Samimiyiz yetkileri azaltalım

Güncelleme Tarihi:

Samimiyiz yetkileri azaltalım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2008 00:00

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, türban ve AKP kapatma davasına ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını eleştirdi.

Mahkemenin yetkilerini azaltmayı öngören Anayasa değişikliğinde "samimi ve açık" olduklarını yineleyen Bahçeli, dünkü yazılı açıklamasında özetle şöyle dedi:

Siyasi yasak alanları oluştu

"Oluşturulan içtihatın, siyasetin alanını daraltıcı ve Parlamento’nun görev, yetki ve işlevlerini kısıtlayıcı çok ciddi sonuçlar doğuracağı açık. Karşımıza çıkan vahim durumun AKP’nin yanı sıra bütün siyaset kurumunca çok iyi anlaşılması ve değerlendirilmesi hayati önem taşıyor. AKP’nin kapatma davasının gerekçeli kararı, AKP bakımından doğurduğu siyasi ve hukuki sonuçların ötesinde, Parlamento’nun yetkilerini kısıtlayan ve siyaset kurumunun hareket alanını sınırlayan bir dizi davranış kodlarına dayalı siyasi yasak alanlar belirledi.

Meclis iradesine çifte vesayettir

Yüce Mahkemenin iki kararı bir arada ele alındığında; TBMM ve siyaset kurumunun meşruiyet alanının daraltıldığı, sınırların çok katı bir çerçevede çizildiği, Meclis iradesinin ve Anayasal yetkilerinin çifte vesayet altına alındığı görülüyor. MHP, siyasi istikrarın tesisi ve normalleşme için, Anayasal kurumlar arasındaki yetki çatışmasını önlemek amacıyla, Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkileri demokratik meşruiyet zemininde ve Anayasal çerçevede gözden geçirilmeli. Anayasa’nın partilerle ilgili hükümlerinin ve parti kapatma rejiminin yeni bir anlayışla ele alınarak, yeni bir Anayasal çerçeve belirlenmeli.

Dokunulmazlıklar yeniden düzenlensin

Terörü destekleyen partiler dışında, siyasi partilerin Anayasa Mahkemesi’nce kapatılması yerine bundan sorumlu olduğu tespit edilenlere siyasi ve cezai yaptırım uygulanmalı. Anayasa’nın 68 ve 69. maddeleri ve Siyasi Partiler Kanunu buna göre yeniden düzenlenmeli ve bireysel sorumluluğa dayalı yeni bir hukuki çerçeve oluşturulmalı. Yaptırım uygulanması için milletvekili dokunulmazlığı yeniden düzenlenmeli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!