SaÄŸanak yağış hayatı felç etti

Güncelleme Tarihi:

Sağanak yağış hayatı felç etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2001 13:11

Yurdun büyük bölümünde etkisini sürdüren şiddetli yağışlar nedeniyle hayat felç oldu. Ev ve işyerlerini su bastı. İstanbul'da Cendere taştı, Çanakkale'de metrekareye 40 kilogram yağış düştü, Balıkesir'de Şahindere köprüsü yıkıldı.

Haberin Devamı

İstanbul`da etkisini sürdüren sağanak yağış, Kağıthane`deki Cendere deresinin taşarak çevresindeki çok sayıda fabrika ve işyerini su basmasına neden oldu. Sağanak yağışın su seviyesini yükselttiği Cendere, Ayazağa Köyü Çakırcılar Mahallesi Mevkii`nde taştı.

Taşan su, Cendere yolu üzerindeki çok sayıda fabrika ve işyerinin giriş katlarına doldu.  Fabrika, işyeri ve evlerinde mahsur kalan çok sayıda vatandaş, botlarla birlikte bölgeye giden itfaiye ekiplerince kurtarılmaya çalışılıyor.  Su taşkını nedeniyle Kağıthane-Kemerburgaz arasındaki ulaşım da tamamen durdu.

Bölgeye, İstanbul İtfaiye Müdürlüğü`ne bağlı Fatih, Beyoğlu ve Kağıthane gruplarına bağlı personel ve araçlar ile İstanbul BüyükşehirBelediyesi ve Şişli Belediyesi`ne ait iş makineli ekipler gönderildi.

Haberin Devamı

Olumsuz şartlar nedeniyle kısa süre sonra bölgeye, Sivil Savunma Müdürlüğü`ne ait 2 adet Zodyak bot ile İtfaiye Daire Başkanlığı`nın botları ve bir adet 'hoovercraft' da sevk edildi. Öncelikle fabrika, işyeri, ev ve araçlarda mahsur kalanları kurtarmak için çaba harcayan ekipler, bir yandan da Cendere Yolu`ndaki suyu tahliye ederek yolu ulaşıma açmaya çalışıyor. Bu arada, İstanbul`un çeşitli semtlerindeki geçit altlarında da, su baskınları nedeniyle ulaşımda aksamalar meydana geldi.

CAN KAYBI YOK
   Â
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın, su baskını sonucu Burgaz Kaynak Suyu Fabrikası`nda mahsur kalan 6 kişinin kurtarıldığını bildirdi. Halen Hamidiye Kaynak Suyu Fabrikası ile Burgaz Kaynak Suyu Fabrikası, BetonSA ve Organik Kimya fabrikaları ile civarında su baskınları olduğunu kaydeden Yalın, şöyle devam etti:

"BetonSA`nın 100 metre ilerisinde kısmi bir toprak kayması oldu. Ancak bölgede şu ana kadar can kaybı yok. Bu bölgede 27 personelimiz, kurtarma araçlı 3, Zodyak botlu 2 ve hoovercraftlı bir ekibimiz de çalışıyor."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdağ da kentin birkaç günden bu yana şiddetli şekilde yağmur aldığını belirterek, yağışlar dolayısıyla kanalizasyon sistemlerinde tıkanma ve taşmalar, altyapı yetersizliği olan bölgelerde göllenmeler ve derelerde taşmaların meydana geldiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Özellikle sorun yaşanan yerlerin Cendere Vadisi, Davutpaşa, Kemerburgaz, Güneşli, Avcılar girişi ile Boğaz, Haliç, Kartal, Pendik ve Tuzla başta olmak üzere her türlü sahil yolları olduğunu belirten Bozdağ, Cendere, Davutpaşa, Avcılar girişi ve sahil yollarında ulaşımın bir veya iki şeritten kontrollü olarak sağlandığını bildirdi.

30 - 40 YILLIK MESELE
   Â
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Başkanı Mustafa Öztürk ise Cendere`deki sorunun 30-40 yıllık bir mesele olduğunu bildirdi. Dere yatağına fabrika ve tesisler kurulduğu için dere yatağının yönünün değiştiğini ifade eden Öztürk, "Yani düz inen Cendere yatağı,üzerine kurulan fabrika ve tesislerle kıvrımlı hale geldi. Hatta 30-40 derecelik kıvrımlar oluştu. Bu nedenle kıvrım noktalarındaki tesisleri su basıyor" dedi.

Haberin Devamı

Cendere`de 1995 ile 1996 yıllarında yaklaşık 140`a yakın fabrika olduğunu, bunlardan yaklaşık 100`ünün atık sularını dereye boşalttıkları, malzemelerini dere yatağının üzerine bıraktıkları gerekçesiyle kaldırıldığını ifade eden Öztürk, şu anda bölgede 40`a yakın fabrika kaldığını bildirdi.

Özellikle 5-6 fabrikanın belli bölümlerinin sökülmesi gerektiğini anlatan Mustafa Öztürk, "Bunun, dere ıslah çalışmaları yapıldığında olması gerekiyordu. Dere, fabrikaların bu bölümleri söküldüğü zaman  eski düz yatağına kavuşacak. Ancak derenin ıslahı, Büyükşehir Belediyesi`nin sorumluluk alanında değil. Valilik tarafından başka birfirmaya ihale edilmiş, o firma da gerektiği gibi çalışmıyor" diye konuştu.

ÇANAKKALE

Haberin Devamı

Çanakkale`de dün akÅŸam saatlerinde baÅŸlayan ve halen süren saÄŸanak  sonucu, metrekareye 40 kilogram yağış düştü.Â

Yetkililer, yarından itibaren sağanak yağışın yeniden etkili olacağı uyarısında bulunarak, bu sabah yapılan ölçümlerde metrekareye 40 kilogram yağış düştüğünü kaydettiler.  Sağanak yağış nedeniyle il merkezinde birçok işyerini ve zemin katı evleri su bastı.

Su birikintisinin bulunduğu bölgelerin açılması için belediye ekiplerinin yanı sıra bazıkurumların iş makineleri de çalışmalarını sürdürüyor.  Sağanak yağış nedeniyle il merkezindeki Merkez İlköğretim Okulu,  zemin katı su basması nedeniyle 1 gün tatil edildi.

EDÄ°RNE

Edirne`de yoÄŸun kar yağışı nedeniyle merkeze baÄŸlı 10, LalapaÅŸa Ä°lçesi`nde 27 ve SüloÄŸlu Ä°lçesi`nde 1 köy yolu ulaşıma kapandı. Edirne Köy Hizmetleri Müdürlüğü, belediye ve DSÄ° ekipleri kent içinde ana caddeleri kardan temizleme çalışmalarını yürütürken, gümrük ve cezaevi yolları, hastane, emniyet ve valilik binalarının giriÅŸlerine tuz atma çalışmalarını sürdürüyor.Â

Haberin Devamı

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü son 24 saatte metrekareye 26.1 kilogram yağış düştüğünü belirterek, kar kalınlığının da 21 santimetreolduÄŸu söyledi. Ä°lde 3 gün boyunca kar yağışı bekleniyor.      Bu arada, Edirne`nin Ä°psala, KeÅŸan ve Enez Ä°lçeleri`nde ise yaÄŸmur yağışı 24 saattir devam ediyor.Â

 TEKİRDAĞ
   Â
Tekirdağ`ın Hayrabolu İlçesi`nde daha önce yağan karın erimesiyle alçak kesimlerde bulunan ev ve işyerlerini su bastı.  Tekirdağ Valisi Cemalettin Sevim, Tekirdağ`da son 24 saatte metrekareye 70 kilogram yağış düştüğünü belirterek, "Çerközköy`de 350, Hayrabolu`da 20 evi su bastı. Sel mağduru 500 aileye her türlü yardımı sağlayacağız" dedi.  Sevim, yağış ve karların erimesiyle derelerin taştığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Çerkezköy Deresinin taşması ile Hükümet Konağı Caddesi`nde bulunan 350 ev ve 25 işyerini su bastı. Su baskınları nedeniyle 500 alilenin mağdur olduğu olayda, tahliye ve boşaltma çalışmaları sürüyor. Hükümet caddesi üzerindeki Orman İşletme, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Hükümet Konağı, Gümrük Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve 75. Yıl İlköğretim Okulu da su altında kaldı."

Sevim, içme suyu için kullanılan su motorlarının selden zarar gördüğünü, bu nedenle ilçede su kesintisinin yaÅŸandığını söyledi.Â

Çerközköy`deki içme suyu ihtiyacının, çevre belde ve köylerden sağlanmaya çalışıldığını belirten Sevim, Malkara ve Hayrabolu`da kriz merkezi oluşturduklarını kaydetti.  
     
KIRKLARELÄ°
   Â
Kırklareli Valisi Ali SerindaÄŸ da, il merkezinde kar ve yaÄŸmur yağışının sıkıntı yaratmadığını ve kardan dolayı kapalı olan yolların açılmasına çalışıldığını bildirdi. SerindaÄŸ, özellikle Demirköy, Kofçaz ve Vize`nin kuzey bölümünde kalan köylerde kar dolayısıyla kapanan, yolların açılmasına ağırlık verildiÄŸini belirtti.  Kırklareli`nin LüLüburgaz Ä°lçesi`nde ÅŸiddetli yağış ve karın erimesiyle 50 civarında evin bodrum katını su bastığı belirtildi. Ergene Nehri`ndeki suyun yükselmesi nedeniyle Karamusul ve Durak Mahallesi`ndeki köprülerin su taÅŸkınına uÄŸrama tehlikesi bulunduÄŸu bildirildi.Â

BALIKESÄ°R

Balıkesir`in Edremit Ä°lçesi`ne baÄŸlı Altınoluk Beldesi`nde de dün gece baÅŸlayan saÄŸanak yağış, hayatı olumsuz etkilemeye baÅŸladı. Sel sularının Åžahindere Köprüsü`nü yıkması nedeniyle Ä°zmir-Çanakkale Karayolu ulaşıma kapandı.  Köprünün yıkıldığı sırada üzerinde araç olmaması, olayda can kaybını önlerken, Ä°zmir-Çanakkale Karayolu, sabah saat 07.30`dan bu yana kapalı bulunuyor.Â

Karayolunun trafiÄŸe kapanması nedeniyle, Ä°zmir yönüne giden araçlar, Çanakkale`nin Ayvacık ilçesi`ne baÄŸlı Küçükkuyu Beldesi`nde, Çanakkale`ye gitmekte olan araçlar ise Edremit`te bekletiliyor.Â

Yağış ayrıca Balıkesir-Çanakkale il sınırını oluÅŸturan Mıhlı Deresi`nin de taÅŸmasına yol açtı. Mıhlı Köprüsü`nün de sel etkisinde bulunması nedeniyle Balıkesir-Çanakkale Karayolu`ndaki ulaşım güçlükle yapılabiliyor.  Yağış, bazı beldelerde de su baskınlarına yol açtı. Yağış nedeniyle Edremit Akçay sahilindeki Yenimahalle`de 50, Güre Beldesi`nde bulunan Fener Mahalesi`nde de 100`e yakın ev su altında kaldı. Meteoroloji yetkilileri, yağışların bu geceye kadar sürmesinin beklendiÄŸini bildirdiler.Â

SEYDÄ°ÅžEHÄ°R`DE OKULLAR 2 GÃœN TATÄ°L EDÄ°LDÄ°Â
   Â
Konya`nın SeydiÅŸehir Ä°lçesi`nde ÅŸiddetli rüzgar nedeniyle okullar, yarından itibaren 2 gün süreyle tatil edildi.Â

Ä°lçe Milli EÄŸitim Müdürlüğü`nden yapılan açıklamaya göre, gün içinde saatteki hızı 88 kilometreyi bulan ÅŸidetli rüzgar nedeniyle, Kaymakamlık tarafından ilçe merkezi, 8 belde ve 31 köydeki okullarda eÄŸitime 2 gün süreyle ara verildi.Â

Öte yandan, şiddetli rüzgar, bazı ev ve işyerlerinin camlarının kırılmasına ve çatılardaki kiremitlerin düşmesine neden oldu. Şiddetli rüzgarın etkisiyle 4 ağaç devrilirken, enerji nakil hatlarında meydana gelen arızalar nedeniyle ilçe merkezinde bazı semtlere elektrik verilemiyor.  
       Â
DOÄžU KARADENÄ°Z

DoÄŸu Karadeniz`in yüksek kesimlerinde geçen hafta etkili olan yoÄŸun kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarından 31`i daha ulaşıma açıldı. Yörede halen Artvin`de 21, Bayburt`ta 4, Giresun`da 2, Gümüşhane`de 15, Rize`de 14 ve Trabzon`da 4 olmak üzere toplam 60 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.  Yörede, Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü`ne baÄŸlı 33 ekip, 1 kar makinesi, 33 greyder ve 19 dozerle, 1955 köy yolunda karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.Â

DOÄžU ANADOLU

MuÅŸ`un KaraÄŸaç Beldesi`ne baÄŸlı Çubuklu Köyü`nde kar yağışından dolayı sık sık yolları kapanan köy sakinleri, acil durumlarda ulaşımlarını ilkel yollarla saÄŸlıyorlar.  Zorunlu olmadıkça köy dışına çıkmamaya özen gösteren Çubuklu Köyü sakinleri, zorunlu durumlarda ise ulaşımlarını hayvan ve kızaklarla saÄŸlamaya çalışıyorlar.Â

Köylerine en yakın yerleÅŸim birimi olan 7 kilometre uzaklıktaki KaraaÄŸaç Beldesi`ne hayvan ve kızaklarla yaklaşık 3 saate gidebilen köy sakinleri, bu süre içerisinde doÄŸaya karşı mücadele veriyor.Â
   Â
Yatılı ilköğretim bölge okullarında eÄŸitimlerini sürdürmeye çalışan Çubuklu Köyü`ndeki çocuklar ise derslerini aksatmamak için kara karşı mücadele vermek zorunda kalıyor. Yalnızca hafta sonlarında evlerine gidebilen çocuklar, okuldan eveulaÅŸabilmek için yolun bir kısmını ya yürüyor ya da köyden kendileri için getirilen hayvan ve kızakları kullanıyorlar.Â

KAPALI YOLLAR
   Â
Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin verdiÄŸi bilgiye göre, Bayburt-Çaykara yolu SoÄŸanlı Dağı, Araklı-DaÄŸbaşı-UÄŸrak yolu Salmankas Dağı, Ä°yidere-Ä°kizdere yolu Ovit Dağı, Ä°kisu-Åžiran yolu Tersun Dağı mevkiinde, kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapalı bulunuyor. Çaykara-Uzungöl-Ayrım-Ataköy yolu 3. kilometrede heyelan nedeniyleulaşıma kapalı bulunuyor. Ulaşım, Çaykara-Uzungöl-Ayrım-Karaçam yolundan saÄŸlanıyor.  Hopa-Borçka yolunun 1. ve 10. kilometrelerinde, dere tahribatı ve heyalan, Çayeli-Büyükköy yolu 7. kilometrede, Çayeli-KaptanpaÅŸa yolu ise 6. ve 10. kilometrelerinde, dere tahribatı nedeniyle ulaşım tek ÅŸeritten kontrollü olarak saÄŸlanıyor.  Çayeli-Erenler yolunun 7. ve 22. kilometreleri arasında meydana gelen heyelan nedeniyle ulaşım servis yolundan saÄŸlanıyor.Â
  Â

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!