Sahte diÅŸ hekimlerine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Sahte diÅŸ hekimlerine dikkat
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 28, 2001 13:27

Türk Dişhekimleri Birliği Genel Sekreteri Nezih Yavuz Tan, Türkiye'de 2 bin 500 dolayında sahte diş hekimi bulunduğunu bildirdi.

Tan, Türkiye'de diş hekimlerinin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan sahte diş hekimlerinin, uygulamalardaki komplikasyonları bilmedikleri ve bunlara ait tedbirler almadıkları için hastaların hayatını tehlikeye attıklarını kaydetti. 

Sahte diş hekimlerinin sterilizasyon ve hijyen kavramlarından uzak olmaları nedeniyle toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyan hepatit, AIDS, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasında büyük etken olduğunu vurgulayan Tan, bu kişilerle bilinçli bir mücadelenin zorunlu olduğunu belirtti.

Sahte diş hekimleri ile mücadele için kitapçık bastırdıklarını ve bunları tüm sağlık müdürlükleri ile emniyet teşkilatına göndereceklerini vurgulayan Tan, böylece sahte diş hekimleri ile daha etkin bir mücadele yürütülebileceğine inandıklarını söyledi.

Diş hekimi bulunmayan yerleşim yerlerinde, insanların ağız ve diş sağlığının sahte diş hekimlerine teslim edildiğine dikkat çekilen kitapçıkta, Sağlık Bakanlığı'nın diş hekimi bulunmayan yerleşim bölgelerine mutlaka diş hekimi ataması gerektiği kaydedildi.

Sadece diş hekimliği muayenehanesinde kullanılacak alet ve malzemelerin, diş hekimi olmayanlara satılmaması, bu malzemeleri pazarlayan firmalarda bir diş hekiminin sorumlu olması konusunun Sağlık Bakanlığı'nca bir yönetmelik ile düzenlenmesi gerektiği de ifade edilen kitapçıkta, tüm fertlerin sağlık sigortası kapsamına alınması, devletin veremediği ağız diş sağlığı hizmetinin özel kuruluşlardan belge karşılığı satın alınmasının sahtecileri ortadan kaldıracağı bildirildi.

Diş hekimleri odalarının yapabileceklerine de yer verilen kitapçıkta, odaların sahte diş hekimleri ile mücadele grubu kurmaları istendi.

Kitapçıkta, diş hekimlerinin, defterdarlıkların, valiliklerin, belediyelerin ve köy muhtarlarının da neler yapacakları belirtildi, halka verilen mesajlarda, ''Çevrenizde diş hekimi olmadığı halde insanların dişlerine müdahale eden kişiler varsa isim ve adresini diş hekiminize veya Dişhekimleri Odasına bildirmeniz sevdiklerinizin sağlığı için çok önemlidir'' ibaresinin kullanılarak, ilginin çekilmesi gerektiği de vurgulandı.

Kitapçıkta, sahte diÅŸ hekimlerinin nerelere ÅŸikayet edileceÄŸi ile tespiti halinde alınacak önlemlere de yer verildi.   Â

Bir diÅŸ hekimine gidildiÄŸinde sahte olup olmadığını anlamak için diplomasına ve diÅŸ hekimliÄŸi yapmaya uygunluk belgesi olup olmadığına bakılmasını isteyen Tan, bu belgeleri olmayanların sahte diÅŸ hekimi olduÄŸuna dikkati çekti. Tan, bu kiÅŸilerin, hemen ilin saÄŸlık müdürlüğüne veya oradaki DiÅŸhekimleri Odası'na bildirilmesini deÂistedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!