Saldırı açılım sürecini öldürdü

Güncelleme Tarihi:

Saldırı açılım sürecini öldürdü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2010 00:50

PKK’nın Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’ndeki askeri birliğe düzenlediği ve 11 askerin şehit olduğu saldırı, dünya basınında da yankı buldu. ‘Türkiye’nin, PKK’ya karşı İsrail teknolojisini kullanmaya devam ettiği’, ‘saldırıların açılım sürecini öldürdüğü’ yönündeki ifadeler dikkat çekti.

Haaretz: İsrail’de entellektüel kesimin yakından takip ettiği Haaretz gazetesinde, “Türk kaynaklarına göre Türkiye’nin, PKK’ya karşı İsrail teknolojisini kullanmaya devam ettiği” yazıldı. Gazetede, “Türk ordusu, geçtiğimiz günlerde iki ülke arasında çıkan gerginliğe rağmen İsrail yapımı insansız hava araçlarını kullanmaya devam ediyor. Türk kaynaklar, İsrail ile savunma anlaşmalarının dondurulması için karar verilmediğini söylüyor. Önceki gün ordu 130 Kürt militanının öldürüldüğünü açıkladı. Terörle mücadelede etkin bir başarı olarak tanımlandı. Ancak dün (önceki gün) bu başarının sınırlı olduğu ortaya çıktı, 10 Türk askeri, haftasonu PKK saldırısında öldü” denildi.

PKK daha da cüretkâr

BBC: İngiliz BBC kanalı, İstanbul muhabiri Jonathan Head’in, “PKK saldırısı, Kürt sorununda zaten istim kaybetmekte olan çözüm yaklaşımlarını öldürdü” görüşüne yer verdi. BBC’de yayınlanan yorumda “Bir günde 11 askerin hayatını kaybetmesi, devletin PKK’ya yönelik tutumunu sertleştirmesine neden olacak. Ölen her asker için düzenlenen cenaze töreninin milliyetçi duyguları tetiklediği bir ülkede Erdoğan’ın partisi açılım politikalarına karşı daha kırılgan hale geldi. PKK’nın giderek daha cüretkâr olan saldırıları, o girişimi fiilen öldürdü. Zaten daha önce de gücünü yitirmişti” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’a göre sebep silah lobileri

New York Times: ABD’nin önde gelen gazetesi New York Times’ın haberinde, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti ile AKP, 12 milyonu aşan Kürt nüfusu için daha çok demokratik ve kültürel hak kampanyası başlattı. Ancak, etnik kimliğin anayasada tanınması ve militanlar için genel af gibi talepleri geri çevirdi. Erdoğan, artan şiddete hükümetin başarısız politikalarının sebep olduğunu kabul etmiyor. Erdoğan’a göre PKK ve silah lobileri demokratikleşme çabalarını raydan çıkarmaya çalışıyor” değerlendirmesi yapıldı.

Öcalan diyaloğu bitirdi

Independent: İngiliz Independent gazetesinin internet sitesinde, bu son saldırıda istihbaratta yetersizlik olabileceği iddia edilerek, Türk tarafında bu konuda ABD’ye karşı şüpheler oluştuğuna dikkat çekildi. Gazete, “Çatışmalar son zamanlarda dramatik bir şekilde arttı. Bunun arkasında Abdullah Öcalan’ın diyalog sürecini bitirmesi ve PKK’nın 1 Haziran’da sözde ateşkese son vermesi yatıyor” ifadelerine yer verdi.

PKK terörü kentlere yayacak

Le Monde: Fransa’nın önde gelen siyasi gazetesi Le Monde ise PKK’nın saldırılarını büyük kentlere taşıyacağı tehdidini ön plana çıkardı. AFP’ye PKK adına açıklama yapan Ahmet Deniz’in “Türkiye bizi savaşa sürüklüyor” iddiasına yer veren gazete, Başbakan Erdoğan’ın ise “Güneydoğu’daki sorunun çözümünü sabote ediyorlar” yönündeki ifadelerini aktardı. Le Monde son olayın Tümgeneral Fahri Kır’ın PKK’nın saldırılarını tırmandıracağı uyarısından kısa süre sonra geldiğine dikkat çekti.

Cumartesi günü Erbil’de konuşan terör örgütü sözcüsü Ahmet Deniz’in “Türk ordusunun çatışma politikasını sürdürmesi halinde saldırılar Türkiye’nin tüm kentlerine yayılacak” tehdidine yer verdi.

Bazı subaylar memnun

Arab News: Suudi Arabistan’da İngilizce yayımlanan Arab News’te, “TSK için PKK’nın dirilişi bir isyandan çok Kemal Atatürk’ün yarattığı homojenliğe yönelik bir meydan okumadır” ifadesi yer aldı. Gazetede, “Erdoğan hükümeti, Kürt taleplerine lisan ve kültürel açılımla karşılık vermek istedi ancak milliyetçi politikacılar ve üst düzey komutanlar direndi. Bu nedenle PKK ile savaşmayı memnuniyetle karşılamanın ötesinde bazı subaylar, bunu teşvik etmiş olabilir. Bu doğruysa çok ciddi bir sorundur” denildi.

Bild Alman turistleri uyardı

Bild: Gazete, Türkiye’ye gidecek Alman turistleri terör tehditi olduğu yönünde uyardı. Alman Ard televizyonu ise haberinde, “Hergün ekranlara yansıyan haberler annelerin üzüntüsü oluyor” ifadesini kullandı. Die Zeit gazetesinin internet sitesinde ise “Türkiye Öcalan, İsrail Hamas’la konuşmalı mı?” başlığı atıldı, “Çatışmaların ardında Öcalan var” yorumuna yer verildi.

İtalyan basını PKK’yı savundu

Il Giornale: İtalyan medyasında saldırıyla ilgili haberlerde bölücü teröristler için “şehit” nitelemesi yapıldı. Il Giornale gazetesi “Irak sınırında Türkiye Kürtlere saldırdı ve 150 asi şehit düştü” başlığı attı. Gazete, Türkiye’nin bir süredir Batı’nın “kenar mahallesi” olmamak için bulunduğu bölgede yeni siyasi arayışlar içerisinde olduğunu ve Osmanlı stratejisini benimsemeye başladığını belirterek özgür devlet kurmak isteyen vatansız Kürtlere karşı büyük mücadele başlattığını öne sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!