Şahin: İşkence her ülkede var

Güncelleme Tarihi:

Şahin: İşkence her ülkede var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 13:55

Akdeniz Ülkeleri Noterlikleri Kollokyumu'nun açılış törenine katılan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Hakkari'de 5 askerin şehit düşmesiyle ilgili haberi az önce aldığını kaydeden Bakan Şahin, “Maalesef şimdi haber aldım. Bir helikopterimiz düşmüş, şehitlerimiz var. Son derece üzgünüz. Şehitlerimize rahmetler diliyorum. Yaralılarımız da varmış” dedi. Bakan Şahin, bir gazetecinin, yabancı basın kuruluşlarının Engin Ceber'in cezaevinde işkence sonucu ölmesi sonrasında hükümetin işkenceyle mücadelesinin zaafiyete uğradığı yorumlarını yaptığını hatırlatması üzerine, “İşkence bireysel düzeye düşmüştür” dedi.

Şahin, şöyle devam etti:
“İşkence ile mücadelede son yıllarda önemli mesafeler aldık. Artık bireysel düzeye düştü. Ama görüldüğü gibi bu konuda hiçbir müsamahamız yok. Aslında vatandaşlarımızın da bu konuda bize yardımcı olması lazım. Çünkü nerede, ne zaman kimin tarafında böyle bir olumsuz davranışta bulunulacağını, yetkililer olarak biz bulamayabiliriz. Özellikle basın yayın organlarının yardımıyla her türlü olumsuzlukta ve tabii işkencede işbirliği yapabileceğimizi düşünüyorum.”

Haberin Devamı

İşkenceye dünyanın birçok ülkesinde rastlandığını ve hiçbir ülkenin ‘Benim ülkemde işkence olayı olmamıştır’ diyemeyeceğini kaydeden Bakan Şahin, “Bunu sıfıra indirgemek hedefimiz. Ancak son yıllarda bu konuda istatistikler öyle gösteriyor ki rakamlar geçmişe oranla önemli ölçüde azaldı. Ama şimdi çok daha ciddi bir mücadele yapmak zorundayız. Belki sivil toplumu da devreye sokarak yasal denetim mekanizmalarının dışında sivil toplumdan oluşan denetim mekanizmaları kurabiliriz” diye konuştu.

PROTOKOL İÇİN DEVREYE GİRECEK

Bu amaçla oluşturulmuş izleme kurullarının olduğunu hatırlatan Şahin, Birleşmiş Milletler İşkenceyi Önleme Ek Protokolü'nün Türkiye tarafından kabulü noktasında Adalet Bakanı olarak girişimde bulunmayı düşündüğünü söyledi. Bakan Şahin şunları söyledi:
“İzleme kurularımızın daha ektin hale getirilmesi için yasada değişiklik de yapmıştık. Bu kurullarımızın çalışmalarını yeniden değerlendirebiliriz. BM’nin işkence ile mücadelesi ile ilgili bir sözleşmesi var. Onun da bir an önce Türkiye tarafından kabulü noktasında Adalet Bakanı olarak girişimde bulunmayı düşünüyorum. Bu olaydan sonra gündeme geldi. Detaylı inceleme yapmış değilim ama Türkiye işkenceyi önlemede samimi bir çalışma içindedir. Uluslararası işbirliğine hazırdır ve açıktır. Önümüzdeki bir gün içinde çalışma yaparak bir tıkanıklık varsa gidermeye çalışacağız.”

Haberin Devamı

DENİZ FENERİ'NDE GELİŞME YOK

Almanya'da karara bağlanan Deniz Feneri e.V davasıyla ilgili Alman Savcılığı'ndan istenen belgelerin gelip gelmediğinin sorulması üzerine Bakan Şahin, “İlgili belgeler soruşturmayı yürüten savcılığa ulaşır. Biz aracılık yapıyoruz. Almanya'dan bilgi ve belgeler gelmedi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!