'Sahte akaryakıt' üreticilerine darbe

Güncelleme Tarihi:

Sahte akaryakıt üreticilerine darbe
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2007 15:32

İzmir'in Bornova ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, sahte akaryakıt üreterek, İzmir'in yanı sıra Bursa, Balıkesir, Manisa ve Adana'daki bazı akaryakıt istasyonları aracılığıyla piyasaya sürdükleri iddiasıyla, gözaltına alınan 13 kişiden 10'u tutuklandı.

Haberin Devamı

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bir firma tarafından sahte akaryakıt üretildiği ve piyasaya sürüldüğü yönündeki ihbar üzerine inceleme başlattı.

Polisin yaklaşık 6 ay sürdürdüğü takibin ardından M.U. ve M.G'nin ortağı olduğu Bornova Pınarbaşı'nda faaliyet gösteren ve 150 araçlık TIR filosuna sahip lojistik firması, bitkisel yağ fabrikası, İzmir ve Manisa'daki 5 akaryakıt istasyonuyla 5 ayrı ev ve muhasebecilerinin bürolarına eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi.

Polis, sahte akaryakıt üretimi yaptıkları ileri sürülen ortaklar M.U, M.G. ve yanlarında “şirket CEO”su gibi çalışan H.D. ile 10 şirket çalışanını gözaltına aldı.

Operasyonda, lojistik firmasının deposunda akaryakıt imalatında kullanıldığı ileri sürülen 80 bin litre baz yağı, 20 bin litre akaryakıt, 65 bin litre motor yağı, 87 bin litre spindioil, 10 bin litre baraistok, 1 ton kauçuk madeni yağ, 60 varil bıçkı yağı, 6 varil tiner, 1 varil butil glikol, 3 varil dizel duman kesici, 5 varil solvent, 41 bilgisayar ve çok sayıda disk, telefon sinyali kesici cihaz, firmaların irsaliye, fatura, evraklarının yer aldığı yüzlerce klasör belge, farklı banka hesaplarına ait 69 cüzdan, sahte nüfus cüzdanı ve pasaport ele geçirildi.

5 İLE SAHTE AKARYAKIT SATILMIŞ

Haberin Devamı

Yetkililer, M.U. ve M.G'nin, sahipleri oldukları bitkisel yağ fabrikasında kullanılacakmış gibi piyasadan yağ ve kimyasal malzemeler temin ettiklerini, bu malzemeler ile solvent karışımından sahte akaryakıt hazırladıklarını, akaryakıtı sahibi oldukları lojistik firmasına bağlı araçlarda kullanmanın yanı sıra, kendilerine ait 5 akaryakıt istasyonuyla başkalarına ait Manisa, Bursa, Balıkesir, Adana illerindeki bazı akaryakıt istasyonları aracılığıyla da piyasaya sürdüklerinin belirlendiğini bildirdi.

Bazı akaryakıt istasyonlarının kazanlarından alınan numunelerin, incelenmek üzere TÜBİTAK'ın Gebze tesislerine gönderildiği ve “sahte akaryakıt” olduğunun tespit edildiği bildirildi.

OPERASYONU “ŞOFÖRÜN DEPOYA KAPATILMASI” BAŞLATTI

Polis, operasyon öncesi takibi sürdürdüğü sırada, yakıtın “sahte” olduğunu belgelemek amacıyla numune almak için firmadan yakıt dolu halde çıkan tankeri durdurdu. Sevk irsaliyesi, faturası bulunmayan tankerin sürücüsü, şirket sahiplerini korumak için suçu üstlendi. Ancak bir süre sonra tazminat verilmeden işten çıkarılması üzerine şoför, olayla bağlantısının olmadığını söylemeye başladı. Bu gelişmenin ardından şoförün, firma görevlileri tarafından zorla firmanın deposuna kapatılarak dövüldüğünü fark eden polis, bunun üzerine operasyonu başlattı.

Haberin Devamı

Zanlıların, 1994 yılından bu yana aynı yöntemle sahte akaryakıt üreterek milyonlarca YTL değerinde yakıtı piyasaya sürdükleri ve haksız kazanç elde ettikleri ileri sürüldü.

Sorgularının tamamlanmasının ardından şirket ortakları M.U. (27) ve M.G. (30) ile H.D. (41), Ş.G. (22), M.K. (37), A.D. (47), M.S. (33), M.Ö. (34), A.Y. (36), M.D. (35), A.A. (26), B.G. (34) ve M.A. (43), çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak, akaryakıt kaçakçılığı yapmak, Vergi Usul Kanunu'na muhalefet, hürriyeti tahdit suçlarından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi. Olayla ilgili halen 5 kişinin arandığı bildirildi.

Zanlılardan M.U. ve M.G, adliyeye sevk edilişleri sırasında kendilerine yöneltilen sorular üzerine, sahte akaryakıt üretimi ve piyasaya sürülmesi olaylarıyla bağlantılarının olmadığını, bu iddiaların asılsız iftiralar ve kendilerine kurulmuş komplo olduğunu söylediler.

Haberin Devamı

ADLİYE'DE 10 TUTUKLAMA

Bazı akaryakıt istasyonları aracılığıyla piyasaya sürdükleri iddiasıyla adliyeye sevk edilen 13 kişiden 10'u tutuklandı. Polisin yaklaşık 6 ay sürdürdüğü takibin ardından gözaltına alınan 13 kişi İzmir Adliyesine götürüldü. Burada ifadeleri alındıktan sonra mahkemeye sevk edilen 13 kişiden 10'u tutuklandı.

Zanlılardan A.A, M.D. ve M.A. serbest bırakıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!