bölüşümlü Çoğullama) araştırmasını yürütüyor. Samsung ayrıca dört Avrupa ülkesindeki Air I/F çalışmasının yanı sıra AB, Çin ve Hindistan’da çeşitli 4G projelerinde yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!