Sakız çiğnemek orucu bozar mı? Oruçluyken sakız çiğnenir mi?

Güncelleme Tarihi:

Sakız çiğnemek orucu bozar mı Oruçluyken sakız çiğnenir mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2018 15:32

Orucu bozan durumların neler olduğu vatandaşlar tarafından yoğun şekilde araştırılmaya devam ediyor. 'Sakız çiğnemek orucu bozar mı?' sorusuna yanıt arayan yüz binlerce vatandaş, konu hakkında Diyanet'in açıkladığı cevabı merak ediyor. Peki, Sakız çiğnemek orucu bozar mı? Oruçluyken sakız çiğnenir mi?

Haberin Devamı

Orucu bozan durum ve davranışların arasında sakız çiğnemenin de olup olmadığı her yıl olduğu gibi bu yıl da en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. 'Sakız çiğnemek orucu bozar mı? sorusuna Diyanet'in ne yanıt verdiğini sorgulayan vatandaşlar, konu hakkında kesin bir cevap almak istiyor. İşte, merak edilen bu sorunun yanıtı...

SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgilere göre; ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

Haberin Devamı

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içen kişi, yaşlı, hasta, zayıf ve oruç tutmaya güç yetiremeyecek durumdaysa onu gören kişi oruçlu olduğunu hatırlatmamalı, aksi durumda hatırlatmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, 238).

HÜRRİYET RAMAZAN ÖZEL SAYFASI

hurriyet.com.tr'nin okurları için hazırladığı Ramazan sayfasından Ramazan ayı boyunca iftar ve sahur saatlerini sorgulayabilir, teravih namazı saatlerini öğrenebilirsiniz. Bunların yanı sıra Ramazan sayfamızdan Ramazan'a dair tüm merak edilen soruların cevaplarını bulabilir, ayrıca 'ramazanda sağlık' ve 'bugün ne pişirsem' bölümlerinden de faydalanabilirsiniz.

Haberin Devamı

HÜRRİYET RAMAZAN SAYFASINA GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ

BAKMADAN GEÇME!