Sakık: ‘İmralı'dan çıkacak yol haritası önemli’

Güncelleme Tarihi:

Sakık: ‘İmralıdan çıkacak yol haritası önemli’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2009 17:26

DTP Manisa Teşkilatı’nın Belediye Kültür Sitesi Lale Salonu’nda, bugün gerçekleştirdiği 3'üncü Olağan Kongresi’ne katılan DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, konuşmasına Kürtçe “Merhaba hoşgeldiniz sayın halkım” diye başladı. Sakık ardından konuşmasını Türkçe sürdürdü.

DTP Manisa Teşkilatı’nın 3'üncü olağan kongresine DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın yanı sıra parti meclisi üyesi Pervin Oduncu, İzmir, Aydın, Muğla illerinden il başkanları da katıldı. Yaklaşık bin DTP’linin katıldığı kongrenin divan başkanlığını DTP Manisa Teşkilatı üyelerinden Medeni Yanık yaptı. Kongrede konuşmalar başlamadan önce Kürt sorunun çözümünde hayatını kabettiği ileri sürülenler için saygı duruşu gerçekleştirilirken, İstiklal Marşı’nın okunmayışı dikkat çekti.

Kongrede divan başkanlığını yürüten Medeni Yanık, Kürt sorununda PKK’nın çatışmaya belli bir müddet ara vermesiyle somut adım atmaya çalışmasına karşın, hükümetin aynı tavrı izlemediğini öne sürdü. Yanık, “PKK somut adım atmasına karşın, hükümetten daha somut adım atılmadı. Somut adımlar atılmazsa savaşlar tırmanabilir. Biz bu savaşta daha güçlü olmak zorundayız. Bu güçlülüğümüzü de kongrelerimizde göstereceğiz” diye konuştu.

SAKIK’TAN KÜRTÇE SELAMLAMA

DTP Manisa İl Teşkilatı’nın 3. Olağan Kongresi’ne katılan DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, konuşmasına kürtçe “Merhaba hoşgeldiniz sayın halkım’ diyerek başladı. Yaptığı bu konuşmasından ötürü Cumhuriyet Savcılığı’nın hakkında suç duyurusunda bulunabileceğini dile getiren Sakık, Türkçe devam ettiği konuşmasında şunları söyledi:
“Şimdi bu Kürtçe konuşmamdan sonra cumhuriyet savcılığı hakkımda suç duyurusu yapabilir. Soruşturma başlatabilir. Ama olsun. 8 DTP’li milletvekili Kürtçe konuşma yaptı diye haklarında soruşturma başlatıldı, dokunulmazlık haklarının geri alınması için fezleke verildi. Bize de bunu yaparlar. Türkiye’de Kürt açılımı konusunda TRT ŞEŞ diye bir kanal oluşturdular. Bu kanalda sabıkasız Kürtlerin, Kürtçe konuşmaları ne kadar suç teşkil etmiyorsa, bizim de Kürtçe konuşmamız o kadar suç teşkil etmez. Sayın Ahmet Türk ve DTP milletvekilleri kendi halklarına Kürtçe merhaba bile diyemiyorsa bu ülkede eşitlik nerede? İşte biz buna Türkiye’de çifte standart diyoruz” dedi.

‘İMRALI’NDAN ÇIKACAK YOL HARİTASINA DESTEK’

İmralı’da ömür boyu hapis cezasını çeken PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın Kürt soruna çözüm niteliğinde olacağı öne sürülen ve 15 Ağustos 2009 tarihinde açıklayacağı belirtilen yol haritasına DTP olarak destek verdiklerini söyleyen Sakık, şöyle devam etti:
“Nasıl bir yol haritası çıkacak bilmiyoruz. Ancak Türk ve Kürt kamuoyunun bu yol haritasını çok önemsediğini biliyoruz. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün geçtiğimiz günkü yazısında, bu yol haritasının ne kadar önemsediği daha net bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu yazıyı çok anlamlı buluyoruz. Bu yol haritasının hem Türkiye’de akan kanı durduracağına, hem de 30 yıllık çatışmanın önüne geçeceğine inanıyoruz. Bu yol haritası ile Türkiye’de Kürtler'in üzerindeki dil ve kültür baskısı ortadan kalkar. Uzun süredir İmralı’dan ve Kandil’den gelen mesajlar Türkiye toplumunu rahatlatan mesajlardır. Bu haritanın birlikte yaşabilmeyi sağlayacak bir yol haritası olduğunu biliyoruz.”

DTP Muş Milletvekili Sakık’ın konuşmasının ardından DTP Manisa Teşkilatı üyeleri seslendirilen Kürtçe parçalar eşliğinde halay çekti.

DTP Manisa Teşkilatı’nın 3'üncü Olağan Kongresi’nde tek il başkan adayı olan Kerem Taylan, 270 delegenin oyunu alarak il başkanı seçildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!