Samsun birinci Erzurum sonuncu

Güncelleme Tarihi:

Samsun birinci Erzurum sonuncu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2001 01:47

Sağlık Bakanlığı, Devlet İstatistik Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi'nin ortaklaşa yaptığı araştırma, şişmanlıkta ilk sırayı Samsun'un, son sırayı ise Erzurum'un aldığını ortaya koydu.

Gaziantep Konukoğlu Tıp Merkezi'nde düzenlenen ‘‘Şişmanlık ve Diyabet’’ konulu konferansta konuşan İÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Satman, beş bölgeden seçilen 15 il ile bu illere bağlı 270 mahalle ve 270 köyde, ‘‘Türkiye'de Diyabet, Obezite ve Hipertansiyon Epidemiyolojisi’’ araştırması yapıldığını söyledi. Araştırmanın kadınların erkeklerden daha çok şişmanlık (obezite) hastalığına yakalandıklarını ortaya çıkardığını belirten Prof. Satman, ‘‘Kadınlardaki şişmanlık oranını yüzde 29.9, erkeklerdekini ise yüzde 12.9 olarak belirledik. Kentsel alandaki şişmanlık oranı yüzde 23.8, kırsalda ise bu oran yüzde 19.6 olarak ortaya çıktı’’ dedi.

HAREKETSİZ YAŞAM

Prof.Dr. Satman, araştırma sonucu Samsun'daki şişmanlık oranının yüzde 28.7 olduğunun ortaya çıktığını vurgularken şunları söyledi:

‘‘Bu, Samsun'daki her 3-4 kişiden birisinin şişman olduğu anlamına geliyor. Şişmanlık oranının fazla olmasının altında, hızlı beslenme kültürü ile birlikte hareketsiz (sedanter) yaşam biçimi yatıyor.

Trabzon'da coğrafi yapının engebeli oluşu ve insanların hareketliliği yüzünden şişmanlık oranı daha düşük. Şişmanlık oranı bakımından Samsun'u, yüzde 25'in üstünde obezite bulunan Gaziantep, Konya, Ankara ve İstanbul izliyor. İkliminin sertliği ve insanların günlük yaşamlarını kazanmaları için daha çok çaba sarf ettikleri il olan Erzurum'da ise, şişman oranı yüzde 16.1. Diyarbakır, Denizli, Bursa ve Malatya'da diğer düşük obezite oranına sahip illerimiz. Trabzon, Eskişehir, Antalya, İzmir ve Adana'da ise yüzde 20 - 25 oranında şişmanlık sıklığı yaşanıyor.’’

BÖLGESEL ŞİŞMANLIK

Geçtiğimiz çeyrek yüzyılda büyük kentlere göçün hızlanmasıyla birlikte hızlı beslenme kültürünün yaygınlaşıp insanların hareketsiz yaşam biçimini benimsemesinin şişmanlık sıklığını artırdığını kaydeden Prof. Satman, bölge bazında ise şişmanlığın en çok yüzde 25 ile İç Anadolu'da yaygın olduğunu ifade etti. Araştırmaya göre, Doğu Anadolu bölgesi yüzde 17.2 oranı ile en az şişmana sahip bölge. Prof. Satman, Güneydeki şişmanlık oranının yüzde 24, Kuzeyde yüzde 23.5 ve Batıda ise yüzde 21.6 olduğunu vurguladı.

Ev hanımları ve emekliler

Yaş gruplarına göre yapılan incelemede, şişmanlığın yüzde 34.8 ile 55-59 yaşları arasında daha yaygın olduğunu ortaya çıktı. Prof. Dr. İlhan Satman, 40-45 yaş grubundaki insanların yüzde 30'unun şişman olduğunun saptandığını kaydetti. Araştırmanın diğer sonuçları şöyle:

‘‘Aktif meslek gruplarında şişmanlığa rastlanma oranı yüzde 17.3 iken, bu oran emekli ve ev hanımlarında yüzde 30.7'ye yükseliyor. Okuryazar olmayanların yüzde 33.4'ü, yüksekokul mezunlarının yüzde 10'u, dargelirli gruplardan asgari ücretle geçimini sağlayanların yüzde 22.6'sı, yüksek gelirlilerin ise yüzde 15'i şişmanlık hastası. Ailesinde şeker hastası olanlarda, kalp ve hipertansiyon hastalarında şişmanlık oranı artıyor. Kırsal alanda yaşayanların yüzde 32.3'ü, kentlerde yaşamlarını sürdürenlerin de yüzde 36.5'i de şeker hastası.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!