Saltanat vagonu paylaşılamıyor

Güncelleme Tarihi:

Saltanat vagonu paylaşılamıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2012 00:00

Yunanistan’ın başkenti Atina ile Selanik, Sultan Abdülaziz’in “Saltanat vagonu”nu paylaşamıyor.

Haberin Devamı

Selanik Belediye Başkanı Yiannis Butaris, şehrin kurtuluşunun 100’üncü yılı etkinlikleri çerçevesinde Atina’daki Demiryolu Müzesi’nde bulunan “Saltanat Vagonu’nun Selanik’e iadesini istedi. Atina’dan henüz cevap verilmedi.

“Saltanat Vagonu” 1979 yılına kadar Selanik’te muhafaza ediliyordu. Atina’da ilk Demiryolu Müzesi açılınca Yunan başkentine nakledildi. 1996 yılında kurulan Selanik Demiryolu Müzesi görevlisi Efthimios Kontopulos, beş vagondan oluşan Sultan Abdülaziz’in “Saltanat Treni”nin açık vagonunun 1912’de Yunan askerleri tarafından ele geçirildiğini, diğer 4 vagonun ise bulunamadığını söyledi. Kontopulos,“Saltanat Treni”nin 1870 yılında Fransa İmparatoriçesi Eugenie’nin İstanbul’da çok iyi ağırlamasına karşılık olarak Sultan Abdülaziz’e hediyesi olduğunu da belirtti.

Haberin Devamı

Yiannis Butaris, Selanik’e Türk ve Yahudi turistleri çekebilmek için özel kampanya yürütüyor. Atatürk’ün doğduğu ev sayesinde her yıl binlerce kişi Türkiye’den Selanik’e gidiyor. Yine Selanik, bir zamanlar bölgenin en yoğun Yahudi nüfusuna ev sahipliği yapması dolayısıyla İsrailli ve Yahudi turistlerin rağbet ettiği bir cazibe merkezi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!